Ivo Grbić u društvu menadžera Andyja Bare i Jure Puće na stadionu Atletica
 SN
EKSKLUZIVNO ZA SN

Život iz bajke najskupljeg hrvatskog golmana: ‘Došao sam do svjetskog vrha, igram s najvećim zvijezdama!‘

‘Na treninzima mi Oblak prevodi, a Šime Vrsaljko uskače kad govori trener Diego Simeone...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. rujan 2020. 19:43

Spektakularni transfer Lokomotivina vratara Ive Grbića (24) u madridski Atletico bio je vruća ljetna priča. A u nedjelju je Grbić prvi put sjeo na Atleticovu klupu u domaćem dvoboju protiv Granade, u 6:1 pobjedi i golijadi svoga kluba. Pričuva je jednom od najboljih svjetskih vratara, Janu Oblaku, ugodno proživljava prve madridske dane i javio nam se mobitelom kako bi prenio dojmove:

- Polako se snalazim i prilagođavam na novu sredinu, došao sam u Madrid prije tri tjedna i zasad je sve idealno. Najviše mi u ovim prvim danima pomažu suigrači Vrsaljko, Oblak, Savić i Šaponjić, s njima se najviše i družim. Ovih sam dana uselio u stan, nisam više u hotelu, zasad živim sam, ali uskoro će netko od obitelji doći u Madrid pa će mi svakako biti lakše. Trenutačno mi je jedina prepreka španjolski jezik, ali angažirao sam učitelja i vjerujem da ću za nekoliko mjeseci govoriti španjolski. Znam talijanski, pa tako imam nekakav temelj, a već sad razumijem dosta tog kad sugovornik polako govori. Na treninzima mi Oblak prevodi zahtjeve trenera vratara, iako pomalo komuniciramo i na engleskom jeziku, a Vrsaljko uskače kad govori trener Diego Simeone. Iz dana u dan sve mi je lakše i vjerujem da ću ubrzo pohvatati sve konce - brifirao je u uvodu Grbić.

image
EUROPA PRESS SPORTS

Dio nogometne kreme

Kako je obitelj reagirala i prihvatila vaš odlazak u Atletico?

- Iskreno, još nisu svjesni što se događa, ha, ha! Znaju da mi je nogomet životna ljubav, od djetinjstva me samo lopta zanimala i sad sam odjednom došao do vrha, treniram i igram s najvećim zvijezdama! I oni se polako navikavaju na to, na spoznaju da sam i ja dio te nogometne kreme. Jedva čekam da dođu ovdje, čim se malo smiri ova situacija s koronom, dolaze u Madrid.

A kakav je bio prvi susret s trenerom Simeoneom, što vam je El Cholo rekao?

- Poželio mi je dobrodošlicu, rekao je kako mu je drago da sam došao u njegovu svlačionicu i da vjeruje u mene. Savjetovao mi je da na svakom treningu dajem svoj maksimum, te da se što brže pokušam prilagoditi na novu sredinu, da se borim za priliku i da iskoristim sve ono što mi je na raspoložbi u klubu. Govorio mi je, nadalje, kako vjeruje da je ovo odlična momčad, te da možemo ove sezone ostvariti veliki rezultat.

Je li vam možda najavio da ćete braniti u Kupu, ili...

- Zasad o tome nije bilo razgovora. Najvažnije mi je da se što prije prilagodim i da uhvatim ovaj radni ritam, koji je na znatno višoj razini nego u Hrvatskoj. Treninzi su intenzivniji, igra se osjetno brže, ne trebam ni napominjati da su igrači bolji i kvalitetniji. I na sve to se moram priviknuti, idem dan po dan, trening po trening i zasad se odlično osjećam. Branio sam na prijateljskoj utakmici protiv Almerije prije desetak dana, igralo se dvaput po 60 minuta, pobijedili smo 4:1, bio sam na vratima u drugom poluvremenu i nisam primio pogodak.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Bilo je dobro, osjetio sam kako momčad diše na utakmici - kaže Grbić i ističe:

- Nije baš lako napraviti tako veliki skok u karijeri poput ovoga. Velika je, naime, razlika između Lokomotive i Atletica, to je valjda svima jasno, madridski je klub jedan od europskih velikana i ovdje su zahtjevi na kudikamo višoj razini nego što su bili u Hrvatskoj.

A kakav je bio prvi susret s Janom Oblakom, vašim suparnikom za mjesto između vratnica?

