LLUIS GENE
DRAMA NA KRAJU SAGE

Pozadina lude priče na Camp Nou: Suarez potpuno izgubio živce i prijetio Barceloni objavom mailova?

Na spornom popisu bili su navedeni klubovi kojima se ne smije priključiti po odlasku iz Barcelone
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. rujan 2020. 11:09

Sporazum o prijelazu Luisa Suareza u Atletico postignut je tek u srijedu na večer, a katalonski sportski dnevnik Mundo Deportivo izvijestio je o događajima u pozadini tog transfera.

Čini se da je Urugvajac potpuno izgubio živce nakon što mu je predsjednik Bartomeu 'spustio rampu' za prijelaz u redove Simeoneove momčadi.

Stoga je navodno zaprijetio objavom poruka elektronske pošte u kojima su bili navedeni klubovi kojima se ne smije priključiti po odlasku iz Barce. Na tom popisu nije bilo Atletico Madrida, pa je Suarezov potez odmah naišao na plodno tlo te je ubrzo postignut i sporazum.

image
LLUIS GENE

Iako je bio možda i najbolji napadač u povijesti kluba, Barcelona ga se pod svaku cijenu željela riješiti godinu dana prije isteka ugovora. Dolazak novog trenera Ronalda Koemana ujedno je značio i čistku u svlačionici, pa su Camp Nou napustili iskusni igrači Ivan Rakitić i Arturo Vidal, a njihovim je stopama otišao i Luis Suarez.


Urugvajski strijelac sve je dogovorio s Atletico Madridom, nakon Reala drugim najvećim Barceloninim rivalom u posljednje vrijeme. U prvi trenutak katalonski je klub stavio veto na njegov odlazak, predsjedniku Bartomeuu nije se svidjela ideja o Suarezovom prijelazu u klub iz La Lige, no na kraju je sporazum ipak postignut. Atletico će Barceloni platiti svega šest milijuna eura, i to kroz različite bonuse.


- Barcelona želi javno izraziti zahvalnost Luisu Suarezu za njegovu predanost i posvećenost, želimo mu sve najbolje u budućnosti – stoji u klupskom priopćenju.


Suareza se proteklih tjedana snažno povezivalo s mogućim transferom u Juventus, s kojim je praktički usuglasio sve detalje. Međutim, Stara dama ispunila je kvotu igrača izvan Europske unije, a Urugvajac nije uspio na vrijeme dobiti talijansku putovnicu, pa je u Torino iz Atletica stigao Alvaro Morata, dok je Diego Simeone dobio još jednog ekscentričnog igrača u napadu, Diegu Costi priključio se i 'vampir' Luis Suarez.

image
JOSE JORDAN


U Španjolsku je stigao 2014. iz Liverpoola, nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu za rame ugrizao talijanskog braniča Giorgija Chiellinija. U crveno-plavom dresu ostavio je dubok trag, osvojio je 13 trofeja i postao treći strijelac svih vremena, ispred njega su samo Cesar i Lionel Messi. U svim natjecanjima Suarez je za Barcelonu postigao 198 pogodaka u 283 nastupa, a sudjelovao je u osvajanju Lige prvaka, četiri španjolska naslova i četiri Kupa kralja. Tu su još i dva španjolska te jedan europski Superkup, kao i Svjetsko klupsko prvenstvo. Postao je europska Zlatna kopačka nakon što je u sezoni 2015./16. postigao ukupno 59 pogodaka za Barcelonu.


Suarezov će odlazak vjerojatno vrlo teško pasti Messiju, koji je i sam želio napustiti Barcelonu na kraju sezone. Argentinac je na kraju ostao, Urugvajac otišao. Njih dvojica bili su u odličnim, prijateljskim odnosima. Barci su donosili iznimno puno u ofenzivnom dijelu igre, i tek treba vidjeti kako Koeman namjerava posložiti novu momčad.


Messi je Suarezu namjestio 39 pogodaka u vrijeme zajedničkog igranja za Barcelonu, više nego bilo kojem drugom igraču. Sljedeći je Neymar s 20 golova nakon Messijevih asistencija. Suarez je pak Messiju asistirao za 47 pogodaka, koliko je Argentincu namjestio i Andres Iniesta.


- Svi znaju kakvo je naše prijateljstvo. Kad sam dolazio u Barcelonu, upozoravali su me da s Messijem moram biti oprezan, ali on je divna osoba i nedostajat će mi – rekao je Suarez na jučerašnjoj oproštajnoj pressici u Barceloni.


Urugvajski napadač bio je, kao i cijela momčad, uspješniji u prvim godinama svog mandata, nakon 2017. i odlaska Neymara uslijedila su mučenja i šokantna ispadanja iz Lige prvaka nakon velikih preokreta protiv Rome i Liverpoola. Ipak, daleko najveće poniženje bilo je 8:2 protiv Bayerna u četvrtfinalu prošlosezonske Lige prvaka.


Suarez je u prošloj sezoni zabio 21 gol u 36 utakmica, no imao je i dosta problema s ozljedama. Dvogodišnji ugovor s Atleticom uz zaradu od devet milijuna eura po sezoni vjerojatno će mu biti i posljednji na najvišim nogometnim razinama, ali ne treba sumnjati u to da će biti pun motiva nakon što je na ne baš lijep način potjeran iz Barcelone.


- Teški su ovo trenuci za mene, završena je faza karijere na koju sam jako ponosan. Nisam očekivao da ću se na ovaj način oprostiti od Barcelone, ovdje sam proživio trenutke koje nikad neću zaboraviti.

Linker
25. travanj 2024 01:38