HRVATSKI TELEKOM DONOSI

Digitalna transformacija Hrvatske: inovacijska renesansa započinje na krilima 5G tehnologije

Istražili smo kako će 5G potaknuti stvaranje novih inovativnih tvrtki i rast broja inovatora
Matija Kopić, osnivač i glavni izvršni direktor Gideon Brothers
 Boris Kovacev/Cropix

Nalazimo se u povijesnom trenutku, u kojem imamo priliku povećati kvalitetu života čovječanstva. I u Hrvatsku je stigla peta generacija mobilne mreže, to je tehnologija budućnosti koja donosi revolucionarne promjene u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici, čitavim gospodarstvima, a potencijalno bi mogla biti značajna kao i otkriće struje ili prvi automobil. Uz razvoj 5G tehnologije stiže 2,3 milijuna novih poslova u zemljama EU, a globalni BDP mogao bi narasti i za četiri bilijuna dolara do 2030. U Hrvatskom Telekomu i Jutarnjem očekujemo i predani smo tome da nova tehnologija bude dostupna i u funkciji na korist čovječanstva. Istražujemo kakav će utjecaj 5G tehnologija imati na naš svakodnevni život.

image
Drafter123/iStock

Sada već davne 1998. Nobelovac Paul Krugman prorekao je internetu kao tehnologiji tek minorni utjecaj na ekonomiju, ne veći od onoga što je na nju imao izum faks uređaja. Razlog zbog kojeg je slavni ekonomist toliko podcijenio utjecaj tehnološkog napretka na svjetsko gospodarstvo vrlo je jednostavan - mogućnosti koje je internet stvorio za napredak čovječanstva su krajem 20. stoljeća bile teško zamislive. U vrijeme Krugmanove neslavne izjave podaci su se u digitalnom formatu spremali na DVD diskove s tipičnom memorijom od 4,7 gigabajta, a internetom se surfalo brzinom od 56 kbit/s. Danas su 4,54 milijarde ljudi svakodnevno aktivne na internetu, gdje interakcijom korisnika, računala, servera i mobitela samo na dnevnoj bazi bude izmijenjeno više od 9 milijardi gigabajta informacija. Četvrta industrijska revolucija kojoj trenutno svjedočimo postavlja još veće zahtjeve što se tiče protoka informacija. Široka primjena umjetne inteligencije i rast interneta zahtijevat će investicije u doista revolucionarnu infrastrukturu kao što je 5G. Ta će digitalna infrastruktura omogućiti razvoj i isporuku naprednih usluga potrošačima i tvrtkama koje će biti glavni motori inovacija i ekonomskog rasta u naredna dva desetljeća, pri tome generirajući milijune novih, uzbudljivih, dobro plaćenih poslova.

Više od 113 milijardi eura godišnje

Važnost 5G tehnologije najbolje se reflektira kroz mnogobrojna istraživanja koja su opisala i precizno kvantificirala efekte uvođenja te tehnologije na ekonomiju i društvo. Primjerice, Europska komisija očekuje da će društveno-ekonomske koristi 5G tehnologije u sljedećih pet godina doseći čak 113,1 milijardu eura godišnje, i to u četiri ključne industrije: automobilskoj industriji, zdravstvu, transportu te u proizvodnji energije. Investiranjem potrebnih 56,6 milijardi eura u 5G infrastrukturu stvorilo bi se čak 2,3 milijuna novih poslova u Europi. Istraživanje Svjetske udruge mobilnih operatera GSMA o gospodarskom utjecaju posebnog superbrzog segmenta 5G mreže pokazalo je da će upravo Europa imati iznimne koristi u vidu 135 milijardi dolara novostvorene vrijednosti. Čak 2,9% ukupnog porasta BDP-a do 2034. tako će se moći pripisati upravo uvođenju tzv. 5G high band mreže.

Studija Svjetskog ekonomskog foruma o utjecaju 5G tehnologije na ekonomiju i društvo identificirala je tri načina na koja će ona utjecati na unaprjeđenja industrijskih procesa. Osim što će omogućiti brži i efektivni nadzor proizvodnih procesa korištenjem prediktivne inteligencije, pomoći će i u povećanju razine sigurnosti na radnom mjestu te u povećanju operativne efikasnosti. Međutim, efekti 5G tehnologije rasprostiru se na puno širi krug dionika od same industrije, gdje ta infrastruktura može pomoći smanjiti ugljični otisak i stvoriti društvene koristi pri ostvarenju čak 11 od ukupno 17 ciljeva održivog razvitka definiranih od strane UN-a. Osim poboljšanja zdravlja i blagostanja, koristi se očekuju i u poboljšanju infrastrukture, promociji održive industrijalizacije i odgovorne potrošnje te održivih gradova, urbanih i ruralnih zajednica. No, prije svega, očekuje se da će 5G transformirati industrijske procese.

