HELIOS DE LA RUBIA
REAL BRANI NASLOV

Počinje nova sezona La lige! Leo Messi se oprašta od Barcelone, čak četvorica Hrvata u Madridu

Prošla sezona španjolske La Lige bila je neobična kao i ostala nogometna prvenstva diljem svijeta
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. rujan 2020. 15:06

Pandemija i lockdown zaustavili su i sport i nogomet, ali ne zadugo. Prvenstvo je nastavljeno i završeno tijekom ljetnih mjeseci, a klubovi su se snalazili na različite načine; nekima je bilo lakše, nekima teže.


Korona-krizu najbolje je prebrodio Real Madrid, koji je prekinuo dominaciju Barcelone i nakon dvije godine osvojio naslov prvaka. Iskoristila je Zidaneova momčad probleme u Kataloniji, ali je ujedno i pokazala najviše u završnici sezone. Ne i u Ligi prvaka, gdje je Barca uz ispadanje i osramoćena u debaklu s Bayernom, ni Atletico Madrid nije stigao predaleko, no čast španjolskog klupskog nogometa spasila je Sevilla osvajanjem Europske lige.


'Uobičajeni sumnjivci' opet su na vrhu popisa favorita za naslov španjolskog prvaka; Real i Barcelona, tu je i Atletico Madrid, a iz prikrajka možda može zaprijetiti i Sevilla. Ostali nemaju prevelikih izgleda za lov na titulu, no La Liga nam tradicionalno nudi velika uzbuđenja kad je u pitanju borba za plasman u europska natjecanja, ali i za opstanak u elitnom društvu.

image
ALEX CAPARROS


Jasno, u ovom trenutku najveća je priča Barcelona, ujedno i najveća enigma nakon što je Lionel Messi izrazio nezadovoljstvo i zatražio odlazak iz kluba kojem duguje puno toga. Naravno, iznimno mnogo je Argentinac dao i Barceloni, i sad se taj 'brak iz interesa' u preostalih godinu dana njegovog ugovora baš i ne čini najsretnijim rješenjem. Vrijeme će pokazati kako će se ta drama razvijati, no činjenica je da Messi trenira i da na njega računa novi trener Ronald Koeman.


Ipak, nizozemski stručnjak koji je svojim golom Barceloni donio prvi naslov europskog prvaka želi uvesti malo više reda u momčad, što podrazumijeva i neka nova rješenja. Već je otpisao Ivana Rakitića, na izlaznim vratima je i Luis Suarez, a Messi bi mogao dobiti novu ulogu, poziciju iza napadača u sustavu 4-2-3-1. U toj priči leđa bi mu čuvali De Jong i Pjanić, vjerojatno bi 'izvisio' senator Busquets.


Koeman će zadržati tradicionalni posjed, no ujedno će od svoje momčadi tražiti izravniju igru prema naprijed te veću energiju i mobilnost u veznom redu. Značajniju rolu trebalo bi dobiti wunderkind Ansu Fati, dok Koeman Griezmanna ne vidi na krilu kao njegovi prethodnici, već bi ga mogao postaviti u vrh napada.


Jasno, tek treba vidjeti kako će sve to novi strateg posložiti, što će na terenu dobiti od Messija u (očekivano) posljednjoj sezoni koju igra za Barcelonu, te kakvi će biti sljedeći potezi predsjednika Bartomeua do kraja prijelaznog roka. Znamo da stvari baš i nisu dobre kad je Messi nemiran i uzrujan, Koemanu i suradnicima neće biti nimalo lako...


U redovima aktualnog prvaka stanje je vrlo mirno. Za razliku od prošle godine kad je za velik novac doveden Eden Hazard, ovog ljeta u Realu nije bilo velikih kupovina. Florentino Perez očito štedi za novu mega-investiciju, a Zinedine Zidane može biti zadovoljan kadrom koji mu je na raspolaganju. Još da mu se riješiti nezainteresiranog Garetha Balea kojeg više zanimaju golf i Wales...


Nije ni Zidane bez briga, ali njegove su ipak slađe nego Koemanove. Posljednjih se dana dosta priča o ulozi Luke Modrića u novoj sezoni te se može očekivati da će Francuz dozirati minutažu kapetana Vatrenih, no to za igrača koji ima 35 godina uopće ne mora biti loše. S posudbe je vraćen Martin Ödegaard koji bi Luku trebao rasteretiti, a u momčadi je niz drugih kvalitetnih igrača i Real u ovom trenutku ipak djeluje kao prvi favorit za novi naslov. No zadnji put Kraljevski klub dvije je uzastopne titule u Španjolskoj uzeo još 2007. i 2008. godine.


Atletico je tradicionalno pri vrhu, no Diego Simeone morat će pronaći strijelca koji će mu jamčiti golove kako bi se mogao nadati nekom većem ostvarenju. Sevilla s Monchijem kao arhitektom sportske politike, Lopeteguijem na klupi i povratnikom Rakitićem djeluje ozbiljno i opasno, te je mnogi stručnjaci tretiraju favoritom iz sjene.


Što se ostalih klubova tiče, španjolsko prvenstvo je takvo da svatko svakoga može dobiti, što bi trebalo jamčiti kvalitetne i uzbudljive utakmice, i isto takvo prvenstvo. Pri vrhu se očekuju Villarreal, Real Sociedad, Valencia, Getafe, Betis i Athletic Bilbao, dok su novaci u ligi Elche, Cadiz i Huesca ujedno i najveći kandidati za ispadanje.

Rakitić se vratio kući, čak trojica kreću u Atleticu

Ako do kraja ljetnog prijelaznog roka ne dođe do nekih iznenadnih promjena, u španjolskom nogometnom prvenstvu imat ćemo ove sezone šestoricu hrvatskih nogometaša. Naravno, najpoznatiji su i najcjenjeniji senatori Vatrenih Luka Modrić i Ivan Rakitić.
Dobro se zna koliko Modrić vrijedi Realu, no Zidane je isto tako svjestan da je hrvatski kapetan već u godinama u kojima će trebati pripaziti na doziranje njegovih napora. Vjerojatno Modrić neće igrati u svakoj utakmici, ali očekuje se da i dalje bude važan član Realove momčadi.


Rakitić je nakon sezone omalovažavanja u Barceloni izabrao povratak u Sevillu, iz koje je kao kapetan otišao u Kataloniju. S 32 godine i dalje može puno dati Andalužanima, njegovi motivi bit će veliki i posebni.


Atletico Madrid ima čak trojicu Hrvata u svom rosteru. Šime Vrsaljko propustio je veći dio prošle sezone zbog problema s koljenom te ga nestrpljivo čekaju i Simeone i izbornik Dalić. S posudbe u Romi vratio se napadač Nikola Kalinić, dok je iz Lokomotive doveden vratar Ivo Grbić koji će u početku učiti od sjajnog Jana Oblaka.


Šesti Hrvat u La Ligi je nekadašnji Hajdukov talent Ante Palaversa, 20-godišnji defenzivni vezni kojeg je Manchester City nakon posudbe u belgijskom Oostendeu ove sezone poslao u Getafe.

Linker
25. travanj 2024 04:16