STANJE EPIDEMIJE

Varaždinska bolnica puna, 150 medicinskih radnika izvan stroja, ali u šatorima zasad nema nikoga

Dok su gradski kafići, osim tek nekolicine, navečer pusti, u okolnim općinama krčme rade bolje nego ikad
 Željko Hajdinjak/Cropix

Korona u Varaždinskoj županiji ne popušta. U srijedu je bilo 175 novooboljelih.

Do srijede u podne na bolničkom je liječenju bilo 143 pacijenta, od kojih je 12 na respiratoru. Još u utorak od 20 respiratora bilo je popunjeno bilo njih 17, ali četvero pacijenata je u međuvremenu preminulo.

Zbog divljanja brojki na sjeveru zemlje, varaždinski župan Radimir Čačić izrekao je ozbiljno upozorenje Stožeru da će uskoro doslovno morati odlučivati tko će preživjeti, tko neće. Uz bolnicu u Klenovniku, ubrzo se puni i marofska bolnica, u kojoj je danas 18 covid-pacijenata.

Pacijenti Službe za palijativnu skrb i produženo liječenje iz Novog su Marofa, pak, premješteni u Specijalnu bolnicu Varaždinske toplice. Varaždinska i Međimurska županija uvele su strože mjere od ostatka Hrvatske, ali to se zasad nije pokazalo dovoljnim. Radimir Čačić nazvao ih je "kamilicom". Varaždinskoj županiji, smatraju župan i županijski stožer, trebaju još strože mjere.

Predložili su zatvaranje lokala u 20 sati, ali taj je prijedlog Nacionalni stožer odbio. Varaždinci zarazu najčešće pokupe na privatnim druženjima u vikendicama i kletima.

Vikend-okupljanja su uobičajena, a epidemiolozi su se posebno bojali Martinja.

Vjeruju da bi tradicija martinjskog slavlja mogla biti novi triger za povećani broj zaraženih. Skor od srijede zbrajat će se za pet do osam dana.

Dok su gradski kafići, osim tek nekolicine, navečer pusti, u okolnim općinama krčme rade bolje nego ikad.

- Dođite u 22 sata kad je službeno zatvaranje. Dovoljno je zbrojiti automobile ispred kafića. Vratite se u ponoć, svi će biti tu, možda i više no prije. Kako da mi to s pet inspektora spriječimo? - pita se načelnik županijskog stožera Robert Vugrin.

I društveni i vatrogasni domovi mjesta su cjelovečernjih okupljanja.

- Svi smo tu domaći - opušteno kaže mještanin Vrtlinovca.

Gospodarstvo Varaždinske županije u najvećoj je mjeri radno intenzivno, a pogoni s otvorenim prostorom idealni su za brzo širenje zaraze aerosolom.

Veliki problem u Općoj bolnici Varaždin je broj zaraženog medicinskog osoblja, njih oko 150 u svakom trenutku. Taman jedni ozdrave, drugi se zaraze covidom-19. Iako su krajem prošlog tjedna na parkiralištu varaždinske bolnice postavljeni vojni šatori sa 60 kreveta, za slučaj da se bolnički kapaciteti popune, u njima do srijede nije bilo pacijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:13