Autonomni roboti

Uvođenju 5G tehnologije vesele se u Gideon Brothersu, tvrtki koja se s pravom može nazvati jednom od hrvatskih tehnoloških perjanica. Koliko je upravo mrežna infrastruktura ključna za uspjeh Gideon Brothersa objasnio nam je Matija Kopić, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije.

image
Matija Kopić, osnivač i glavni izvršni direktor Gideon Brothers
Boris Kovacev/Cropix

- Trenutno se oslanjamo na 4G infrastrukturu koja je ustvari sporadično dostupna u skladištima. 5G tehnologija će našim autonomnim mobilnim robotima omogućiti pohranu i procesuiranje velikih količina podataka, kao i učenje iz tih podataka gotovo u realnom vremenu, a posebno za potrebe lokalizacije naših robota u 3D prostoru te za razumijevanje okoline.

Gideon Brothers jedna je nekoliko kompanija u svijetu koje razvijaju autonomiju za industrijsko okruženje temeljenu na vizualnoj percepciji. Kopić objašnjava da su robotima koji djeluju u kompleksnim industrijskim okruženjima i samom oblaku potrebni znatni računalni resursi za procesuiranje, a njihov centralizirani sustav upravljanja u oblaku zahtijeva stabilnu mrežnu infrastrukturu kako bi u realnom vremenu mogao upravljati prometom robotskih vozila i raspodjelom poslova za iste.

Strojevi pomažu kod pritiska potražnje

- Svjedočimo eksploziji narudžbi za tehnologije automatizacije na svim tržištima na kojima smo prisutni. U postkorona eri glavni kreatori vrijednosti u lancima dobave i dalje ostaju ljudi, a naši strojevi su tu da pomognu u procesuiranju sve većeg pritiska potražnje - zaključuje Kopić.

Globalna konzultantska tvrtka KPMG procjenjuje da će 5G mreža dovesti do porasta globalnog gospodarstva od četiri bilijuna dolara u sljedeće četiri godine: 600 milijardi u proizvodnji, 400 milijardi u zdravstvu, 400 u logistici i 375 u tehnologiji.

Na prilike koje ova tehnologija donosi multinacionalnim kompanijama ukazao nam je Mladen Pejković, stariji izvršni direktor transformacije i informacijske tehnologije Atlantic Grupe.

image
Mladen Pejković, stariji izvršni direktor transformacije i informacijske tehnologije Atlantic Grupe


Srdjan Vrancic/Cropix

- Ako smatramo da je zbog više tehnologija koje su istovremeno ušle u fazu zrelosti trenutno u tijeku nova industrijska revolucija – to znači da je obaveza kompanija i gospodarstva da ulaganjem u tehnologiju, provođenjem transformacijskih projekata uz kontinuirano podizanje znanja i digitalnih vještina svojih zaposlenih snažno podižu svoju konkurentnost. Pritom je važno ne smetnuti s uma kako tehnika bez procesnih pa i organizacijskih promjena neće donijeti očekivani efekt. To ovaj trenutak čini istovremeno zamršenim, ali i uzbudljivim, punim prilika – ističe Pejković.

Zato su nastavili s ulaganjem u tehnologiju i u provođenje procesnih optimizacija; od strojnog učenja i napredne analitike u financijskom i tržišnom segmentu, automatizacije uredskog poslovanja kroz RPA, autonomnih industrijskih robota najnovije generacije do grupnog prijelaza na najnapredniju verziju ERP. Kako Pejković to slikovito sažima – kompanija je nastavila podizati svoj digitalni kvocijent. Navodi i da to ne bi bilo moguće bez jasne strategije o upravljanju podacima, implementiranog koncepta hibridnog oblaka za cijelu Grupu i unificiranih internih komunikacijskih sustava.

Brze, privatne 5G mreže

U Atlantic Grupi vide 5G kao potencijalno važnu kariku za tu novu konkurentnost u dva segmenta: komunikaciji radnika i komunikaciji strojeva.

- Uz nacionalnu 5G pokrivenost ojačat ćemo brze veze sa svim našim zaposlenima na terenu i u radu od kuće. Također, u kompaniji našeg tipa primjenu 5G tehnologije vidimo i u našim proizvodnim i distribucijskim pogonima gdje komunikacija između strojeva sve više dolazi do izražaja. Primjerice, naši industrijski potpuno autonomni roboti prevoze teret u istom radnom prostoru s ljudima te komuniciraju preko brze mreže. To je prostor za tzv. privatne 5G mreže i zamjenu dosadašnjih bežičnih mreža u kompanijama– kaže Pejković.

