Luka Romero
 SCREENSHOT INSTAGRAM
ČUDO OD DJETETA

Brz, ljevak, podrijetlom Argentinac, s 15 godina igra protiv Reala: Je li svijet dobio novog Messija?

Igra za momčad u kojoj je najbolji strijelac Hrvat i to za tisuću eura mjesečno plus stan i hrana
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 25. lipanj 2020. 15:26

Ofenzivni igrač Mallorce Luka Romero (15) postao je najmlađi nogometaš koji je ikad nastupio u španjolskoj ligi, dogodilo se to na gostovanju kod Real Madrida koji je na stadionu Alfredo Di Stefano slavio s 2:0, a „Messi mexicano“, kako mu tepaju, ušao je potkraj susreta upisavši debi s 15 godina i 219 dana.

Ušao je tako mladi Romero u povijest španjolskoga nogometa i o njemu će se tek čuti, bez obzira hoće li njegova Mallorca koja se bori za ostanak uspjeti sačuvati prvoligaški status.Srušio je rekord koji je stajao od 1939. kada je nogometaš Celte Sanson zaigrao s 15 godina i 255 dana.

- Ovo je nezaboravan trenutak, nešto što ću uvijek pamtiti. Hvala Mallorci i cijelom stručnom stožeru na prilici koju su mi dali. Nikada neću zaboraviti ovaj dan. Šteta je što smo izgubili, no nastavljamo vjerovati – poručio je mladi Romero na Twitteru kada se dokopao mobitela koji je zasigurno bio prepun čestitki na nastupu u kojemu je barem, po načinu na koji vodi loptu, bar malo pokazao o kakvom se talentu radi.

image
Luka Romero u dresu Argentine
SCREENSHOT INSTAGRAM

Jer da nije tako, u Mallorci ga ne bi ovako mladoga gurnuli u vatru i to protiv Real Madrida. Istina, bio je u kombinaciji da zaigra još ranije na početku nastavak La Lige protiv Barcelone, no ispriječili su se neki administrativni problemi, ali kada se to riješilo, sljedeća dva susreta bio je na klupi, i onda konačno protiv Madriđana ušao u igru.

Odakle nadimak „meksički Messi“ ? Naime, Luka Romero je izraziti ljevak koji igra na poziciji sličnoj onoj na kojoj je i Leo Messi, Argentinac je koji se rodio u Meksiku, a igra za mlade selekcije „gaučosa“, a osim toga ima i španjolsko državljanstvo. Već je igrao na Južnoameričkom prvenstvu do 15 godina, a sada je u fokusu čuvenog Pabla Aimara koji vodi selekciju do 17.

Otac Diego igrao je veznjaka u svojoj karijeri po manjim argentinskim klubovima, a Luka je rođen dok je tata bio kratko u Meksiku, igrao za Alacranes de Durango. Kada je Luka imao tri godine, obitelj se preselila u Španjolsku, a od desete godine, junak ove priče član je Mallorce gdje su mu ponudili najbolji razvoj, premda su se kada je bio još mlađi za njega interesirali i španjolski velikani Real Madrid i Barcelona, sa sedam je već bio u La Masiji na probi gdje je oduševio, ali nije ostao jer je zaključeno da je prerano.

U posljednjih mjeseca dana otkako su ga u Mallorci priključili kadru prve momčadi, puno se pisalo o njemu, čekao se trenutak debija, a u javnost je izašao podatak da ima plaću od tisuću eura plus pokrivene troškove stana i hrane. Tek kada napuni 16 godina, a to će se dogoditi 18. studenoga, može se govoriti o novim uvjetima pod kojima će igrati.

image
Luka Romero protiv Reala
Pressinphoto/Icon Sport via Getty Images

Ponosan je bio i otac Diego koji je puno toga stavio na kocku za sinov uspjeh, no talentirani mladić je napokon stupio na scenu.

- Poslali smo mu poruku nakon utakmice, odgovorio je kratko tek kada je došao u autobus. Ipak su izgubili, pa nije bio od velikih riječi – rekao je Diego Romero. – Iza nas je veliki put i sretni smo što je Luka okružen stručnjacima koji se brinu za njega. Ima 15 godina, ali je s nogama čvrsto na zemlji, svjestan da mora još raditi kako bi dodatno napredovao. Igra za mlađe uzraste Argentine i zbog toga smo također sretni, nadamo se da će jednoga dana doći do još veće razine.

Debitirao na Messijev rođendan!

Ispalo je slučajno, ali simbolika je golema da je Luka Romero debitirao u Primeri 24. lipnja, točno na dan 33. rođendana Lionela Messija, a poklopilo se još nešto vezano uz brojku 33, u kršćanstvu vezanu i za godinu Isusove smrti.

Messi je u Primeri prvi nastup za Barcelonu imao protiv Espanyola, 16. listopada 2004. sa 17 godina i 114 dana, a dogodilo se to 33 dana prije nego je Romero rođen 18. studenoga iste godine.

Cristiano Ronaldo je primjerice prvu seniorsku utakmicu za lisabonski Sporting odigrao 7. listopada 2002. kada je imao 17 godina i osam mjeseci, dok je najmlađi debitant u 1. HNL Marko Dabro. On je za vinkovačku Cibaliju zaigrao protiv Splita sa 16 godina i dva dana, a bilo je to 30. ožujka 2013. (Toni Roić)

Linker
24. travanj 2024 14:40