STROGE RESTRIKCIJE

U Srbiji deset umrlih, zaraza potvrđena kod još 2.282 osobe, zabrana okupljanja više od pet osoba

Đaci u osnovnim i srednjim školama od 11. studenog idu na mini odmor u trajanju od tri dana, objavio je Krizni stožer srbijanske vlade
Koronavirus u Srbiji / Ilustracija
 Andrej Isakovic/AFP

Koronavirus u Srbiji potvrđen je u posljednja 24 sata kod još 2.282 osobe, a od posljedica infekcije umrlo je 10 oboljelih, dosad ukupno 871, objavio je u petak Krizni stožer srbijanske vlade uvodeći nove mjere, među kojima i zabranu okupljanja više od pet osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

"Odlučili smo u ovom momentu smanjiti broj osoba koje se mogu okupljati u otvorenim i zatvorenim prostorima - bilo je do 30, sada je smanjeno na pet", priopćila je danas novinarima članica Kriznog stožera dr. Darija Kisić Tepavčević.

Ona je, nakon sjednice stožera održane zbog pogoršanja epidemiološke situacije, najavila i da će đaci u osnovnim i srednjim školama imati mini-odmor u trajanju od tri dana, počevši od 11. studenog.

Na respiratorima 74 pacijenta

Kisić Tepavčević istaknula je da "svakim danom raste broj oboljelih čije stanje zahtijeva hospitalizaciju" u odnosu na broj pacijenata koji su otpušteni poslije bolničkog liječenja.

U posljednja 24 sata hospitalizirano je 317 pacijenata, a otpušteno ih je 147, dok se trenutno na covid odjelima diljem Srbije liječi ukupno 2.307 oboljelih, od kojih je 74 na respiratorima i intenzivnoj njezi.

Beograd je, s više od tisuću novooboljelih dnevno, i dalje središte infekcije s najviše potvrđenih zaraza, a slijede Novi Sad, Kraljevo, Niš, Vranje, Zrenjanin, Pančevo i Sremska Mitrovica.

U Beogradu je najkritičnija situacija po broju zaraženih, a bolnički kapaciteti u srbijanskoj prijestolnici su pri kraju, upozorio je ranije danas državni tajnik ministarstva zdravstva dr. Mirsad Đerlek.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr. Predrag Sazdanović podsjetio je na prognoze od prije dva tjedna kada je najavljen "apokaliptički scenarij", naglasivši da sve ovisi o građanima i njihovoj osobnoj odgovornosti te pojedinačnom izboru svakog čovjeka hoće li sudjelovati u "ilegalnim okupljanjima" i tulumima u noćnim klubovima i na splavovima, u restoranima i na masovnim obiteljskim skupovima.

Članica Stožera dr. Kisić Tepavčević upozorila da se svi građani trebaju ponašati kao da su potencijalni nositelji virusa, imajući u vidu da, u odnosu na broj potvrđenih slučajeva covida 19, ima pet do 10 puta više asimptomatskih nositelja infekcije.

Od početka epidemije 6.ožujka u Srbiji je testirano 1.401.663 uzoraka i potvrđeno ukupno 57.958 slučajeva zaraze koronavirusom, a službeno je prijavljen 871 smrtni slučaj, uz stopu smrtnosti od 1,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:23