JAMES MARSH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
PREMIJERNI NASTUP

Oršićevo novo ruho: Debi je odradio na drugoj poziciji, bilo ga je čudno vidjeti u toj ulozi

Novu englesku ‘žrtvu‘, ali prvu koja nije iz Londona, tražit će već u subotu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 12. siječanj 2023. 14:10

Ako se prema jutru dan poznaje, Mislav Oršić uživat će u mandatu na Otoku. Nakon što je dvaput u "modrom" dresu, prije više od tri godine, bezuspješno pokušavao izaći na kraj sa svijetloplavim trupama Pepa Guardiole u Ligi prvaka, donedavni stanovnik Maksimira okusio je - "treću sreću". Southampton je s dva pogotka srušio Manchester City, aktualnog prvaka Engleske, i trasirao put u polufinale Liga kupa, u kojem će kartu za finalni meč na Wembleyju loviti protiv Newcastlea potkraj siječnja. Hrvatski reprezentativac na teren je zakoračio u 83. minuti, i okusio slast prve pobjede u novom poglavlju karijere.

Osim što ga je neobično bilo vidjeti u bijelo-crvenom ruhu, s brojem 11 na leđima, umjesto "plave košulje" s brojem 99, bilo ga je pomalo čudnovato vidjeti i u novoj ulozi na travnjaku. Nakon ulaska u igru, veći dio vremena proveo je u sredini terena, koketirajući između pozicije špice i polušpice. Nerijetko se pojavljivao na desnoj strani, gdje je već u nekoliko minuta pokazao dobru suradnju s Kyleom Walker-Petersom, Englezom koji okupira poziciju desnog beka, a jedna je od najvećih zvijezda kluba s južnog dijela Otoka. Ipak, Oršić je "doma" na lijevoj strani, mjestu na kojem je patentirao svoj zaštitni znak, ulazak u sredinu na rub kaznenog prostora, odakle su sijevale "bombe" u suprotne "rašlje", pa bi uloga iz debija trebala poprimiti tek obilježja "kratkoročne epizode".

image
ADRIAN DENNIS Afp

Jasno, u premijernom nastupu dobio je "mrvice" zbog relativno kratkog razdoblja u klubu, a u prilog takvoj minutaži išla je i činjenica kako je posljednju utakmicu odigrao 17. prosinca, one večeri kada je potpisao hrvatsku broncu bravurom protiv Maroka.

- Ne želimo ga rano gurnuti "u vatru" pa da se "slomi" i da ga izgubimo. To bi bilo ludo - komentirao je Nathan Jones, trener Southamptona, uoči dvoboja protiv Cityja.

S obzirom na to kako je tek prije tjedan dana postao igrač Southamptona, u planu su mu bile pripreme s Dinamom, koji će sezonu nastaviti tek za osam dana, pa se tako njegov povratak u formu tempirao za to razdoblje. Kako pogon engleskog nogometa staje jedino u ljetnim mjesecima, tako će novu priliku za brušenje forme, a paralelno i koju minutu više, imati već u subotu, kada njegova momčad putuje na Goodison Park, u goste Evertonu. S obzirom na to kako je Southampton na dnu ljestvice, a "karamele" iz Liverpoola samo dva mjesta iznad, bit će to itekako važan dvoboj za ostanak među elitom. Osim što će Oršiću to biti vjerojatno prvi nastup u Premier ligi, bit će to prilika da zatrese mrežu četvrtog različitog engleskog kluba. Nakon Tottenhama, West Hama i Chelseaja, bilo bi ovo prvi put da "žrtva" bude klub izvan Londona.

Njegove poklonike, ali i ljubitelje takozvanih "fantasy" simulacija, obradovat će vijest kako je novo krilo Southamptona dostupno za odabir u toj igrici, a kreatori ga procjenjuju na 5,5 milijuna funti, jednak iznos na koji su procijenjeni i primjerice Hakim Ziyech, Willian, Pierre-Emile Højbjerg, Rúben Neves i Adama Traoré.

Linker
19. travanj 2024 07:21