JAVIER SORIANO Afp
OBILJEŽILI POVIJEST

Kapetani koji su odigrali najviše derbija: Dvije velike legende više nikad nećemo gledati u El Clasicu!?

Ugovori im istječu, nove nisu potpisali, a toliko su godina bili zaštitni znak i oslonac...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. travanj 2021. 10:56

Je li za kapetane Lionela Messija i Sergija Ramosa ove subote bio zadnji El Clasico? Ugovori im istječu, nove nisu potpisali, ni Barcelona za Messija niti Real po pitanju Ramosa nemaju konačno rješenje.

Treneri kao da su se dogovorili, i Ronald Koeman i Zinedine Zidane govore kako bi Messi i Ramos trebali ostati u svojim klubovima jer tu pripadaju, tu su legende, tu su ikone. Navijači ih žele, ali ovog je časa čak dojam da u Realu više strahuju kako sa Sergijom Ramosom neće biti dogovora, dok u miljeu Barcelone vjeruju da će Messi ostati, da nije odigrao svoj zadnji El Clasico.

Toliko su godina bili zaštitni znak i oslonac, na njihovim igrama se gradila priča, pogotovo je Messi obilježio više od desetljeća i pol u dresu Barcelone, a Sergio Ramos, premda nije bio zvijezda poput Cristiana Ronalda, lider je i pogon Reala. I kao stoper zabio je brojne presudne golove.

Zvijezde otpadaju

El Clasico je ostao posljednjih godina bez Neymara i Luisa Suareza, a posebnu mu je dionice srušio prijelaz Cristiana Ronalda 2018. iz Reala u Juventus. Dignu li sidro i Messi i Sergio Ramos, najveći svjetski klupski derbi vapit će za novim asovima. Za Hrvatsku je golem čast što je čak šest sezona imala i naš obračun - Luka Modrić protiv Ivana Rakitića.

image
Sergio Ramos
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

No, Messi i Sergio Ramos nešto su posebno. U Barceloni se nitko ne usudi ni izgovoriti da bi Argentinac otišao na drugu adresu. Međutim sada ga ništa ne sprječava, niti ugovor, niti rok do kojeg ima pravo potpisati s drugim klubom, kao što je to bilo proteklog ljeta kad je poslao službeni zahtjev za transfer, a tadašnji predsjednik Josep Maria Bartomeu ga je odbio i našao formalno-pravne finte kako ga spriječiti.

Messi je u zadnje vrijeme djelovao miran, kao da je već odlučio, kao da zna odgovor koji toliki iščekuju. Ili je jednostavno dovoljno veliki profesionalac da je rješenje odgodio za ljeto i potpuno se posvetio utakmicama. Za Ramosa se govori kako Real ne želi udovoljiti njegovim zahtjevima jer su mu previsoki i da će spakirati kovčege.

Bez promjena

Messi je i dalje među najboljim igračima svijeta. Premda je Barcelona posljednjih godina tražila način kako oformiti novu momčad koja bi ponovno bila kadra uzeti europsku titlu, uloga i važnost Messija u strukturi kluba nisu se promijenili. Sergio Ramos je dosad predvodio igrače s navijše nastupa. Nitko nije igrao toliko puta kao on u El Clasicu - 45 utakmica. No, u tekućoj sezoni muče ga ozljede, nakon nove zadobivene u utakmici protiv Kosova ponovno je izvan terena i zato ga je Messi dostigao na stadionu koji nosi naziv po još jednom čuvenom Argentincu Alfredu Di Stefanu.

Ramos je pridonio i ključnim golovima (5) i asistencijama (3), a kad je on bio na terenu izborili su 15 pobjeda. Ovo je tek treći El Clasico koji je propustio u karijeri, a što zvuči nevjerojatno prvi put nije igrao u La Ligi. Prvi put otkako je postao član Reala, u koji je došao iz Seville još 2005. godine.

Linker
18. travanj 2024 15:50