StoryEditor
 ANTE CIZMIC/CROPIX
(Ne)izvjesna sudbina

Voda na mlin sve više ide na stranu srebrnog Vatrenog: Raketa ima jače karte u nadmudrivanju s upravom

Goran Vučević potvrdio je da Barcelona želi prodati hrvatskog reprezentativca
Autor: Robert MatteoniObjavljeno: 10. srpanj 2020. 10:29

Donedavni službeni skaut Barcelone Goran Vučević iznio je u SN stav o statusu Ivana Rakitića. Vučević je zapravo tako dao vjerodostojnost negativnim dojmovima koji su se već duže vrijeme generirali u odnosu katalonskog diva i hrvatskog reprezentativca. Barcelona Rakitića ne vidi u svojim novim nacrtima te mu je to praktično dala do znanja već prošle godine. Moglo se to razabrati iz igračevih javnih istupa, još od onih povezanih s očekivanjima novog dogovora i uvjeta.

Ivan Rakitić, koji je došao u Barcelonu u srpnju 2014. godine, željom Luisa Enriquea, odlično se snašao na Camp Nouu. Zato mu je klub u travnju 2017. godine pripremio novi, materijalno poboljšani ugovor, s rokom trajanja do kraja lipnja 2021. godine. Rakitić je logično očekivao da će mu Barcelona, kao i drugim senatorima (recimo Busquestu...) poboljšati brojke ugovora nakon brojnih trofeja koje su zajedno osvojili. I pogotovo što je Rakitić odlično odigrao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.
- Ovo je razdoblje kada klub ima druge prioritete koje mora rješavati - bila je prilično suha i hladna poruka klupskih čelnika na pitanje o Rakitićevu statusu, praćena ponavljanjem teze kako igrač ionako ima ugovor u trajanju više od dvije godine.

image
CRISTINA QUICLER

Pritisak na trenera

Oni se, međutim, nisu zadržavali na tome, što se vidjelo i na reakcijama tadašnjeg trenera Ernesta Valverdea. Setienov prethodnik bio je iritiran svojevrsnim klupskim pritiskom da se Rakitića marginalizira te na taj način privoli na odlazak. U prvom dijelu sezone očito je bio narušen njegov status, ali je u finišu godine Valverde još očitije pokazao da želi Rakitića u momčadi. Uostalom, statistika i unatoč ovoj turbulentnoj sezoni po statusu (samo 14 startova u 33 dvoboja La Lige) pokazuje da je Rakitić najviše igrao upravo kod Valverdea, u prosjeku 72,5 minuta. Kod Luisa Enriquea je to bilo 68,7, a u 19 utakmica pod Setienom to je samo 54 minute...

image
JOSE BRETON

Je li Rakitićev problem u Barceloni da više ne može igrati na vrhunskim razinama ili nešto drugo? S obzirom na to da su se glasine počele širiti dok je još bio 30-godišnjak (sada 32), odnosno u najzrelijem dobu karijere, netom što je dotaknuo vrh tržišne vrijednosti (31. 10. 2018. procijenjen na 70 milijuna eura), uvjerljiv je dojam da je tretiran kao jedan od onih koji bi transferom donijeli nužan novac u žednu blagajnu financijski teško opterećene Barcelone. Uz to, s obzirom na godine i plan dovođenja, među ostalim De Jonga te prvotnu želju zadržavanja Arthura, stariji Rakitić ispunjavao im je sve parametre za transferiranje. U međuvremenu stvari su se promijenile na tržištu i u gardu Ivana Rakitića. Prije svega Barcelona, za koju kroničari sumnjaju da je i sama medijski promicala priču o njegovu odlasku u različite klubove, praktično je sama otežavala svoju situaciju.

Prilično nekorektnim stavom prema igraču koji je u šest godina doprinio osvajanju 13 trofeja, kako igrom, tako i podređenošću interesima momčadi te ukupnim profesionalnim ponašanjem, zapravo su mu umanjivali cijenu. Imao je Rakitić raznih atraktivnih ponuđenih opcija u Serie A, Premiershipu i La Ligi, ali nitko nije želio ispuniti visoke apetite Barcelone, znajući da uskoro ulazi u posljednju godinu ugovora. Posljednji od vrlo zainteresiranih klubova bio je Atletico Madrid, koji ga je htio i 2014. godine, ali ne pod uvjetima koje je nametnula Barca. Rakitićev status, uz određene javne istupe (“Želim ostati do kraja ugovora, ovdje mi je najljepše...”) stvorile su prilično krivu javnu percepciju da se pod ni koju cijenu ne da iz Barcelone, iako bi klub želio da ode.

image
QUALITY SPORT IMAGES

Svjestan zakonitosti

Rakitić je razočaran ponašanjem kluba prema njemu, ali je isto tako svjestan nekih zakonitosti u nogometu. Među inima sebičnosti i pomanjkanja obzirnosti velikih klubova. No, Rakitić je također svjestan da će mu idući profesionalni izbor te ugovor biti posljednji na visokoj razini nogometa. Zato je na tvrde stavove Barce u prethodnim interesima zanimljivih mu klubova očito sada zauzeo tvrdi stav o svojim interesima. Rakitić, naime, ulazi u posljednju godinu ugovora i ima kudikamo bolje karte u nadmudrivanju s vodstvom Barcelone. Zato može nametnuti izbor nove mu destinacije i uvjete koje želi za sebe. Barcelona će imati dvije opcije. Ili će pristati na manju, da ne kažemo simboličku odštetu za igrača u 33. godini, te ga pustiti da ide, ili će ga već za šest mjeseci izgubiti za nula eura. Ovisno o stavu Barcelone, raspetljavat će se čvor u odnosu s Rakitićem. Uopće nije tajna da bi on, nakon svega, najradije otišao u klub odakle je i stigao u Barcu, u Sevillu. Nije tajna ni to da bi ga Andalužani vrlo rado vratili, ali javno iskazuju da oni “nemaju novca za takvog igrača”. To je samo dio strategije da se što više, ili čak potpuno umanji odšteta, a da bi se onda moglo Rakitiću osigurati uvjete dostojne njegova igračkog statusa.
Bit će vrlo zanimljivo vidjeti rasplete, iako je već sada jasno da Barcelona uistinu ima vrlo nelogične kadrovske poteze, koji su posljednjih nekoliko godina stvorili mnoštvo financijskih dubioza te proizveli aktualnu kaotičnost na relaciji uprava - igrači, promjene trenera i niz dvojbi kako će klub pregrmjeti sve velike potrebe koji mu opterećuju sutrašnjicu...

Linker
18. srpanj 2020 00:11