ZVONIMIR SAVIĆ

Vladin ekonomist: nove mjere restrikcija neće utjecati na veći pad BDP-a

Savić tvrdi da će većina djelatnosti neometano funkcionirati te da je rok trajanja mjera relativno kratak
Zvonimir Savić
 Marko Todorov/Cropix

Prilično je sigurno da će pogoršanje epidemiološke situacije ostaviti traga i na ukupnu ekonomsku aktivnost, samo je pitanje u kojoj mjeri. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, smatra da će nove Vladine mjere za suzbijanje pandemije utjecati na smanjenje prometa i prihoda u pojedinim segmentima gospodarstva, ali da to neće imati veće posljedice.

- Zbog relativno kratkog razdoblja primjene, nastavka neometanog funkcioniranja većine djelatnosti, daljnje provedbe mjera za očuvanje radnih mjesta i općenito gospodarske aktivnosti, taj bi negativan utjecaj trebao biti ograničen.

Stoga ne očekujem pritisak na veći pad BDP-a od do sada planiranog, odnosno pad ne bi trebao dosegnuti zadnju procjenu Europske komisije od 9,6 posto koja je nešto pesimističnija od zadnje procjene Ministarstva financija koja predviđa pad od 8,0 posto - kaže Savić.

Pritom podsjeća na pozitivne efekte provedbe Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta. Unatoč padu gospodarske aktivnosti, broj osiguranika krajem listopada bio je neznatno, (za 2050 osiguranika) veći u odnosu na stanje krajem veljače, odnosno prije početka pandemije.

Time je u velikoj mjeri očuvana i ukupna kupovna moć stanovništva nužna za održavanje ukupne potražnje te ukupne gospodarske aktivnosti, posebno u uvjetima znatnog smanjivanja izvoza roba i usluga.

- S obzirom na to da je provedba dosadašnjih mjera predviđena do kraja godine, a situacija je trenutno lošija nego u trenutku njihova donošenja, mogući nastavak provedbe ekonomskih mjera ovisit će o težini situacije, ali i o početku primjene cjepiva i povlačenja pandemije - kaže Savić.

Stoga zaključuje da i dalje nema razloga ne vjerovati u procjene da će iduća godina, u Hrvatskoj i na globalnoj razini, donijeti oporavak gospodarstva. Pritom očekuje da bi gospodarski rast u Hrvatskoj "bio među najbržima u EU", po visini odmah nakon Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:02