TEŠKA VREMENA

Najteži Dodikovi dani: Redaju se optužbe dok leži u bolnici, javili se čak i zloglasni bajkeri

Neki analitičari iz srpskog entiteta RS-a čak idu tako daleko da smatraju kako je ovo početak "ruskog udaljavanja od Dodika"
Milorad Dodik
 Elvis Barukcic/AFP

Srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku posljednjih dana baš ne ide.

Prvo je buknula afera" ikona" kada se utvrdilo da je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio, kako se čini, ukradenu ukrajinsku ikonu, pa je potom završio u samoizolaciji jer je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, da bi u nedjelju 20. prosinca završio u predsjedničkom bolničkom apartmanu Univerzitetske bolnice u Banja Luci s upalom oba plućna krila.

U bolnicu je primljen jer je osjetio malaksalost, kako je navedeno u priopćenju njegove stranke SNSD.

Doduše, uoči dolaska šefa ruske diplomacije Lavrova Dodik je bio na testiranju koje je pokazalo da je negativan. Iz njegova je Ureda javljeno da se osjeća dobro, "nema razloga za paniku" i najvjerojatnije se ne radi o covidu-19.

No, dok se Dodik nalazi u bolnici, ne stišavaju se burne reakcije na poklonjenu ikonu koja je izazvala veliki međunarodni skandal.

Neki analitičari iz srpskog entiteta RS-a čak idu tako daleko da smatraju kako je ovo početak "ruskog udaljavanja od Dodika", dok neki ruski eksperti smatraju kako će ovo samo poslužiti da ga još dodatno "privežu uz sebe". Oglasili su se i poznati "patriotski" ruski bajkeri Noćni vukovi, s kojima se zna voziti i predsjednik Vladimir Putin, koji su objavili kako su Miloradu Dodiku poklonili dvije ikone, ali među njima nije ona koju je dobio Sergej Lavrov.

Napomenimo da su iz Moskve objavili da će "ikonu vratiti" te da su o svemu obavijestili Interpol.

Ukrajina je prosvjedovala zato što se radi o ikoni koja je nestala s područja odmetnutih proruskih paradržavnih tvorevina Lugansk i Donjeck, gdje se već šestu godinu vode ratni sukobi, a Tužiteljstvo BiH pokrenulo je istragu. Milorad Dodik se o svemu nije oglasio, a sada je završio i u bolnici s upalom pluća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:14