BEN STANSALL
POVRATAK NA STARO

Premierligaši vratili jedno staro pravilo, objasnili su i razlog - novo je pogodovalo jakim klubovima

Od sljedeće sezone broj igrača u zapisniku bit će nešto manji no u zadnja tri mjeseca.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 06. kolovoz 2020. 15:42

Korona je sve više - stvar prošlosti što se nogometa tiče. Prvi korak odmicanja od mjera koje su bile uvedene pod prisilom poduzela je engleska Premier liga. Na sastanku svih klubova, svojevrsnoj godišnjoj skupštini ustanovljeno je da se odustaje od jednog korona-pravila.

Naime, od sezone 2020/21 u Premier ligi će se opet na klupi za rezervne igrače naći sedam igrača, a moći će se izvršiti maksimalno tri izmjene u tijeku utakmice. Dakle, sve se vraća na staro, na izričit zahtjev većine klubova koji su htjeli izbrisati "pet od dvanaest".

Nakon tajnog glasovanja svih 20 premierligaških klubova ustanovljeno je da je pravilo pet zamjena pogodovalo jačim klubovima koji su bez problema mogli promijeniti pola momčadi u tijeku jedne utakmice, jednako kvalitetnim igračima s klupe. Tri izmjene će, kako vele, pomoći jednakosti i sportskoj borbi....

Podsjetimo, FIFA je u konzultacijama s IFAB-om, neovisnim tijelom za izradbu i kontrolu pravila nogometne igre ustanovila da sva korona-pravila mogu ostati na snazi do kolovoza 2021. godine. Naravno, ostavljeno je na volju nacionalnim savezima i organizatorima natjecanja da postupe kako žele, pa se recimo EURO i Copa America 2021. mogu odigrati po novim ili starim pravilima, ovisno o odlukama kontinentalnih konfederacija.

Linker
23. travanj 2024 21:45