Nathan Stirk/Getty Images
DANAS JESI, SUTRA NISI

PRIČA O DVA MLADA PERSPEKTIVNA HRVATSKA NOGOMETAŠA Daleko od Dalićeva popisa, a bili su 'sigurna oklada'!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. listopad 2019. 23:01

Nepredvidive su nogometne sudbine, danas jesi - sutra nisi. Sve se brzo mijenja na nogometnoj sceni, ponekad brzinom svjetlosti. Ovo je zapravo priča o dva mlada, iznimno perspektivna hrvatska nogometaša, Filipu Benkoviću (22) i Ivanu Šunjiću (23). Prije nekog vremena gurnuli bismo ruku u vatru, kuću uložili na kladionici da će taj dvojac biti dio A reprezentacije. Imali su sve predispozicije za takvu “sigurnu” okladu zbog koje bi danas, naravno, bila potpuni promašaj, totalno kriva procjena. Ni jednog ni drugog nema na Dalićevu popisu, kao da su preko noći pali u zaborav. Što se zbiva s tim dečkima, bivšim dinamovcima?

FILIP BENKOVIĆ

Povratak iz Celtica u Leicester bio je pucanj u prazno

Na konferenciji za medije kojom je najavljena utakmica kvalifikacija za Euro protiv Walesa, u kojoj će Hrvatska tri tjedna kasnije pobijediti s 2:1, izbornik Dalić izrecitirao je imena igrača koji bi trebali ponijeti teret tog ogleda, ali i nastupiti u prijateljskom susretu protiv Tunisa. O Filipu Benkoviću govorio je biranim riječima. Dalić je toliko bio zadovoljan onim što je prepoznao kod tadašnjeg Celticova braniča da je ustvrdio kako će Benković uskoro imati svoje mjesto u postavi Vatrenih.

- Više sam puta rekao da nam trebaju mladi, nova energija i snaga. Benković je na treninzima pokazao visoku razinu i on će biti sljedeći koji će uzeti svoju poziciju u A reprezentaciji. Vrlo skoro.

GLASGOW, SCOTLAND - MAY 19: Filip Benkovic of Celtic celebrates with the team as they win the league during the Ladbrokes Scottish Premiership match between Celtic FC and Heart of Midlothian FC at Celtic Park on May 19, 2019 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

To je rekao Dalić... Moglo se zaključiti da će upravo on biti taj koji će vrlo brzo biti u fokusu kad neće moći Lovren i Vida, naš prvi stoperski par. Eto, baš se tako poklopilo da u odlučujućoj utakmici protiv Slovačke na Rujevici nema ni jednog ni drugog senatora, ali Benković je daleko od bilo kakve priče. Nije iznenađenje, Big Ben je ove sezone do jučer odigrao samo četiri utakmice za drugu momčad Leicestera. Dalić je svojedobno o Benkoviću govorio biranim riječima dok je ovaj igrao u Celticu, osvojivši trostruku krunu, škotsko prvenstvo, Kup i Liga kup. Big Ben je u dresu škotskog kluba igrao odlično, posudbu iz Leicestera odradio je na sjajan način, makar je jedno vrijeme imao problema s ozljedom. Celtic ga je ovog ljeta želio zadržati, no Brendan Rodgers, njegov bivši trener iz Celtica, koji je na pola sezone preuzeo Leicester, želio ga je natrag.

- Filip je izvanredan igrač i odlično ga poznajem. Poznato je da mu istječe posudba te će se vratiti u Leicester. On je vrlo zreo s obzirom na to da ima tek 21 godinu. Impozantne je visine i dominantan je u kaznenom prostoru. Zna igrati, dobro čita igru i stvarno je dobar dečko - kazao je Rodgers.

Dalić, Rodgers... Sve same pohvale pljuštale su na račun Benkovića. Cijela priča djelovala je idealno, zapravo bajkovito. Međutim, bajka se pretvorila u crnu priču. Ove sezone Big Bena nema ni na mapi, preseljen je u drugu momčad. Kao što je odlazak na posudbu u Celtic bio čisti pogodak u središte mete, povratak u Leicester bio je pucanj u prazno. Uz sve to, Leicesteru ide sjajno ove sezone, treći na ljestvici Premiershipa, Rodgers sigurno neće previše rotirati momčad kojoj ide tako dobro.

IVAN ŠUNJIĆ

Bivši Dinamov ratnik 'zagubljen' u Championsipu

Šunjić je posve druga priča od Benkovića, on igra - stalno! Standardni je dio udarne postave Birminghama, člana Championshipa. Može preskočiti utakmicu samo zbog viška žutih kartona, kao što mu se to, recimo, dogodilo protiv Blackburna, no onda je u posljednjem kolu protiv Lutona opet igrao svih devedeset minuta. Međutim, imate osjećaj kao da je nestao sa scene, o njemu nema previše slova u medijima, kao da je zaboravljen. Šunjić je na radar šire javnosti dospio u svibnju 2017. kad je za reprezentaciju odigrao prijateljsku utakmicu protiv Meksika u SAD-u.

No, dotad se već etablirao kao jedan od boljih ligaških igrača na poziciji defenzivnog veznog i jedan od najvažnijih igrača Lokomotive. Dobre igre u Lokomotivi promovirale su ga u Dinamov seniorski pogon, a u protekloj je sezoni bio dio dobro posložene i rezultatski uspješne momčadi Nenada Bjelice, koja je osvojila naslov i u Europskoj ligi dogurala do osmine finala. U pobjedama nad Viktorijom iz Plzena i Benficom bio je uvijek na pravom mjestu zatvarajući svaki centimetar prostora između linija.

Agresivan i pravovremen, postao je jedna od glavnih figura pobjedničke Bjeličine momčadi. Nakon toga se prodao u Birmingham City za osam milijuna eura plus bonusi. Samo nekoliko mjeseci ranije igrač je potpisao novi, petogodišnji ugovor s Modrima. Igra na poziciji koja je u kontekstu reprezentacije deficitarna. Bivši Dinamov ratnik sredine terena odlično se snašao u Championshipu, postao je ono što je bio i u Dinamu, jedan od najvažnijih igrača Birminghama.

Photos by Rajko Smiljanic

Ipak, kad se radi o njemu, svakako treba naglasiti činjenicu da bi s svojom kvalitetom mogao igrati u ligama Petice. Gotovo smo sigurni da bi bivši kapetan mlade hrvatske U-21 reprezentacije mogao igrati u Premiershipu, takvi igrači se traže na Otoku. Je li odlazak u Championsip, drugi razred engleskog nogometa razlog što je na neki način zaboravljen u kontekstu mogućeg poziva u A selekciju? Ne treba biti previše mudar pa zaključiti da bi igranjem u nekom od klubova Premiershipa ili neke lige koja ima status liga Petice već bio na radaru izbornika Dalića.

Ne samo to, možda bi, što je zapravo dosta vjerojatno, ostankom u Dinamu također već sad imao izborničku pozivnicu. Jer u A vrstu su iz Dinama pod Bjeličinom paskom već dospjeli Petković, Oršić i Perić, uz prije standarnog Livakovića.

Linker
20. travanj 2024 21:56