LLUIS GENE Afp
‘ODŠTETA JE RIJEŠENA‘

Xavi otkrio što mu je poručio Messi i odmah na predstavljanju srušio snove: ‘Da sumiram, to su iluzije!‘

Legenda se vratila! Novi trener Barcelone predstavljen je pred 10 tisuća ljudi na Camp Nou.
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 08. studeni 2021. 13:27

Šest i pol godina kasnije, ikona se vratila u svoj dom - Xavi je stavio potpis na ugovor s Barcelonom i pred brojnim auditorijem poručio: Osjećam se spremno, obožavam izazove. Koliko je naučio u dvije i pol godine na mjestu trenera katarskog Al-Sadda uskoro ćemo saznati, no novom treneru katalonskog diva raspored nakon reprezentativne stanke ne ide u korist. Domaći ogled s Espanyolom, pa zatim Villarreal vani i Betis na Nou Campu pa Bayern na Allianz Areni, utakmice koje će dati prve naznake kako se bivši kapetan snalazi na klupi Barce. No ako je suditi po njegovim riječima na press konferenciji, on se ne boji izazova.

image

Navijači uoči početka današnjeg predstavljanja na Camp Nou

LLUIS GENE Afp

- Poznajem Barcelonu, poznajem klub, ovo je delikatan moment u povijesti kluba, s ekonomskih i nogometnih stajališta. Moram staviti po strani sve podjele i nastaviti zajedno. Imamo momčad i imamo talent, pokušat ću svoje iskustvo prenijeti na igrače kako bi ponovno osvajali titule, istaknuo je Xavi pa onda pojasnio kako je došlo do njegovo povratka u "blaugranu", ali i koliko je posvećen cilju da se Barcelona vrati na nogometni tron.

image
LLUIS GENE Afp

- Bio je to dosta brzi povratak, život moje obitelji se značajno promijenio u posljednjim danima i ovom bih prilikom supruzi čestitao 40. rođendan koji je danas. Zbog ovog posla i želje da ovo uspije, odustat ću od svog dosadašnjeg načina života. Predsjednik me nazvao i rekao da sam ja taj. Riješili smo i moju odštetu. Vidim ovdje mnogo iluzije, očekivanja su jako velika i čini mi se kako se traži instant uspjeh. Da sumiram, to je iluzija. Igračima želim poručiti da sam ovdje kako bih pomogao. Za mene je prednost što poznajem Busquetsa, Albu, Piquea, Sergija Roberta i Ter Stegena, no to ne znači da će imati povlašteni tretman. Svi kreću od nule. Cilj je da pomognem Kataloncima da ponovno uživaju u nogometu i pobjedama. Zahvalan sam navijačima na ljubavi, nadam se da ću im uzvratiti titulama ili barem napornim radom u svojoj prvoj godini, istaknuo je Xavi. Legenda kluba nije ostala imuna na deset tisuća duša koje su ispunile Nou Camp na njegovom predstavljanju i koje su ga pozdravile povicima: 'Xavi, Xavi'.

- Ta ljubav i ta podrška se mora zaslužiti rezultatima i pobjedama, rekao je novi strateg Barce koji je otkrio kako je puno toga pokupio od trenera s kojima je surađivao u karijeri.

image
LLUIS GENE Afp

- Često mi se događa da se prisjetim neke rečenice Rijkaarda, Guardiole, Van Gaala, Vile, Enriquea... Johana Cruyffa se često sjetim i onoga što je on govorio o nogometu. A želim da budemo agresivni, da brzo vraćamo loptu u svoj posjed, da budemo momčad koja ostavlja dušu na terenu. Jasno mi je da su igrači pod velikim pritiskom, zbog sadašnjih rezultata i zato im razgovorom moramo pomoći. Moramo igračima vratiti onaj stav da igraju u najboljem klubu na svijetu, da se tu ne igra nogomet nego da se u Barçi igra najbolji nogomet na svijetu. Bit ću zahtjevan prema igračima, moraju u svakom trenutku znati što trebaju raditi na terenu. Što se kadra tiče, pričat ćemo o pojačanjima na zimu, ali znamo da je komplicirana financijska situacija. Dembele? On može biti najbolji igrač na svijetu na svojoj poziciji, ali s njim se mora raditi i to se mora zahtijevati od njega. Mora pokazati da je mentalno spreman za to.

Jasno da je Xavija dočekalo pitanje i o Leu Messiju te je li se čuo s bivšim suigračem.

- Čuo sam se s dosta bivših suigrača, s Eto'om, Ronaldinhom, Messijem. Leo mi je poslao poruku i poželio mi sreću, malo smo se i našalili, a njemu želim sve najbolje u karijeri, on je najbolji igrač u povijesti Barcelone. No njega više nema, a mi imamo igrače koje imamo i s njima moramo raditi, podvukao je Xavi.

image
LLUIS GENE Afp

image
LLUIS GENE Afp

image

Xavi i Joan Laporta

LLUIS GENE Afp

image

Xavi Hernandez i Joan Laporta

LLUIS GENE Afp

image
LLUIS GENE Afp

Linker
19. svibanj 2024 11:42