Gavi

 PAU BARRENA Afp
IPAK ĆE GA REGISTRIRATI

Barcelona izvojevala veliku pobjedu u borbi za igrača od milijardu eura, ali stvar još nije gotova

Odluka Trgovačkog suda u Barceloni i dalje vrijedi, ali iz La Lige su najavili nastavak pravne bitke
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 31. siječanj 2023. 18:35

Barceloni je i ovog zimskog prijelaznog roka prijetio veliki problem. Jer, sjajni talent svjetskog nogometa, 18-godišnji Gavi do danas još uvijek nije bio registriran kao član prve momčadi kluba. A to znači da bi, da je tako ostalo, Barcelonu jednog dana mogao napustiti - bez odštete. To bi uzdrmalo već ionako dobrano načete financijske knjige kluba s Camp Noua koji se u ne tako davnoj prošlosti zaduživao budućim novcem ne bi li dovodio skupocjena pojačanja poput Roberta Lewandowskog, Julesa Koundea i sličnih.

No dakle, Barcelona je još prošle godine s Gavijem potpisala ugovor, koji nije bio ratificiran od strane vodstva La Lige. Javier Tebas, kontroverzni predsjednik udruge španjolskih prvoligaških klubova odbio je Barcelonin zahtjev da ga se registrira zbog toga što, prema njegovom mišljenju, ugovor ne zadovoljava pravne uvjete La Lige. Gavi je dakle i dalje na listi igrača iz klupske akademije.

Izbrisan sa službene stranice

La Liga nije ratificirala novi Gavijev ugovor potpisan s Barcelonom još u rujnu prošle godine zbog toga što je Barca premašila njihov budžet koji su prijavili La Ligi za ovu sezonu. Od kluba se očekuje da dio proračuna namijenjen za plaće igračima prve momčadi za sezonu 23/24 smanje sa 650 na 450 milijuna eura. Klub je, nakon Tebasove prošlotjedne odbijenice čitav slučaj s Gavijem dao na sud, a on je danas donio svoju odluku.

A ona glasi - registrirajte Gavija!

Naime, 10. trgovački sud u Barceloni donio je presudu u korist kluba. La Ligi je naloženo da do kraja dana ratificira nove papire koji su poslani u centralu, a tom je prilikom već najavljeno da će Gavi potpisati novi, financijski znatno poboljšani ugovor te dobiti novi broj na dresu. Iz Barcelone su priopćenjem najavili da su zadovoljili sve pravne uvjete za Gavijevu registraciju te da samo čekaju potvrdu da su stvari ratificirane.

La Liga je najavila žalbu na proces, ali i obznanila da će se držati odluke suda. Sa službene stranice lige već je izbrisan Gavijev profil u Barceloni s brojem 30 na dresu, očekuje se da bi do ponoći trebao osvanuti Gavi s brojem 6, pošto je sada i službeno objavljeno da je Barcelona potpisala novi ugovor s njime.

Nova izlazna klauzula

Nadalje, La Liga je od suda u Barceloni dobila priliku žaliti se, što je i učinila. Jer, predstavništvo La Lige jutros nije bilo na sudu pa shodno tome nisu sucu ni prezentirali svoje argumente u postupku. Žalba koju je La Liga uložila ipak nema utjecaj na današnji dan, već će Tebas i društvo moći postupak sporiti kasnije. A to bi, dobije li La Ligu pozitivnu drugostupanjsku presudu, stvari vratilo na početak. Gavi bi se vratio u U-19 postavu, sa stipendijskim ugovorom koji bi tada ponovno postao važeći, ali s bitnom razlikom. Izlazna klauzula koju ima, a iznosi milijardu eura, više ne bi vrijedila, jer ona ističe 1. srpnja, na dan kada službeno počinje ljetni prijelazni rok.

"La Liga je vidjela priopćenje Barcelone i odlučila uložiti žalbu zbog toga što pravno tijelo nije dopustilo da se iskažu naši argumenti. Dokazat ćemo na sudu da ne postoje pravni uvjeti da se ratificira Gavijev ugovor iz rujna. Ali, poštovat ćemo ovu odluku i zasad registrirati Gavija", piše u priopćenju.

La Liga, odnosno Javier Tebas, žalili su se, a za to imaju dobre argumente. Jer, Tebas će moći reći da će sada Barcin budžet za plaće biti premašen za još više novca. Još uvijek nije poznato kolika će biti izlazna klauzula iz novog ugovora kojeg bi Gavi trebao potpisati večeras, a onaj koji je vrijedio do danas u sebi je sadržavao brojku od - jedne milijarde eura.

Linker
20. travanj 2024 07:05