RICHARD HEATHCOTE Afp
NOVI STRATEG CHELSEAJA

U Londonu se pogreške ne priznaju! U Dortmundu i Parizu ga je koštao dugačak jezik, je li naučio lekciju?

Frank Lampard u Chelseaju je dobio otkaz zbog slabih rezultata, no u pozadini je bilo još koječega
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. siječanj 2021. 08:08

Thomas Tuchel, novi menadžer Chelseaja, vrlo rano je prekinuo igračku karijeru. Već s 25 godina, razlog su bili kronički problemi s hrskavicom koljena. Bio je stoper, igrao je za Stuttgarter Kickers i Ulm. Trener je od 2000. i imao je prirodan put. Radio je s mladim momčadima Stuttgarta pet godina, vodio je drugu ekipu Augsburga, da bi ga 2009. angažirao Mainz koji je te sezone ušao u Bundesligu.

Zadržao se pet sezona i klubu donio stabilnost te zaradio pohvale zbog energetskog, napadačkog nogometa. Vidjelo se već tada da voli promovirati mlade igrače, no 2014. je napustio Mainz koji je imao financijskih problema te je godinu kasnije preuzeo Borussiju Dortmund. Zanimljivo je da je u oba kluba naslijedio svog slavnog sunarodnjaka Jürgena Kloppa, aktualnog menadžera Liverpoola, s kojim će se sad susretati na engleskim terenima.

S Borussijom je osvojio Njemački Kup, a zbog svog stigla igre i taktičkog znanja stekao je poklonike i izvan granica domovine. Tako ga je 2008. angažirao Paris Saint-Germain kao zamjenu za Unaia Emeryja, a Tuchel je svoj trofejni kabinet obogatio s dva naslova prvaka Francuske, Kupom, Liga Kupom i dva Superkupa.

image
FRANK AUGSTEIN Afp

Osim toga, uspio je ono što nije nitko od njegovih prethodnika unatoč gotovo neograničenim financijskim resursima, prvi je odveo Parižane u finale Lige prvaka. Do trofeja prošlog ljeta ipak nije mogao jer je Bayern bio prejak, no Tuchel je pokazao svoju trenersku kvalitetu i znanje. Uspio je Neymara, Mbappea i ostale zvijezde koliko-toliko dovesti u red, ali ga je ‘dug jezik‘ još jednom stajao gubitka posla.

Tuchel je i iz Dortmunda morao otići nakon razmimoilaženja s klupskom upravom. Dobio je otkaz tri dana nakon osvojenog Kupa, a vjerojatno je glavni razlog bilo neslaganje s glavnim operativcem Hansom-Joachimom Watzkeom kojeg je javno kritizirao što je pristao na Uefin zahtjev utakmica četvrtfinala Lige prvaka s Monacom odigra samo dan nakon bombaškog napada na klupski autobus Borussije.

image
RICHARD HEATHCOTE Afp

Osim toga, nije se slagao ni s transfernom politikom, zamjerio je odlaske Hummelsa, Güngogana i Mhitarjana iako su mu jamčili da će oni ostati. Njemu su pak zamjerali što se htio riješiti starosjedilaca Weidenfellera, Subotića i Blaszczykowskog.
Dortmund je napustio s 62,96 posto ostvarenih pobjeda, a u PSG-u je imao još impresivniji učinak (75,6 % pobjeda, najbolji postotak u povijesti Ligue 1). Međutim, i tu je njegov posao bio pod opterećenjem loših odnosa s klupskom vrhuškom. Kritizirao je klub zbog transferne politike, pa je u televizijskom intervjuu za Sport 1 kazao kako se u klubu više osjeća kao političar u sportu nego kao trener. I tu je prešao granicu.

Sportski direktor Leonardo takve je komentare označio štetnima za klub te je Tuchelu poručio kako mora ‘poštovati one iznad sebe‘. Njih dvojica razišli su se zbog dovođenja defenzivnog veznjaka Danila Pereire. Tuchel je tražio stopera, nije ga dobio, pa je Pereiru koristio na stoperskoj poziciji...

Frank Lampard u Chelseaju je dobio otkaz zbog slabih rezultata, no u pozadini je bilo još koječega. Navodno se sukobio s direktoricom Marinom Granovskajom zbog načina na koji je tretirao najskupljeg vratara svijeta Kepu, a izgubio je i kontrolu nad svlačionicom. Tuchel svakako ima trenersku težinu i iskustvo potrebno za Chelseajevu klupu, a možda je nešto i naučio iz svojih dosadašnjih zgoda u Dortmundu i Parizu. Jer, i Roman Abramovič ulaže puno, pogotovo ove sezone. Nema tu mjesta za previše strpljenja, ranije stečeni krediti brzo se troše. Sad je to spoznao i Lampard, koji je kao igrač postao klupska legenda. Tuchel će vjerojatno imati još manje ‘popusta‘ ako stvari krenu u neželjenom smjeru.

image
FRANK AUGSTEIN Afp

Watzke je Tuchela nazvao ‘teškim momkom‘, a njemački je stručnjak na Stamford Bridgeu dobio ugovor na (samo) godinu i pol. No, kazao je kako nije zabrinut, ni zbog svog karaktera, a ni zbog čestih trenerskih smjena za kormilom Bluesa. Prokomentirao je sve to uoči debija protiv Wolvesa (0:0).

- To je čista strast, ali i malo principa. Tvoja riječ je tvoja riječ, i ja vjerujem ljudima na riječ. U priči uvijek postoje dvije strane i nisam ovdje da bih bilo koga krivio. Sviđa mi se što sam trenutačno vrlo pozitivan, apsolutno svjestan da taj dio moram popraviti, biti malo opušteniji i možda ne toliko tvrdoglav u mojim uvjerenjima – kazao je Tuchel.

Linker
25. travanj 2024 02:25