StoryEditor
 PAU BARRENA/AFP
GDJE JE TU LOGIKA?

Evo što stoji iza trampe koja je iznenadila nogometni svijet! Sukob u Barceloni sada će biti još jači...

U svlačionici Barcelone nisu dobro primili odluku kluba o zamjeni Arthur - Pjanić...
Autor: Robert MatteoniObjavljeno: 30. lipanj 2020. 09:18

Mlađi igrač ide u Juventus za 70 milijuna eura plus bonusi. Stariji igrač ide u Barcelonu za 60 milijuna eura plus bonusi. Tako formalno zvuči transfer Arthura Mela iz Katalonije u Torino, odnosno Miralema Pjanića iz Juventusa na Camp Nou.


Dok se u okruženju Juventusa s velikim odobravanjem prati ova de facto trampa igrača, u Barceloni je dodatni prilog vrenju u odnosu momčadi i trenera, odnosno vodstva kluba. Kako sugeriraju kroničari Barce, senatori svlačionice na čelu s Messijem ne podnose aktualnog trenera Setiena i njegove suradnike, odnosno njihove metode. Messi je to pokazao u praksi, kada je u prekidu dvoboja s Celtom zbog osvježenja dva puta okrenuo leđa asistentu trenera Sarabiji. Dok mu je ovaj bezuspješno htio nešto kazati, Messi mu je davao do znanja koliko ga doživljaa. Sve je to gledao s nevjericom Setien, odajući dojam da je svjestan kako on tu više ništa ne može učiniti.

image
Miralem Pjanić u dresu Barcelone
SCREENSHOT


Je li slaganje s upravom kluba da se u svrhu financijskih potrebnih bilanci žrtvuje 23-godišnjeg brazilskog veznjaka bila kap koja je prelila čašu nepovjerenja na liniji momčad - treneri? Ili je i Setien, kao i Arthur, zapravo samo povod za novu rundu sukoba s vodstvom kluba kojeg nameće Leo Messi, podržan od Piquea i Busquetsa prije svih? Vrijeme će pokazati, iako je promptna medijska promocija, odnosno rasplamsavanje priče o povratku prvo Guardiole, a potom i Xavija kao novog stručnjaka, samo zamagljivanje stvarnosti o mogućem gubitku naslova prvaka, odnosno mnoštvu problema koje ima Barcelona.


Zašto je došlo do tako nelogične zamjene igrača? Ona je nelogična jer govorimo o dva drukčija profila igrača. Arthur ima 23 godine, čvršći je kao radni veznjak s vrlo dobrim tehničkim potencijalom. Pjanić je fizički laganiji vezni igrač suptilnijeg načina igre i odlične tehnike, te ima 30 godina. Arthur se dugo opirao ideji vodstva kluba da "mora" ići, jer je njemu Barcelona, otkako je stigao 2017. iz Gremija za 31 milijun eura, bila vrh. Pjanić, koji je iz Rome prije 4 godine transferiran u Juventus za 32 milijuna eura, slično razmišlja kao Brazilac. Zato je oduševljeno od prvog dana te mogućnosti vidio sebe na Camp Nouu. Zato je, kažu u Torinu, i slabije igrao, te iritirao trenera Maurizia Sarrija.


Dok je za igrače Barcelone Arthur bio sličan Xaviju, fizički i po igri, dovođenje Pjanića izazvalo je skepsu. Istu onu koju je proizveo nelogično skup ulog za dovođenje Griezmanna. Vidljivo je svima da Francuz nije dobro prihvaćen od Messija i društva, poglavito i zbog enormne plaće (17-20 miljuna progresivnih primanja) koju je dobio. Za vođe svlačionice Griezmann nije bio onaj igrač koji im je trebao, nego su svim silama pritiskali vodstvo da vrate Neymara. Kako će Pjanić proći u tim dvorskim borbama vidjet će se od jeseni...


No, vratimo se priči o logici transfera. Kad netko "izdvoji" 60 milijuna eura za vrlo dobrog igrača, ali koji ipak ide prema 31. godini, onda nam to sugerira da je u pitanju logika novca. Dakle, Barcelona ima velike minuse u bilanci za 2019/20., koje u sklopu UEFA Fair play monitoringa, mora čim prije svesti u dozvoljene okvire. Iste probleme ima Juventus, koji zbog enormnih ulaganja u Ronaldov ugovor, te još neke transfere, ima na dan 31.12.2019. minus ulaz-izlaz od 50,3 milijuna eura. To je povećanje u odnosu na prethodnu bilancu, kad je minus iznosio 39,9.


Da bi se sezona 2019/20, koja se knjigovodstveno zaključuje 30. lipnja, svela u zakonske okvire, kako Juventus, tako i Barcelona trebaju prodavati igrače i sanirati bilance. Zato je Juveu odlično došla uknjižba 60 milijuna eura za prodaju Pjanića, iako će zapravo Barceloni ona platiti još 10 milijuna eura za Arthura. No, i Katalonci će ostvariti dodanu vrijednost s uknjižbom 70 milijuna eura prihoda za transfer. Ključ je uvijek u "plusvalenzi", odnosno kapitalnoj dobiti (kolokvijalno dodana vrijednost jednog te istog "proizvoda" u različitom vremenu). Arthurov amortizirana vrijednost je 21 milijun eura, pa je donio uvećanje vrijednosti Barceloni od 49 milijuna eura. Pjanić je na isti način ojačao bilancu Juventusa za 47 milijuna eura, obzirom da mu je vrijednost nakon amortizacije 13 milijuna eura.


Na stranu taj ekonomski mehanizam, ovo je bio posao koji su htjeli i dva kluba i Pjanić, a samo je Arthur bio gorljivo protiv. Naposlijetku, morao je prihvatiti, jer mu je Barcelona zaprijetila da neće igrati. Setien je, misle Messi i društvo, odgovoran da je provodio takvu želju kluba.

Nitko ni da natukne na opciju da igrač možda nije ispunio očekivanja u protekle 3 godine, odnosno da su mu u klubu jako zamjerili što je u nekoliko navrata za vrijeme sezone iznajmio privatni zrakoplov i odlazio na razuzdane Neymarove zabave. Navodno je to bio razlog ozljeda i manjka mu spremnosti...

Linker
30. lipanj 2020 10:52