CROPIX
PRESELIO NA KLUPU

PRIJE SAMO TRI MJESECA ZA VATRENOG JE SVE IZGLEDALO SAVŠRENO, A ONDA SE DOGODILO NEŠTO NESHVATLJIVO 'Želim to promijeniti i nadam se pozivu Dalića'

JOSIP BREKALO Hrvatski reprezentativac koji je preselio na klupu Wolfsburga
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. veljača 2019. 15:45

Josip Brekalo (20) u studenome prošle godine u pobjedi protiv Španjolske (3:2) debitirao je za Vatrene, igrao je i poluvrijeme u porazu od Engleske... Sve je izgledalo krasno za tog mladića, jednu od najvećih nada hrvatskog nogometa, nudila se jedna fenomenalna priča o novoj mladoj zvijezdi.

Prije no što je bio pozvan u reprezentaciju blistao je u svom Wolfsburgu, te u mladoj vrsti Nenada Gračana koja se plasirala na Euro. Nakon te već spomenute utakmice s Gordim Albionom koja se igrala 18. studenoga vratio se u Wolfsburg, a onda je uslijedilo nešto, za nas koji pratimo uspon karijere ovog izvanrednog mladog nogometaša, neshvatljivo.

Na prvoj sljedećoj utakmici nakon reprezentativne akcije inače standardni Brekalo dobio je samo 17 minuta protiv Leipziga, a od tada nije niti jednu utakmicu u dresu Wolfsburga startao od prve minute. Već je devet utakmica uzastopno na klupi kluba koji je prošle sezone spasio u kvalifikacijama za ostanak u Bundesligi, te iz kojeg se zahvaljujući igrama probio do reprezentacije.

BREMEN, GERMANY - OCTOBER 05: (L-R) Maximilian Eggestein of Bremen and Josip Brekalo of Wolfsburg battle for the ball during the Bundesliga match between SV Werder Bremen and VfL Wolfsburg at Weserstadion on October 5, 2018 in Bremen, Germany. (Photo by Cathrin Mueller/Bongarts/Getty Images)
Cathrin Mueller/Bongarts/Getty Images

Vraćam se minutaži

Pitamo ga što se događa?

- Očito sam izostavljen iz momčadi zbog taktičkih razloga. Sve je krenulo nakon posljednje reprezentativne akcije. Trener Bruno Labbadia promijenio je formaciju, sustav igre u kojem se sad igra bez krilnih igrača, dakle igra se 4-4-2, s dvije klasične špice, te s četiri vezna igrača u rombu. To je dosta defenzivna formacija, a u toj postavi me trener nije vidio. Onda su u nekoliko utakmica krenuli pozitivni rezultati, momčad je u defenzivnom dijelu bila kompaktna, tako da se ništa nije mijenjalo - priča nam Josip Brekalo.

Ima li nade da se to promijeni?

- Definitivno ima, ulazim s klupe u svakoj utakmici, vraćam se minutaži... Ozlijedili su se neki igrači koji su stalno igrali, nekako se opet vraćamo igri s krilnim igračima, a tu sam bitna opcija. Sad ima prostora za mene. Vjerujem da ću vrlo brzo opet biti u udarnoj postavi.

Brekalo je mlad igrač, a prošle sezone napravio je velike stvari za Wolfsburg, poglavito u kvalifikacijama za ostanak, njegove igre su zapravo spasile Vukove od ispadanja. Kako nakon svega, jer je definitivno zadužio klub podnosi klupu? Jesenas mu se sve otvorilo, od igara u klubu, do poziva u reprezentaciju, a sad je eto, ispalo ovako, daleko od idealnoga.

- Naravno da nisam sretan kad sam na klupi, koji je igrač sretan? Jasno da sam nezadovoljan. Međutim, trudim se, radim maksimalno kako bih se opet vratio u prvu postavu. Želim opet biti na uspješnom, pravom putu.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Nismo podbacili

Dobro, kakve su ambicije kluba u ovoj sezoni?

- Trenutačno smo šesti na ljestvici. Realne ambicije su tu negdje, da se izbori šesto-sedmo mjesto, da se eventualno izborimo za Europu. Međutim, najbitnije jest da smo u sigurnoj zoni, da nema nikakvog presinga i stresa, to bi bio uspjeh.

Jasno, moramo pitati Josipa pati li mu forma zbog manjka minutaže?

- Mislim da se tu radi o psihologiji, sve je u glavi. Sad mi je najbitnije da u glavi ostanem jak, da se ne dam pokolebati. Bitno je raditi maksimalno, čekati svoju šansu. Uvijek imam pozitivan stav i znam da ću uspjeti. Naravno, kad svaki vikend igraš devedeset minuta, onda stalno napreduješ, razvijaš se, postaješ bolji. S druge strane kad ne igraš dolazi do male stagnacije. Ipak, nije sad da ne igram dvije godine pa da moram biti zabrinut. Uostalom, ulazio sam s klupe, igrao sam i imao određenu minutažu. Ali s obzirom na to koja su očekivanja ljudi u klubu imali od mene, neobično je da ne igram, odnosno da nemam adekvatnu minutažu. No, opet ponavljam, vjerujem da će sve vrlo brzo krenuti nabolje i da ću ponovno biti u udarnoj postavi.

