Guardiolu nakon slavlja i odmora čeka uvježbavanje momčadi s Haalandom

 OLI SCARFF Afp
DOŠAO DO NASLOVA

Pep je na kraju uspio, ali španjolski trener za sljedeću sezonu odstupa od svojeg stila

Osvojio je četvrti naslov prvaka Engleske u pet godina, ali Liga prvaka i dalje ostaje nedosanjani san
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. svibanj 2022. 07:35

Pep Guardiola na kraju je uspio. U dramatičnom raspletu, s tri gola u pet minuta, Građani su iz se iz ponora vratili na fantastičan način i osvojili četvrti naslov prvaka u zadnjih pet godina. Nitko vjerojatno nije mislio da je gotovo i da njihove šanse ne postoje, no Aston Villa je vodila 2:0, a ušlo se u završnih petnaestak minuta. Nervoza se mogla “rezati nožem”, cinična pera britanskih komentatora već su trančirala trenera koji nikako da dođe do kraja u Ligi prvaka, a prijetio mu je krah i u prvenstvu. No, u 76. minuti Gündogan je smanjio, u 78. Rodri poravnao, a u 81. minuti Gündogan je drugim pogotkom donio još jednu titulu.

"Očekivali smo da će Manchester City i Liverpool sigurno dobiti u zadnjem kolu, a ipak se finiš pretvorio u dramu", kaže Nikola Jurčević, hrvatski stručnjak koji je u Premier ligi radio kao desna ruka Slavenu Biliću u West Hamu i WBA.

Nevjerojatan triler

"Završnica je bila nevjerojatan triler i zato je to povijesni naslov do kojeg su došli stoga što imaju nevjerojatnu kvalitetu, ali i snagu igre što se savršeno vidjelo. Iako je rezultat bio negativan i premda su bili pod strahovitim pritiskom, zadržali su svoj stil kao da je na terenu bilo koji drugi protivnik u nekoj od utakmica. Nije bilo gubljenje glave, preskakanja igre, što je i psihološka kvaliteta... Dakako, kod Cityja uvijek na klupi imaš četiri ili pet igrača za koje se pitamo jesu li trebali biti na travnjaku. Dobili su pomoć publike, ali ključna je bila igračka klasa. To je za Pepa Guardiolu velika satisfakcija s obzirom na poraz od Reala u Ligi prvaka i komentare koji su pljuštali nakon toga o njemu i njegovom imenu."

image

Španjolski trener je osvojio četiri naslova prvaka Engleske u pet godina

OLI SCARFF Afp

Kakav je vaša recenzija na posao koji je Guardiola odradio?

"Neovisno o raspletu ove utakmica koja je mogla završiti i drugačije, i nevezano za poraze u Ligi prvaka u nizu odlučujućih susreta, za mene je on veliki, možda i najveći trener današnjice. To govorim zbog načina na koji njegove momčadi igraju i ljepote koju pružaju. Guardiolin nogomet obilježio je posljednjih desetak, pa gotovo i petnaestak godina u Europi. Dao je pečat načinu na koji se danas igra..."

Francuz Patrice Evra, koji je nedvojbeno veliko igračko ime, kazao ono što su i neki ranije konstatirali, da je Guardiola autokrat koji želi biti jedini glavni u svlačionici i da može voditi samo igrače koji ga bespogovorno slušaju, te im “ubija” liderske crte.

Kako on želi

"Možda je sve to istina, ali samo pokazuje njegov put, stil i odlučnost da bude kako on želi. Radi s igračima koji ga u tome mogu slijediti. To je sve na neki način legitimno. Znatno je lakše trenirati igrače koji nemaju ogromnu karizmu kao Zlatan Ibrahimović ili kao što ju je imao Samuel Eto’o, međutim, Pep traži drugačije figure. Ne obazire se na kritičare, niti na komentare. Misli da će lakše postići ono čemu teži s dečkima koji ga prate nego s najvećim facama. Kad se sjetimo ranijih vremena jedini kojeg je znao voditi, a da je bio tog kalibra, je Lionel Messi u Barceloni. Sada želi imati kvalitetne momke, a koji nisu mega-zvijezde."

Tako mu je jednostavnije rotirati do mile volje, pa se za malo igrača može kazati da su standardni u udarnoj postavi.

"To je evidentno jer, primjerice, Sterling je bio najbolji engleski igrač na Euru, a u Cityju često sjedi na klupi. Grealisha je kupio za golem novac, u odlučujućim susretima ne igra... Što bi se događalo kad bi tako iz igre izvlačio Ronalda ili Lewandowskog? Možemo pretpostaviti, ali Guardiola ima svoj put da dođe do željenog rezultata."

image

Haaland je klasična 'devetk' s kojom Guardiola nije često igrao

ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

Ipak, doveo je Erlinga Haalanda za sljedeću sezonu. Je li to karika koja je nedostajala da osvoji i Ligu prvaka?

"U Ligi prvaka odlučuju trenuci i detalji. Premier lige je duga dionica u kojoj se igra 38 kola i potvrda je vrijednosti momčadi u kontinuitetu. U Ligi prvaka, kad se u završnici nađe osam momčadi, puno toga ovisi o jednom danu, o trenutačnoj formi... Zanimljivo je hoće li Haaland dovesti Guardiolu i City do trofeja u elitnom UEFA-inom natjecanju, ali ima još nešto daleko interesantnije..."

Prava devetka

To je sama odluka da kupi centarfora...

"Poznato je da dugo nije igrao s klasičnim vođom napada, da je forsirao “lažne devetke”, veznjake u špici... Čini se da Pep odstupa od toga svojeg stila i da se vraća na nogomet s pravom devetkom, budući da je uzeo jednu od najboljih na svijetu uz Benzemu, Lewandowskog, Mbappea... Bit će intrigantno pratiti kako će se Norvežanin uklopiti u tu igru koja je filigranska, u malom prostoru, gdje se traže i najmanji prolazi... Iako nije dvojbeno da se radi o TOP igraču. Godinama je takav napadač nedostajao Cityju, međutim , on ujedno mijenja način na koji ta momčad igra. To govori da bi Guardiola mogao doći na sljedeću stepenicu u svojim nogometnim idejama."

Kako je Pep znao diktirati trendove, najavljuje li to nešto novo generalno u nogometu koji će se igrati? Je li to poruka da ni on ne može bez centarfora?

"Kod njega nisi znao tko je špica. Agüero, dok je još bio u Manchester Cityju, imao je sve lošiji status i manju minutažu, a gurao je u napad Fodena, De Bruynea... Sada mu dolazi prava tvrđava kakvu nikad nije imao u svojoj ekipi. Zanimljivo će to biti pratiti... Na prvi pogled bi se reklo da je Haaland jedino što im je nedostajalo. Frajer je zvijer što se tiče ulaska u prostor, gladi za golovima, imaš dojam da će s njim biti pogodaka koliko hoćeš... Opet, City igra strpljivo, organizira napad od noge do noge, stvara se prostor, gradi se pozicija, a Norvežanin je izravan, on juriša u prostor... No, kad se zna njegova klasa i općenita vrijednost momčadi Cityja može biti samo bolji u sljedećoj sezoni. Hoće li to biti neki novi trend za cjelokupan nogomet, vrijeme će pokazati", zaključio je Jurčević.

Linker
19. travanj 2024 03:59