SUMNJIVE TRANSAKCIJE

Raste broj prijava s ciljem sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma

U posljednjih pet godina izdao ukupno 293 naloga za blokadom sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od 261 milijun kuna
Ilustracija
 Davor Pongracic/Cropix

Raste broj prijava s ciljem sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, a u zadnjih pet godina izdane su 293 blokade sumnjivih transakcija u iznosu od 261 milijuna kuna, istaknuto je u srijedu na konferenciji u organizaciji Ureda za sprječavanje pranja novca i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Korištenje fiktivnih trgovačkih društava za zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i pranju novca te gotovine u prikrivanju nezakonitog izvora novca i pranje novca proizašlo iz područja računalnog kriminaliteta najčešće su tipologije pranja novca, rečeno je na godišnjoj konferenciji o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Pomoćnik predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš rekao je da kontinuirano raste broj prijava koje zaprimaju od obveznika, nadležnih državnih tijela i inozemnih financijsko-obavještajnih jedinica.

Pojasnio je da ured aktivno postupa po zaprimljenim obavijestima te u okviru operativnih analiza sumnjivih transakcija dostavlja slučajeve sa sumnjom na pranje novca ili financiranje terorizma nadležnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje.

Biluš je izvijestio da je Ured za sprječavanje pranja novca u posljednjih pet godina izdao ukupno 293 naloga za blokadom sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od 261 milijun kuna, a inicirao je i većinu kaznenih postupaka za pranje novca ili je u njima aktivno sudjelovao kao podrška tijelima kaznenog progona.

Ovogodišnja konferencija, o kojoj je priopćenjem izvijestila HGK, tematski je usmjerena na peti krug evaluacije RH u odnosu na provedbu mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Sudionici su tako, osim najnovijih trendova, mogli saznati kako će Hrvatska dokazati učinkovitost sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma koristeći relevantne podatke i informacije, naveli su iz HGK.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je da je za funkcioniranje sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma na nacionalnoj razini izuzetno važna suradnja svih obveznika i nadzornih tijela te pritom na odličnoj suradnji zahvalio kolegama iz Ureda za sprječavanje pranja novca, Financijskog inspektorata, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Državnog odvjetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22