Ansu Fati
 JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jose Breton/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
POBJEDA BARCELONE

Camp Nou slavi čudesnog 18-godišnjaka, zasjenio je i službeni debi velike zvijezde

Barcelonina nada upisala je svoj prvi start za Katalonce još od studenog prošle godine
Piše: I. KneževićObjavljeno: 17. listopad 2021. 23:24

Barcelona jena Camp Nou upisala novu, četvrtu pobjedu sezone rezultatom 2:1 protiv Valencije. Bitna pobjeda za momčad Barcelone nakon dva uzastopna poraza od Benfice i Atletica iz Madrida, ali najbitnija za Ronalda Koemana, koji se našao pod ogromnim pritiskom prije nedavne reprezentativne pauze. Njegova Barca je sinoć slavila protiv Valencije koja se također ne može pohvaliti najboljom formom. Valenciji je ovo već peta utakmica u nizu bez pobjede. Koemanu je Valencia naravno poznat protivnik, i sam ih je kao trener vodio jednu sezonu, te s njima osvojio Copu del Rey 2008. godine.

Zvijezda večeri i prvo ime utakmice definitivno je sinoć bio Ansu Fati, 18-godišnja Barcelonina nada koja je upisala svoj prvi start za Katalonce još od studenog prošle godine. Dakle skoro punih godinu dana Fati nije zaigrao u prvoj momčadi Barcelone, no u nedjelju je pokazao jako dobru igru na kojoj se to i ne bi baš primijetilo. Mladi je Španjolac sjajno zabio, a onda i iznudio jedanaesterac za drugi pogodak domaćina za vodstvo 2:1 na poluvremenu. Uz to je lijepo zaprijetio u još nekoliko situacija. Ipak, Fatija se pod svaku cijenu želi sačuvati pa je izašao vrlo rano u drugome dijelu, u 59. minuti. Za očekivati je da još neko vrijeme neće igrati cijele utakmice da se izbjegne nekakva nova velika ozljeda.

image
Ansu Fati
LLUIS GENE Afp

Utakmica je bila dosta atraktivna, pogotovo u prvom dijelu. Barcelona je praktički u prvom napadu utakmice već stvorila vrlo dobru priliku kada je Fati pobjegao protivničkoj obrani, ali zatresao mrežu s vanjske strane. Do vodstva je nedugo poslije ipak došla Valencia preko sjajnog pogotka kapetana Josea Luisa Gaye. Lijevi bek je natrčao na odbijenu loptu i uputio topovski udarac s preko 20 metara udaljenosti protiv kojeg potpuno ispruženi Ter Stegen nije mogao ništa.

Utakmica se nastavila jednakim, atraktivnim tempom i Barceloni nije trebalo dugo da vrati rezultat u egal. Ansu Fati je u 13. minuti bio strijelac, a Gayi je odgovorio jednako impresivnim pogotkom. Sjajni je mladić prvo prošao Valencijinog beka Foulquiera, potom odigrao dupli pas s Memphisom Depayem, pa onda vrlo precizno s ruba šesnaesterca pogodio uz drugu vratnicu.

image
LLUIS GENE Afp

Domaćini su do vodstva došli nešto prije kraja prvoga dijela. Poentirali su iz jedanaesterca u 41. minuti kojeg je nakon odlične kombinatorike Barceloninih igrača iznudio Ansu Fati. Našao se sam na rubu peterca pred Cillessenom, te ga je točno u trenutku udarca s leđa kontaktom zaustavio Gaya. Situacija je bila dvojbena i kontakt nije bio prevelik, stoga je bilo i puno prosvjeda od strane Valencije, ali sudac utakmice Jesus Gil Manzano nije promijenio odluku. Memphis Depay je pucao s bijele točke i vrlo sigurno svladao Cillessena u nizozemskom dvoboju.

Depaya se također treba izdvojiti zbog odlične igre i velike uloge kod oba pogotka. Nizozemcu je ovo četvrti ligaški pogodak sezone uz koje sada ima i dvije asistencije.

U drugom poluvremenu je bilo prilika s obje strane, ali mreže se nisu tresle sve do 85. minute. Fatija je u 50. minuti zaustavio Cillessen, nakon čega je Soler odgovorio s udarcem u stativu na drugoj strani terena. Nekoliko opasnih situacija po Barcelonu odvilo se ponovno u posljednjih petnaestak minuta utakmice, poput 78. minute kada je Pique morao spašavati obranu od blamaže. Konačnih 3:1 postavio je Philippe Coutinho u 85. minuti. Prvi pogodak sezone za Brazilca koji je sinoć zamijenio Fatija.

image
Sergio Kun Aguero
PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Najveći događaj s kraja utakmice bio je ulazak Sergija Aguera u igru čime je Argentinac napokon službeno debitirao za Barcelonu. Barcelona se ovom pobjedom popela na 7. mjesto s 15 bodova, ali i s utakmicom manje od Osasune i Raya Vallecana, koji su iznad nje na tablici. Pred Kataloncima je u srijedu utakmica Lige prvaka protiv Dynama iz Kijeva, dok se u nedjelju se igra dugo iščekivani El Clasico na Camp Nou.

Sevilla skočila na treće mjesto, Rakitić nastupio

U susretu devetog kola španjolskog nogometnog prvenstva Sevilla je na gostovanju pobijedila Celtu s 1-0 skočivši na treće mjesto Primere.

Pogodak odluke zabio je Rafa Mir u 54. minuti utakmice.

Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić za Sevillu je igrao do 52. minute kada je umjesto njega ušao Suso. (Hina)

Linker
23. travanj 2024 18:36