NATHAN STIRK
SLAVEN BILIĆ ZA JUTARNJI

Nedostaje mu puni Poljud! ‘Vatreni su - zaspali! Gledam onaj treći gol, njihov korner, stoper je sam...‘

Uoči nove sezone Premier lige koja počinje ovog vikenda Slaven Bilić javio se Jutarnjem listu.
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 11. rujan 2020. 14:50

Ovaj vikend počinje nova sezona engleskog nogometnog prvenstva, a u Premiershipu Hrvatska ponovno ima jednog trenera. Dakako, Slavena Bilića, ovaj put na klupi West Bromwich Albiona, kojeg je 52-godišnji Splićanin (danas mu je rođendan!) u najdužoj sezoni u povijesti vratio u najviši rang.

Bilićev WBA starta u nedjelju u 15 sati doma protiv Leicestera, koji je prošlu sezonu završio na 5. mjestu, potom ide osvježenom Ancelottijevom Evertonu, pa na Hawthorns dolazi pojačani Chelsea. U prijelaznom roku “baggiesi” nisu doveli nijedno zvučno ime, ali će po svemu sudeći biti zadržani svi koji su lani bili ključni kao posuđeni igrači. Kupljeni su, naime, Diangana i Matheus Pereira, Callum Robinson je “razmijenjen” za Olivera Burkea, a čeka se još dogovor s Benficom oko transfera ili posudbe našeg Filipa Krovinovića.

- Pereira nije ni bio upitan, znalo se da ćemo ga kupiti jer sve je bilo dogovoreno ranije, ali za Dianganu su bili baš pregovori, borba s West Hamom. Još nismo uspjeli završiti Krovinovića, očekujem da bude gotovo svaki dan, označen mi je kao jedan od prioriteta od prvog dana lani kad je došao jer nam daje puno toga - govori nam Bilić iz svog doma u predgrađu Birminghama.

image
SHAUN BOTTERILL

100 milijuna?

Samo još Krovinović nedostaje da bi svi iz posljednjeg kola protiv QPR-a bili tu. Formalno klub samo od TV prava za Premier League dobije 100 milijuna funti, no nije to svima proračun za prijelazni rok…

- Pokušavamo se pojačati, ali sredstva nam nisu velika. Tri su primjera od lani. Sheff Utd se ciljano pojačao i borio za Europa ligu, Aston Villa promijenila cijelu momčad i jedva ostala u ligi, a Norwich nije skoro ništa mijenjao i ispao je. Odlično bi bilo kad bismo uspjeli kao Sheffield lani, ali zasad taj budžet nemamo.

Logičan je, stoga, i odgovor na pitanje ima li Bilić u planu dovesti još nekog Hrvata.

- Nemam. Imamo mi liste želja, Bože moj, ali teško je bez novca dovesti igrače. Kao što je teško i s novcem. U klubu se trude, kemijaju, tražimo igrače, ali Engleska je zemlja u kojoj svi i nakon korone vide spas. Kao, prodajom igrača u Premiership riješit ćemo svoje probleme. Ne ide to tako lako, iako su dosad engleski klubovi plaćali najskuplje.

Sky Sport se u najavi prvenstva za WBA pita hoće li i dalje biti “yo-yo klub”, dakle onaj koji skače gore-dolje iz liga.

- Nogomet nije egzaktan sport. Baš tome što ekipe koje na papiru manje vrijede pobjeđuju one koje vrijede više nogomet uvelike i zahvaljuje svoju popularnost. Ali da bi pobjeđivao veće od sebe moraš biti konkurentan, dakle prijeći određeni prag.
Prošlu sezonu prema statistici Opte WBA je u Championshipu bio šesti po posjedu, a drugi po postignutim pogocima. Sad će ista ta momčad biti natjerana da se više brani…

- Ne vjerujem da ćemo imati takav posjed i u Premiershipu, ali momčad je strukturirana tako kako jest i dijelom zbog toga su se i tražili i traže se novi igrači. A izuzmemo li Chelsea, ManU i Everton, većina klubova još miruje. Mi smo uspjeli dovesti stopera Cedrica Kiprea za mali novac iz Wigana, koji je ispao iz Championshipa. Kod njih je bio starter, interesantan je igrač koji se može nametnuti.

image
LEWIS STOREY

Što se tiče povratka gledatelja, Bilić nije optimist.

- Spominjao se listopad, ali čitao sam da premijer Boris Johnson to stavlja pod upitnik. Bilo bi dobro da se gledatelji vrate, jer ovo što vidim da se događa je nevjerojatno, u svim ligama. Evo i u Ligi nacija, a takav bi bio i Euro, razlika je nevjerojatna između važnosti utakmice i dojma koji TV gledatelji i igrači koji igraju imaju o toj utakmici. Dojam je nikakav, a igra se za puno! Psihološki je to užasno. Naviknut će se svi, da, sad će biti lakše nego odmah nakon restarta, ali to je užas.

