IAN KINGTON Afp
OVO NITKO NIJE OČEKIVAO

Neugodno iznenađenje za sve navijače! Vlasnici engleskog velikana klub stavili na prodaju...

‘FSG razmišlja da bismo razmotrili moguće nove dioničare, ako je to u najboljem interesu kluba‘
Piše: SNObjavljeno: 07. studeni 2022. 14:17

Fenway Sports Group (FSG) odlučila je Liverpool staviti na bubanj. I za sve zainteresirane strane izrađena je cjelovita prodajna prezentacija. FSG je u prošlosti znao osluškivati tržište po pitanju Liverpoola, ali nikad nije želio otići dalje od osluškivanja. FSG ovaj put poziva zainteresirane da daju ponude.

Izjava iz vrha FSG-a, koji je također vlasnik Boston Red Soxa, za The Athletic glasi:

"Bilo je nekoliko nedavnih promjena vlasništva i glasina o promjenama vlasništva u različitim klubovima, pa o nas redovito pitaju o vlasništvu Fenway Sports Group-a u Liverpoolu. FSG je često primao interese od trećih strana, koje žele postati dioničari Liverpoola. FSG razmišlja da bismo pod pravim uvjetima razmotrili moguće nove dioničare, ako je to u najboljem interesu Liverpoola kao kluba. FSG ostaje u potpunosti predan uspjehu Liverpoola, kako na terenu tako i izvan njega."

Grupacija je vlasnik Liverpoola od listopada 2010., kada je kupila klub od Georgea Gillett Jr.-a i Toma Hicksa. Za to vrijeme, Liverpool je imenovao Jurgena Kloppa za menadžera. Osvojili su svoj prvi naslov u Premier ligi 2020., što je ujedno bilo i njihovo prvo prvenstvo nakon 30 godina. Također su osvojili FA kup, Carabao kup i Ligu prvaka.

Tijekom vlasništva FSG-a Anfield je renoviran, s novom glavnom tribinom vrijednom 110 milijuna funti, dok se Anfield Road tribina ponovno renovira. Taj će projekt vrijedan 80 milijuna funti i bit će dovršen sljedećeg ljeta, što će povećati kapacitet na oko 61.000.

FSG je također proveo preseljenje kluba iz Melwooda u novi trening centar u Kirkbyju vrijedan 50 milijuna funti.

FSG je većinskim dijelom u vlasništvu Johna W. Henryja, koji je bio jedan od dvojice osnivača, uz predsjednika Toma Wernera. FSG također posjeduje Red Sox, televizijsku mrežu NESN, 50 posto Roush Fenway Racinga i Fenway Sports Managementa.

FSG je prošle godine prodao 11 posto udjela u tvrtki za 750 milijuna dolara (655 milijuna funti) tvrtki RedBird Capital Partners, a zatim je kupio kontrolni udio u prvoligaškom NHL hokejaškom timu Pittsburgh Penguins.

Bilo je kontroverznih elemenata oko FSG-ovog vlasništva nad klubom. U 2019. bili su kritizirani nakon što je klub pokušao zaštititi ime Liverpool, a skupina navijača Spirit of Shankly vodila je kampanju protiv tog poteza.

Liverpool je također bio jedan od šest Premierligaša koji su se prošle godine htjeli "učlaniti" u Superligu. Nakon prosvjeda navijača, povukli su se iz projekta. Henry se javno ispričao obožavateljima.

Kada je Werner razgovarao s The Athleticom u svibnju, inzistirao je na tome da FSG ne ide iz Liverpoola. Rekao je: "Da, još uvijek to vidimo kao dugoročni projekt. Gladni smo osvajanja novih trofeja za klub."

Vidjet ćemo što donosi budućnost. Podsjećamo, Chelsea je nedavno promijenio vlasnika, a novog gazdu Todda Boehlyja ta je transakcija stajala 4,25 milijardi funti.

Kako god, vijest o mogućoj prodaji Liverpoola sigurno zvuči šokantno za navijače. Nikad ne znaš tko će te kupiti i što bi ta promjena vlasništva mogla donijeti na teren...

Linker
24. travanj 2024 05:16