OSCAR BARROSO
KRALJEVSKI TRETMAN

Real ima poseban plan s Modrićem: Hrvatski Maestro uskoro dobiva poziv, i novu dvostruku ulogu u klubu!?

Prvi put kapetan Vatrenih igra u madridskom Realu s ugovorom koji istječe na kraju sezone
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. listopad 2020. 17:20

U dvoboju sa Švedskom odigrao je 60-ak minuta na top razini. Klasa koja čini momčad u kojoj igra boljom, kolektivno i individualno. Posljednjih 20-ak minuta Luka Modrić odigrao je na inteligenciju i iskustvo, i opet djelovao vrlo uvjerljivo. No, s 35 godina posve je logično da igrač ne može biti u istom ritmu i sposobnosti kao prijašnjih godina. Zapravo je i to što u ovoj dobi prikazuje senzacionalno, pogotovo za veznog igrača. Oni se najviše troše u nogometu općenito, a poglavito u ovom tzv. modernom, u kojem je ritam kontinuirano intenzivan, igra se praktično “jedan na jedan” po cijelom terenu.


Da će Modrić, kada je s 27 stigao u Madrid prije više od osam godina, 2021. još biti član najvećeg svjetskog kluba, a pogotovo da će s 35 godina biti lider u igri i svlačionici, to ama baš nitko nije mogao predvidjeti.

image
ANGEL MARTINEZ

Stalni pritisak

Ni Luka Modrić, koji se nakon nekoliko mjeseci jeseni 2012. susreo s jasnim pritiskom koji nameće okruženje takve veličine kakva je Realova. Pritisak u kojem se svakog dana, stalno, medijski propitkuju učinci, vrijednosti, dosezi svakog igrača. Nakon tri dobre igre bubnja se euforična pozitiva, nakon jedne manje dobre igre i pogotovo slabije razine, počinju procesi i preispitivanja.


Marca je te 2012. godine postavila imputirajuće pitanje svojim čitateljima - tko je najslabiji transfer La Lige - apostrofirajući vječno nadjačavanje Real - Barcelona. U ovom slučaju suprotstavljeni su Modrić i Song...

Deveta sezona

Osam godina kasnije Kamerunac je s 33 godine nezaposlen, nakon što mu se karijera iz Arsenala, kroz Barcelonu i posudbe u West Ham, pa transfer u Rubin Kazanj i Sion, nezadrživo spuštala u vrijednostima.


Luka Modrić krenuo je u devetu sezonu s Realom. U prethodnih osam prerastao je u jednog od simbola trofejne ere, možda i jače od one koju je obilježila povijesna Di Stefanova generacija prije 60-ak godina. Za Realov svijet Modrić je najbolji vezni igrač u povijesti kluba, što se praktično može tretirati i kao jedan od najboljih vezista u povijesti nogometa.

image
JOSE JORDAN


Legitimitet takvom vrijednosnom sudu daje i Zlatna lopta koju je suvereno osvojio 2018., kao i sve relevantne izbore te godine. S 33 godine doživio je najviše vrhove koji se u karijeri mogu dostići. Upravo zato mu je Real Madrid, neuobičajeno za politiku kluba prema igračima iznad 30 godina, produžio ugovor koji je trajao do 2020., za još jednu sezonu te bitno podigao godišnju plaću.
Florentino Perez kazao je da će s igračima koji su ugovorno vezani do idućeg lipnja, ili s onima koji će idućeg ljeta biti pred posljednjom sezonom ugovora, redom početi pregovarati nakon zaključenja prijelaznog roka. Što znači od ovoga mjeseca nadalje.

Prvi su u redu kapetan Sergio Ramos (34) i Luka Modrić (35) kojima u lipnju istječe obveza. Ta dva senatora Blancosa bi mogli, primjerice, u siječnju već potpisati ugovor s nekim drugim klubom, kojem bi u lipnju pristupili bez odštete.

Veliki udarac

U Ramosovu slučaju teško će se to dogoditi prije svega zato što je kapetan i igra odlično, a u Madridu je već 15 godina. Za prestižnost Reala bio bi veliki udarac da Ramos ode, što nije baš isključeno. Problem je što Andalužanin želi ugovor na najmanje dvije godine, a Perezovo je nepisano pravilo da se igrači nakon 33 godine vežu isključivo godinu po godinu, ovisno o učinku. Zato je, primjerice, prije nekoliko godina ljutito otišao Pepe iako je Real htio da ostane. Ramos je drugi slučaj i zbog toga što ima ponude (City, PSG) koje su financijski jače od Realove, no ipak bi i on nešto izgubio na prestižnosti karijere ako bi napustio Madrid, i to na polemički način...


