POMOĆ NASTRADALIMA

Hvaranin utovario montažnu kuću na trajekt i odnio je pokloniti u Petrinju

Boris Plenković vlasnik je kameno klesarske tvrtke, a u kući, opremljenoj za četveročlanu obitelj, dosad su živjeli njegovi radnici
 Goran Mehkek/Cropix

Izniman val dobrote obuhvatio je čitavu Hrvatsku, a priča koja je posebno dotaknula i povezala stanovnike Dalmacije i potresom pogođenog sjevernog dijela zemlje, dolazi s otoka Hvara. Boris Plenković iz Svete Nedjelje reagirao je čim je čuo za potres i obitelji iz Petrinje odlučio pokloniti svoju montažnu kuću! Njegov potez oduševio je otočane i brojne građane na društvenim mrežama, preko kojih je Boris vrlo brzo pronašao i prijeko potreban prijevoz.

Kada smo ga u srijedu ujutro kontaktirali, i prije nego što su prošla 24 sata od razornog potresa, cijela priča već je bila realizirana. Borisa smo dobili na trajektu, montažna kuća od šest metara već je bila u kamionu, a do srijede navečer trebala bi stići i do korisnika.

- U takvoj sam situaciji da mi je drago da mogu pomoći. Nije bilo premišljanja, u toj montažnoj kući živjeli su moji radnici, ima malu kuhinju, wc, dostatna je za život četiri osobe, dakle jedne obitelji. Brzo smo se organizirali jer evo već sam na putu, rođak obitelji kojoj će kućica ići, čekat će nas na ulazu u Petrinju. Montažna kuća konkretna je donacija, pomoći će dugoročno jer potrajat će dok se sve izgradi i obnovi.

Mogao sam i pomogao sam. I to je cijela priča - skroman je Boris, inače vlasnik kamenoklesarske tvrtke. Kamion su napunili i ostalim potrebnim potrepštinama, hranom i higijenskim stvarima, svakako u Petrinju neće doći praznih ruku. Ubrzo smo saznali kako je njegov čin potaknuo i druge na djelovanje, pa će svoju montažnu kuću donirati i Jelšanin Marko Fistonić. Njegova donacija bi s Hvara trebala krenuti rano ujutro na Staru godinu.

Lako se složiti, kako su Hvarani pogodili u sridu s ovom donacijom. Malo tko će htjeti napustiti svoje ognjište, ma koliko razrušeno i teško bilo, zato su montažne kuće, čini nam se, sjajno rješenje, a o velikom srcu Dalmatinaca i spremnosti na brzu pomoć Hvarana ne treba dvojiti, preostaje nam samo reći: svaka čast i bravo!

Splitsko-dalmatinska županija osigurala jednokratnu isplatu 200 tisuća kuna, dok se župan Blaženko Boban još jednom zahvalio svima koji su u ovoj iznimno teškoj situaciji nanovo pokazali zajedništvo. Ujedno je župan zamolio sve da se organizirano sakuplja hrana i potrepštine, uz koordinaciju Crvenog križa. Dodatnih 200.000 kuna i to iz proračunske zalihe donirat će i grad Split.

- Sredstva ćemo uplatiti na račun Hrvatskog crvenog križa – kaže Andro Krstulović Opara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:58