PAUL GREENWOOD/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Paul Greenwood/Shutterstock Editorial/Profimedia
BRANKO STRUPAR ZA SN

‘United je smiješan! Taj najskuplji stoper na svijetu je drvo. Samo ih jedan čovjek može spasiti...‘

‘Moj je dojam da tamo ništa ne valja. Igrači izgledaju kao da su međusobno posvađani...‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 21. travanj 2022. 06:13

Branko Strupar jedan je od najvećih poznavatelja engleskog nogometa u Hrvata. Nekadašnji belgijski reprezentativac i danas pozorno prati sva zbivanja na Otoku, te se još jednom nije mogao načuditi mizeriji koju svojim navijačima već dulje vrijeme nudi Manchester United.

- Gledao sam utakmicu s Liverpoolom i pitao se pa na što je spao taj United, pa to je stvarno tragedija. Kao da je Liverpool igrao protiv Southamptona ili nekog sličnog suparnika. Izgledaju jako loše, i u domaćem prvenstvu, a takvi su bili i u Europskoj ligi. Ta ekipa se nažalost traži otkako je otišao Sir Alex Ferguson - smatra Branko Strupar.

Kaže bivši član Derby Countyja kako je legendarni Škot čvrsto držao 'uzde' u svlačionici sa svim zvijezdama koje su na Old Traffordu bile u njegovo vrijeme.

image

Sir Alex Ferguson

ADRIAN DENNIS Afp

- Sad svi vide kako je to bilo. Ferguson je bio najdugovječniji trener, prema njemu je postojao ogroman respekt. United i dalje ima puno zvijezda, ali već godinama traži trenera i ne može ga pronaći. Moj je dojam da tamo ništa ne valja. Igrači izgledaju kao da su međusobno posvađani, a s druge strane Jürgen Klopp je bio pun pogodak za Liverpool, kao i Pep Guardiola sa svojim načinom igre u Manchester Cityju.

Građani i Redsi će do kraja prvenstva voditi 'mrtvu utrku', a Strupar napominje kako i Chelsea opet izgleda dobro.

- Na stranu problemi oko prodaje kluba, ali oni su u Madridu pokazali da su ozbiljna ekipa, kad su Real držali na 0:3 te su vrlo lako i oni mogli proći dalje da se nije ukazao Luka sa svojim vanjskim felšom kojeg nitko nema i promijenio utakmicu.

Nije da igrači koji su u Unitedu ne vrijede, ali to se na terenu baš i ne vidi.

- Jedina šansa je da se Ferguson vrati na klupu, da se svi stresu kad on zagrmi. Zbilja je bio ikona, svi su ga se bojali... A sad kad pogledaš koliko je tu milijuna potrošeno, i koliko im vrijedi sama ekipa, a igraju da ne kažem za kaj, smiješno izgledaju...

image

Branko Strupar

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Na klupi Crvenih vragova prodefiliralo je dosta uvaženih stručnjaka, ali nitko od njih nije uspio pronaći pravu formulu.

- David Moyes sad radi dobre stvari u West Hamu. On je trebao biti Fergusonov nasljednik, sam ga je preporučio Sir Alex, ali se dugo tražio i nije išlo. Bili su i Van Gaal, Mourinho, ovaj, onaj, ali nitko nije napravio pravi posao. Sad je stigao Rangnick kao prijelazno rješenje, mislio je da će možda moći ubaciti neki svoj stil, ali ma kakvi. Sad svi u klubu valjda jedva čekaju da završi prvenstvo, a kako igraju, neće uhvatiti ni Ligu prvaka, i opet tragedija...

Može li sljedeće sezone nešto značajnije promijeniti Erik ten Hag?

- Smatram da je to ipak velika razlika. OK, Ajax je sinonim za nizozemski nogomet, igraju atraktivno, imaju odličnu, mladu i poletnu ekipu. Opet, kad će on doći u svlačionicu Manchester Uniteda, bit će sasvim druga pjesma. E sad, je li on lik koji to može? Iskreno, čisto sumnjam, ali vidjet ćemo. Veliki je problem što mnogi igrači tamo igraju preko volje, i Unitedove legende jasno su o tome rekle svoje mišljenje. Pa ne može se dogoditi da ne oznojiš dres... Oni nisu bili ni blizu da smanje rezultat protiv Liverpoola, da se potrude, da zabiju i vrate neizvjesnost. Na kraju završi 4:0, kao da su igrali protiv druge momčadi Uniteda...

Posebno je Strupar istaknuo kapetana momčadi Harryja Maguirea.

image

Harry Maguire

OLI SCARFF Afp

- Pa frajer je 'drvo', a najskuplji stoper svijeta. Kad usporediš njega i Van Dijka, to je noć i dan. Puno toga ne štima. Rangnick mijenja igrače i koncepcije, u utorak je stavio onog Evansa koji dugo nije igrao. Valjda ni on ne zna sam što bi, pa onda izvodi pokuse i to ispadne ovako. Izgube 4:0, kao da su išli na izlet, a ipak je to klub koji i dalje ima velik ugled u nogometnom svijetu...

Liverpool je pak čista suprotnost Unitedu, na Anfieldu kao da je sve posloženo 'po špagi', idealno za ostvarenje najvećih dometa?

- Gledao sam ih protiv Cityja u prvenstvu, strašno su moćna ekipa. City igra najljepše za oko i najlakše dolazi do 20 metara, dok je Liverpool tako opasan dok ti uzme loptu, da je to strašno. Od obrane, tranzicije, do napada, sve je na vrhunskoj razini. Tu su Salah, Mane, Firmino, odlično se uklopio Jota, sad i Diaz. Baš su moćni, i lako mogu parirati svakome. Možete promijeniti neke igrače, i opet su jaki, dok se kod Cityja baš osjetio izostanak De Bruynea, koji je jaka karika u Guardiolinoj momčadi. Svaka čast Villarrealu, ali mislim da su oni u finalu Lige prvaka, a ako će im Bog dati zdravlja, oni vrlo lako mogu uzeti i Premier ligu - zaključio je Branko Strupar.

Linker
25. travanj 2024 00:49