Luka Modrić, barem kako sada “navijaju” mediji, a kako se i nazire iz određenih signala uprave kluba, mogao bi uskoro dobiti poziv na razgovor za produljenje još jedne sezone, dakle do 2022. godine. Izvori bliski Perezu navode da Real želi Modrića posebno tretirati i zbog svega što je učinio za klub u protekloj dekadi, ali i zbog njegove još dojmljive forme. Po tim namjerama, Real bi Modrića želio iduće sezone (2021./22.) još kao mentora nekolicini mlađih vezista i da bude na raspolaganju treneru, a onda da se umirovi i dogovori neku poziciju u klupskoj strukturi.

Jasne vizije

Dakako, dok se to ne dogodi sve navedeno spada u sferu opcija. Modrić je sa svoje strane iznio da ima jasne vizije. Do sredine prosinca svakako će čekati stav kluba i trenera, a onda želi imati jasnu sliku što mu slijedi od ljeta. Ukoliko Real ne ponudi novi ugovor, od siječnja će biti slobodan dogovoriti neku novu destinaciju.

Ponudi li Real produženje, onda će slijedom razgovora s čelnicima i trenerom procijeniti kakav bi mu bio status. Modrić je istakao i u nedavnim intervjuima za španjolske medije da ne želi biti zaslužnik koji će u kadru biti radi broja te da ništa neće pomutiti njegov odličan odnos s Realom ako ga oni više ne vide u svojim planovima.

Ključno je da Modrić smatra da je još u fizičkoj moći da može odigrati dvije sezone na ovim razinama, s doziranjem nastupa (rotacije) te da se želi ozbiljno natjecati. Što znači da u opciji Realove drugačije ideje, Modrić i s ponudom za produženje ipak izabere neku drugu destinaciju. Do siječnja će njegova bliža perspektiva (2021./22.), a posljedično i hodogram finiša karijere, biti posve jasni.

NEKA PRIZNANJA LUKE MODRIĆA

 

2007. Najbolji igrač Prve HNL, u izboru kapetana klubova Prve HNL
2008. Član najbolje momčadi Europskog prvenstva
2013. Najbolji igrač Hrvatske u izboru HUNS-a (pobjednik uzastopno do 2019.)
2014. Najbolji vezni nogometaš španjolske prve lige u sezoni 2013./14. u izboru Udruge španjolskih profesionalnih klubova
2016. Najbolji vezni nogometaš španjolske prve lige u sezoni 2015./16. u izboru Udruge španjolskih profesionalnih klubova (LFP)
2015. Izabran je u idealnu 11-oricu za 2015. godinu u izboru FIFA-e i Udruge nogometnih profesionalaca (FIFPro)
2017. Izabran je u idealnu momčad Lige prvaka 2016./17./ Najbolji igrač Svjetskog klupskog prvenstva
2018. Najbolji igrač Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji
- Najbolji vezni igrač UEFA Lige prvaka za 2017
- Najbolji igrač Europe za sezonu 2017./18
- Izabran u idealnu momčad svijeta za sezonu 2017./18. prema izboru FIFA Fifpro World 11
- Najbolji igrač svijeta u kategoriji “The Best FIFA Men’s Player”
- Najbolji svjetski razigravač (The World’s Best Playmaker 2018) u izboru - Međunarodnoga instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS)
- Osvajač Zlatne lopte kao najbolji igrač svijeta za 2018. godinu u izboru France Footballa, prvi je igrač koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e, UEFA i France Footballa
- Najuspješniji hrvatski sportaš u izboru Sportskih novosti (SN)
- Najuspješniji hrvatski sportaš u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO)
- Najbolji sportaš svijeta u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS-a)
2019. Golden Foot, najbolji igrač sa 28 i više godina po glasovanju navijača iz cijelog svijeta

347
utakmica odigrao je Luka Modrić u dresu madridskog Reala
22
pogotka zabio je
Luka Modrić za Kraljevski klub
55
asistencija dosad je ostvario Luka Modrić igrajući za Real

Iznenadio je apsolutno sve

 

Nakon što je postruska sezona bila bremenita i problemima u Realu, smjenama trenera, a i njegovom formom, Modrić je u prošloj sezoni potvrdio koju važnost ima za Zidanea i Blancose.

Iako je krenuo slabije, jer se u reprezentaciji dva puta ozlijedio (rujan i listopad 2019.) i opetovano tražio formu, naposljetku se izdigao i počeo je utišavati medijske kampanje da je vrijeme za njegove nasljednike. Nakon lockdowna, u intenzivnom kalendaru finiša sezone, Modrić je iznenadio ama baš sve izvrsnom fizičkom spremnošću i posljedično liderskom ulogom u momčadi koja će osvojiti 34. naslov španjolskog prvaka. Njemu je to bila druga osvojena La Liga te 17. trofej s Realom u osam godina. (rm)

Linker
29. listopad 2020 18:03