Mohammed bin Salman
 Kim Kyung-Hoon - Pool/Getty Images / Pool Getty Images
ŽELI NA VRH PREMIERLIGE

OPTUŽEN DA JE REŽIRAO OTMICU I UBOJSTVO Kultni engleski klub preuzeo je princ i jedan od najmoćnijih ljudi svijeta

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 17. travanj 2020. 10:28

Sljedeći put kada teren podijele Manchester City i Newcastle United svi su izgledi da će svjetski mediji utakmicu najavljivati kao ‘The Gulf derby’. Razlog? Šeik Mansour, milijarder iz reda kraljevske obitelji Abu Dhabija, politički maneken Ujedinjenih Arapskih Emirata i vlasnik Man Cityja upravo dobiva konkurenciju u princu Mohammadu Bin Salmanu, najmoćnijem čovjeku Saudijske Arabije koji dovršava preuzimanje Newcastlea.

‘Svrake’ s engleskog sjeveroistoka posljednjih 12 godina bile su u vlasničkom portfelju Mikea Ashleyja, koji je klub stabilizirao ali nije pokazivao ambiciju da zavuče ruku dublje u džep i uključi se u borbu za gornji dio tablice.

U međuvremenu se ovaj kontroverzni magnat umorio i sada je spreman za 300 milijuna funta klub prepustiti još kontroverznijem arapskom milijarderu i političkom moćniku. Na papiru je Mohammad Bin Salman drugi najvažniji čovjek Saudijske Arabije, no uslijed kraljeve borbe s Alzheimerovom bolešću ovaj je 34-godišnjak izrastao u najmoćnijeg čovjeka svoje zemlje i pobrinuo se da svjetska javnost sazna za njega.

NEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - JANUARY 01: General view inside the stadium ahead of the Premier League match between Newcastle United and Leicester City at St. James Park on January 01, 2020 in Newcastle upon Tyne, United Kingdom. (Photo by Nigel Roddis/Getty Images)
Nigel Roddis/Getty Images / Nigel Roddis Getty Images
Newcastle

Prvi put kada je osumnjičen da je režirao otmicu i ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu. Drugi put nakon čudnog susreta s Jeffom Bezosom poslije kojeg su Bin Salmana optuživali da je pokušao hakirati mobitel najbogatijeg čovjeka na planetu. Imidž troublemakera princ je u javnosti prao liberaliziranjem života u domovini i uvođenjem umjerenog islama. Žene su tamo odnedavno stekle pravo voziti automobile i posjećivati kina...

Operaciju kupovine popularnog klub Bin Salman je povjerio konzorciju na čijem čelu se nalazi Amanda Staveley, a kao neslužbeni ‘broker’ ovog posla pojavljuje se utjecajni boksački menadžer Eddie Hearn koji je zimus u Saudijskoj Arabiji organizirao spektakl među konopcima, borbu Joshua vs. Ruiz.

On Saudijce predstavlja kao ‘top poslovne partnere’, koji misle jako, jako ozbiljno. Što u prijevodu znači da će ovog ljeta u klubu pod Hadrijanovim zidom padati transferni rekordi. Najskuplja Newcastleova kupovina je Almiron, stigao iz MLS-a za 21 milijun funta prošlog ljeta. On je srušio 14 godina star transferni rekord Michaela Owena kojeg je klub doveo iz madridskog Reala za 16 milijuna funta.

- Znam da se u ovakvim prilikama može potegnuti pitanje ljudskih prava i slično, ali s poslovne strane Saudijci su prva klasa. Posjeduju novac i spremni su ga potrošiti. Sve što obećaju, oni i isporuče. Newcastleove navijače čekaju sjajna vremena - predviđa Hearn.

Linker
25. travanj 2024 15:48