Zdravstvena industrija je još jedan sektor koji će 5G transformirati. Od četiri bilijuna dolara porasta globalnog BDP-a, koji uslijed implementacije tehnologije predviđa konzultantska tvrtka McKinsey, 420 milijardi dolara novostvorene vrijednosti otpada na zdravstvo. Efekte 5G tehnologije na zdravstvenu industriju detaljno nam je opisao Ognjen Bagatin, generalni direktor poliklinike Bagatin.

image
Ognjen Bagatin, generalni direktor poliklinike Bagatin
Ronald Gorsic/Cropix

- Veće brzine prijenosa podataka i veće količine podataka nužno znače bolje medicinske ishode i bolja iskustva pacijenata. U poliklinici već koristimo napredna tehnološka rješenja za upravljanje odnosima s klijentima koja smo razvili s firmom Rinels, a uključuju intuitivno naručivanje uz pomoć umjetne inteligencije. Projektom 'Poliklinika bez papira' digitaliziramo procese, što štedi vrijeme i osoblju i klijentima. Uz Vectra XT 3D fotosimulator na konzultacijama možemo simulirati kako će pacijent izgledati nakon estetskog zahvata, što pomaže u upravljanju očekivanjima pacijenata.

Bagatin ističe nekoliko ključnih područja u kojima se uvođenjem 5G tehnologije očekuju značajne inovacije. Porast korištenja telemedicine u zdravstvu od prvih konzultacija do praćenja nakon zahvata štedjet će vrijeme i novac svima, omogućavajući monitoring pacijenata nakon zahvata putem aplikacija. 5G omogućit će i širu primjenu umjetne inteligencije putem specijaliziranih chatbotova, a virtualna stvarnost koristit će se za edukaciju liječnika. Proširena stvarnost, s druge strane, može liječniku omogućiti da virtualno pokaže pacijentu kako si može pomoći do dolaska u polikliniku. Za potpun uspjeh, široka implementacija tehnologije u zdravstvu mora biti nadopunjena strateškim promišljanjem pozicije cijele hrvatske zdravstvene industrije.

Digitalizacija zdravstva

- Potrebno je bolje pozicioniranje naše destinacije kao destinacije zdravlja i zdravstvenog turizma. Mi doista imamo fenomenalne klinike, poliklinike i ordinacije, stoga nam treba omogućiti omotnicu za privatno zdravstvo i zdravstveni turizam za programsko razdoblje EU 2021.- 2027. kako bismo dodatno ulagali u digitalizaciju poslovanja, infrastrukturu, opremu i što je najvažnije - edukaciju zaposlenika - objašnjava Bagatin.

5G također ima potencijal transformirati državu u istinski servis poduzetnika, posebice srednjih, malih i mikro poduzetnika koji ovise o efikasnosti procesa unutar birokratskog aparata. Daleko najglasniji glas za potpunu digitalizaciju svih procesa digla je upravo Udruga Glas Poduzetnika, na čelu s predsjednikom Hrvojem Bujasom.

image
Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika
Marko Todorov/Cropix

- Treći postulat naše udruge je potpuna digitalizacija. Država nema što tražiti od nas poduzetnika i građana papir koji nam je sama dala. Zahtijevamo ubrzavanje, pojednostavljenje i pojeftinjenje procedura te transparentnost. To uključuje i ukidanje relikvija kao što su pečati, bez kojih ne možete ni podići poštu, te beskonačnu papirologiju potrebnu za otvaranje računa ili prijavu na natječaje - poručuje Bujas.

Napominje i da su mali poduzetnici poput OPG-ova i iznajmljivača već okusili blagodati digitalizacije i samoinicijativno započeli vlastitu transformaciju prihvaćajući nove tehnologije, pa su tako spremni i na 5G. Bujas smatra da je glavni kočničar državna administracija nesklona promjenama te izražava bojazan da zbog toga razvoj hrvatske digitalne ekonomije zaostaje, a također ističe da su uslijed pandemije upravo digitalne ekonomije srednje i istočne Europe zabilježile dvostruko veći rast u odnosu na prethodnu godinu.

Zlatni ključ transformacije

- Ako će tvrtka opstati na tržištu, mora digitalizirati poslovanje. Birokraciji nažalost to jedino uspijevam objasniti analogijom; ako ne digitalizirate procese, to je kao da tvrtka nema sanitarni čvor. To je neoprostivo - direktan je Bujas, a udruga je ustrajna u borbi za olakšanje poslovanja. Pomaci su vidljivi, ali nedovoljni.

U konačnici, koristi od 5G tehnologija imat će cijelo gospodarstvo. Upravo je ta tehnologija zlatni ključ transformacije svih segmenata poduzetništva, od velikih korporacija, preko specijaliziranih pružatelja usluga, do srednjih, malih i mikropoduzetnika čije će poslovanje unaprijediti njezina široka dostupnost. U vrlo bliskoj budućnosti doista nas čeka od strane 5G upogonjena inovacijska renesansa.


Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog telekoma, u suradnji s agencijom za premium sadržaj i tehnologiju 01 Content & Technology – C3 Croatia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:02