MA CHE BELLA ITALIA

Zaljubili smo se u ovu sočnu focacciu s pire krumpirom, a radimo je samo po ovom receptu

 Sandra Rončević/
Blogerica, fotografkinja i stilistica Sandra Rončević s nama je podijelila recept za sočnu focacciu

Poznata blogerica i autorica knjige "Mrvu ovog, zeru onog" otkrila nam je svoj recept za sočnu focacciu barese. Radi se o receptu podrijetlom iz talijanske pokrajne Apulije. Karakteristično meko tijesto radi se od kvasca, griza, pšeničnog brašna i pire krumpira. Tradicionalno se peče u velikim okruglim limovima, a ne zaboravite je nadjenuti cherry rajčicama i maslinama. Naravno, mogućnosti su brojne pa se poigrajte namirnicama i možda otkrijete novu inačicu focaccie barese.

Za divnu subotnju večer ne treba vam više od dobre čaše vina, vruće pogače i društva s kojim ćete je podijeliti. Ako vam se recept svidio svakako znajte da je on tek jedan od stotinu koje je Sandra uključila u svoju novu zbirku. Ondje ćete pronaći i detaljne upute za pripremu talijanskih zalogaja čije okuse vuče još iz studentskih dana, ali i recepti za svjetske klasie, juhe, rižota, umake, namaze, mesne delicije pa i detaljan vodič za pripremu sourdough kruha, pizze ili focaccie.

Sastojci (za posudu promjera 28-30 cm):

300 g pšeničnog brašna tip 00 (ili 200 g brašna tip 00 i 100 g brašna durum pšenice)
100 g kuhanog krumpira
185 g mlake vode
5 g suhog kvasca
7 g soli
2 žlice maslinova ulja

Za nadjev:

100 g mini rajčica
100 g crnih maslina
zera krupne morske soli ili cvijeta soli
3-4 prstohvata suhog origana
maslinovo ulje

Priprema:

  1. Krumpir operite i skuhajte u kori (obično je to 1 komad krumpira koji teži 100 g, možda zeru više). Krumpir kuhajte oko 25-30 minuta, ovisno o sorti.
  2. Kuhani krumpir ogulite i još vrućeg ga zgnječite u pire pa pustite da se sasvim ohladi.
  3. Suhi kvasac stavite u manju posudu, dodajte mu prstohvat šećera i žličicu brašna pa ulijte 50 ml mlake vode (oduzmite od ukupne količine vode), izmiješajte i pustite 5-10 minuta da se kvasac aktivira.
  4. Brašno pomiješajte sa soli, dodajte kuhani krumpir, uzdigli kvas, vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Budući da je ovo tijesto u početku jako ljepljivo, preporučujem da ga mijesite ručnim ili samostojećim električnim mikserom.
  5. Mijesite dobrih 10-15 minuta; što dulje mijesite, to će se tijesto ljepše povezivati i postajati sve manje ljepljivo.
  6. Umiješeno tijesto premažite maslinovim uljem, stavite ga u veću posudu, prekrijte prozirnom folijom i pustite dizati 2-3 sata.
  7. Tijesto će utrostručiti volumen. Uzdiglo tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga premijesite, rukama formirajte oblik kruga (ne trebate ga tanjiti, niti valjati, samo ga lagano dlanovima pritišćite dok ne dobijete krug promjera 18-20 cm), potom ga prebacite u posudu za pečenje koju ste obilato premazali maslinovim uljem. Ako pečete u kvadratnom plehu, onda tijesto na isti način oblikujte u kvadrat.
  8. Posudu poklopite ili prekrijte folijom pa pustite dizati još sat vremena. Mokrim rukama izbodite tijesto pa utisnite mini rajčice koje ste prerezali po pola i prerezane otkoštene crne masline, pospite origanom i krupnom morskom solju pa pustite dizati još 30 minuta dok se pećnica zagrijava.
  9. Prije stavljanja u pećnicu obilato pokapajte maslinovim uljem. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C i pecite oko 30 minuta, odnosno dok focaccia ne poprimi lijepu zlatnu boju.
image
Sandra Rončević/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 09:41