Nismo bivšeg hrvatskog izbornika htjeli daviti s reprezentacijom, jer gledao je samo 2. poluvrijeme protiv Francuske, ali sam je dao primjer:

- Bez gledatelja na tribinama igračima pada koncentracija. Gledaš golove naših prije nekoliko dana, onaj treći gol, korner, njihov stoper sam na šest metara, to je čisti pad koncentracije. Koji se događa, ali ne vjerujem da bi se dogodio da je pun stadion. Kad su pune tribine manje zaspiš.

Iz trenerskog kuta bi trebala biti prednost kad nema gledatelja jer igrači čuju upute…

- A ima neke prednosti, ali nema onog što bi netko prije dobio, zamah na publiku, ono kad se manji klubovi kod nas preplaše Poljuda, toga sad nema nigdje. Ali može se dobiti na momentumu igrača koji su glasni na terenu, tko glasnije vikne ‘izlazi’ zadnjoj liniji... Ako su ti igrači glasniji dobiješ na kompaktnosti, bolje čuvaju raspored, vika probudi igrače, ti detalji sad mogu biti na tvojoj strani.

City je ranjen

Zadnjih ljeta se nova sezona najavljivala “hoće li napokon Liverpool”. “Redsi” su nakon 30 godina postali prvaci, što se sad očekuje?

- Opet oni i City, ali ovaj put s malom prednošću Man Cityju, ali samo zato što je Liverpool osvojio, pa bi City kao trebao biti gladniji, iako je ranjen. ‘Redsi’ će teže zadržati tu glad, jer ljudi se opuste nakon dostizanja cilja, to je nešto najnormalnije u bilo kojoj sferi života.

image
DAVID ROGERS

Trećeg kandidata Bilić vidi u momčadi svog nekadašnjeg suigrača iz West Hama, Franka Lamparda.

- Chelsea zbog kazne dva prijelazna roka nije kupovao, a sad je bio strašno aktivan. Lani su već bili četvrti, tako da bi sada mogli u borbu za naslov. Kupili su prave igrače, igrali su i bez njih pred kraj prošle sezone jako dobro. Izgubili su samo Williana, ali su doveli Ziyecha i imaju još svojih krila. Doveli su Wernera i Havertza, koji su mega napadači, obranu pojačali Thiagom Silvom i Chilwellom. Frank je u prvoj sezoni više nego položio ispit, štono se kaže, tako da su oni favorit broj tri. Četvrti je Manchester United, koji je dobro igrao nakon restarta, odnosno otkad im je došao Bruno Fernandes, mladi Greenwood bio je veliko osvježenje, sad su doveli Van de Beeka iz Ajaxa za sredinu, no još dva-tri igrača top klase im fale da bi mogli biti prvaci.
Što se tiče borbe za ostanak, Bilić nije upuštao u prognoze. Osim WBA, povratnici u ligu su Fulham i nakon 16 godina Leeds United.

- U zadnjih 10 godina se samo jednom dogodilo da su sva tri koja su ušla ostala u ligi, većinom se minimalno jedan odmah vrati. Leeds se pojačao, potrošili su dosta, kupili Rodriga iz Valencije, pa Kocha iz Freiburga kojeg smo i mi htjeli. Dakle, oni se ne misle vraćati dolje, dugo ih nije bilo u Premiershipu, oni su ogroman klub. A liga će na papiru biti užasno teška, nema puno klubova na koje možeš računati da će ispasti, nema više stalnog kandidata za ispadanje Bournemoutha, pa Watforda, Norwicha. Teško je očekivati West Ham ispadne, takvi klubovi uvijek na kraju isplivaju.

Leeds nudi Dinamu ponudu za Joška Gvardiola 22 milijuna eura.

- Ne mora on automatski igrati, ali Bielsa treba kupovati startere. Nama su od 11 igrača protiv Brightona samo tri igrala Premier ligu, a od lanjske ekipe Leedsa pitanje je je li ijedan! Dakle, postoje upitnici nad tim igračima. A malog očito cijene, Bielsa ne gleda je li star ili mlad. Izgubili su Bena Whitea, koji se vratio s posudbe u Brighton, nisu ga htjeli prodati iako je Leeds nudio više nego Dinamu. Koch je upao u njemačku reprezentaciju, može igrati i zadnjeg veznog, dakle ako Bielsa kupuje Gvardiola sigurno s njime računa jako - poručio je Slaven Bilić.

Linker
19. travanj 2024 10:14