Misli li da će ga izbornik Zlatko Dalić ipak pozvati za sljedeću reprezentativnu akciju u ožujku?

- Nadam se da će me izbornik pozvati! Mislim da sam na prvom ispitu u reprezentaciji jako dobro prošao, opravdao očekivanja. Izbornik sigurno u meni vidi nešto što mu može biti od pomoći. Na njemu je, naravno, da ocijenit je li to dovoljno da sad u ožujku budem opet pozvan. Velim, nadam se da hoće. Konačno svaki novi poziv u reprezentaciju će mi biti dodatni motiv i poticaj u ovakvoj situaciji. Jasno je da će mi poziv u reprezentaciju donijeti još više želje za radom u klubu, kako bih se ubuduće izborio za stalnu pozivnicu.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Čekam do ljeta

Vi ste jako mlad igrač, ali ste reprezentativac Hrvatske, igrate za doprvake svijeta, bili ste dojučer jedan od glavnih igrača Wolfsburga. Ako ostane sve kao sada, ako i dalje budete igrali s malom minutažom, može li se dogoditi da na ljeto odete iz Wolfsburga. Ponuda sigurno neće nedostajati?

- Rekao sam vam na nisam zadovoljan ovom situacijom! Imam pravo biti nezadovoljan ako ne igram. Pokušat ću se izboriti za poziciju, dat ću sve od sebe. Onda ćemo vidjeti. U svakom prijelaznom roku se može razmisliti o raznim opcijama. Na ljeto ću sigurno vidjeti što je najbolje za mene. Ako se u Wolfsburgu i dalje nastavi u ovom smjeru, onda ću logično razmišljati o odlasku. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati do ljeta, što će biti sa mnom, koliko ću igrati... Tada ćemo sigurno donijeti najbolju odluku.

Nego, zanima nas hoćete li biti u pravoj formi za Europsko prvenstvo mladih reprezentacija u lipnju? Vi ste jedan od najvažnijih igrača Gračanove vrste koja ima velike ambicije u Italiji i San Marinu.

- Nadam se da ću u lipnju za Europsko prvenstvo biti u pravoj formi. Ipak, prije svega je najbitnije da budem zdrav, da svi naši reprezentativci budu zdravi. Bitno je biti bez ozljeda, kontinuitet treniranja. pa čak i ako nemaš adekvatnu minutažu. Ja sam tjelesno dobro, držim da sam i sad u dobroj formi. Logično, kad imaš manjak utakmica, onda malo pada samopouzdanje, ali doći će sve na svoje.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Eto, nažalost, još jedan bitni igrač mlade reprezentacije, vaš prijatelj Borna Sosa također nema pravu minutažu, on je na klupi Stuttgarta? Čujete li se, što vam kaže?

- Mlađim igračima je obično teže. Kad god momčadi ide slabije, onda je najlakše na klupu poslati najmlađe. Nakon toga taj mladi igrač treba biti duplo bolji od drugih da bi se izborio za prvi sastav.

Pa i Tina Jedvaja dočekala je slična sudbina u Bayeru iz Leverkusena u posljednjim utakmicama Bundeslige...

- Opet priča o mladim igračima. Ali optimist sam ja, trebamo svi biti strpljivi, uporni, maksimalno trenirati dalje i na koncu će sve opet biti dobro. U to uopće ne sumnjam. Sve će se to posložiti, sve će biti u redu.

Igraju sjajno

Eto, barem Rebić i Kramarić sjajno igraju u Bundesligi?

- Da, igraju odlično, Uživaju maksimalno povjerenje svojih trenera, bitni su pojedinci u svojim momčadima. Dobro im ide, naravno da će oni i dalje igrati u udarnim postavama jer su ključni igrači. Meni je drago zbog svih naših igrača koji igraju, koji su važni u svojim klubovima. Nadam se da ćemo i mi koji smo sad u nekoj manjoj krizi opet biti na pravom, igračkom putu. To vam se u nogometu sve brzo okrene.

Pa eto primjera Christiana Pulišića za kojeg kažu da vrijedi između 60 i 70 milijuna eura koliko ga je Chelsea platio, a i on je na klupi Borussije iz Dortmunda u Bundesligi u posljednje vrijeme. Kako to objašnjavate?

- Ponekad je takve priče teško objasniti. Ima tu mnogo čimbenika. Pojavljuje se biznis, politika, razni odnosi, ima svega i svačega. Nije riječ uvijek samo o kvaliteti igrača. Mislim da to znaju svi koji prate nogomet. Često se zna dogoditi da ti sudbina ne ovisi samo o tome kakav si na terenu. Pulišić je već prodan, u lipnju napušta klub, naravno da onda ima manju minutažu. To je nekako u nogometnom biznisu logično.

Linker
19. travanj 2024 05:04