- Ma sve je bilo normalno. Jan je sjajan tip, skroz je opušten. Ovdje je već šest-sedam godina, zamjenski je kapetan, pričao mi je o momčadi i nahvalio je suigrače. Rekao mi je da je trener vratara izvrstan, govorio mi je o svojim iskustvima po dolasku u Madrid, također mu nije bilo lako prvu godinu. Ali, kad se priviknuo na novu sredinu, sve je došlo na svoje mjesto i sad uživa, jedan je od najboljih svjetskih vratara.

Luis Suarez je čudo

Nedavno vas je pojačao i sjajni urugvajski napadač Luis Suarez, već je na prvoj utakmici protiv Granade zabio dva pogotka i imao je jednu asistenciju...

- A bio je na travnjaku tek od 70. minute! Suarez je čudo, bio je to spektakularan debi. Došao je k nama dva dana prije utakmice, odlično je primljen i odmah je zabljesnuo u najjačem sjaju. A to mogu samo najveći igrači, pa nemoguće je što je napravio za 20-ak minuta! Sretni smo što je došao, znamo da smo još jači s takvim igračem u momčadi. Snagu smo pokazali već u 1. kolu, ali idemo utakmicu po utakmicu, sezona je dugačka i naporna. No, zasad sve izgleda odlično, na treninzima se naporno radi, ali utakmice pokazuju da taj rad ima smisla i bit će ove sezone lijepih vijesti za naše navijače. Bit će, dakako, uspona i padova, ali uvjeren sam da ćemo biti jako dobri.

Kakav je osjećaj bio sjesti na klupu u startnom dvoboju s Granadom. Istina, niste branili, ali svejedno ste prvi put u službenoj utakmici odjenuli Atleticov dres na Wanda Metropolitano stadionu? Što vam je prolazilo kroz glavu prije utakmice?

- Bio sam opušten, kao da sam došao na trening. Valjda će se “onaj” osjećaj javiti kad ću stati između vratnica! A tijekom utakmice koncentrirano sam pratio našu igru, fokusirao sam se na Oblakove reakcije i slušao sam što Simeone traži od njega za vrijeme igre, kako da se postavlja, itd... Upijao sam to, kako bi mi bilo lakše kad dobijem priliku. Pratio sam reakcije naših igrača, pa iako ih načelno poznajem s treninga, utakmica je ipak nešto drugo i zanimalo me kako svaki od igrača reagira u nekim situacijama. Bio sam, dakle, maksimalno “unutra”, kao da sam branio, doista sam koncentrirano pratio svaku minutu dvoboja. Želim biti što spremniji za trenutak kad ću dobiti priliku.

image
Ivo Grbić u društvu menadžera Andyja Bare i Jure Puće na stadionu Atletica
SN

Izgledalo bi drugačije

Je li vas nešto posebno fasciniralo po dolasku u Madrid?

- Klub je organiziran na vrhunskoj razini, u svakoj se potankosti vidi da je sve dovedeno do savršenstva. Od odnosa s navijačima, do boravka u hotelu. Ova je pandemija mnogo toga promijenila, ali navijači su stalno uz nas. Dolaze ispred klupskog kampa, pa ispred hotela prije našeg odlaska na utakmicu, bili su i pred stadionom uoči utakmice s Granadom, daju nam potporu i doista se na svakom koraku osjeti koliko je ovo velik klub. Naš je kamp malo izvan grada, a u toj je četvrti sve u crveno-bijelim bojama Atletica! Usput, kamp je izvrstan, ništa nam ne nedostaje, osim što je malo izvan grada, na suprotnoj strani od našeg stadiona, treba nam pola sata vožnje do stadiona. Ali, sljedeće godine preselit ćemo u novi kamp, koji se gradi baš pokraj stadiona - kaže Grbić i naglašava:

- A možda me najviše impresionirao visoki ritam rada na treninzima. Atletico je poznat po tome da sve utakmice igra u visokom ritmu, ali ovdje se i na treninzima ide maksimalno, svaki je trening kao finale Lige prvaka! Ide se u duelima do kraja, “u kost”, svaka odluka u igri mora se munjevito donijeti, nema nikakvog opuštanja, niti ležernijeg pristupa, Simeone inzistira na posvemašnjoj ozbiljnosti od prve do zadnje minute vježbanja. I to me zapravo fasciniralo, još se privikavam na takav način treninga, ipak sam napravio veliki iskorak u karijeri, preskočio sam praktički nekoliko razvojnih stepenica. Ali, iz dana u dan sve se bolje osjećam...

Jeste li pratili Lokomotivinu europsku pustolovinu?

- A jesam... Gdjekad mi je kroz glavu prošlo kako ne bi sve to baš tako izgledalo, posebno protiv Rapida, da je igrao onaj lanjski sastav. Ali, nas petoricu nije se moglo zadržati, to je, na žalost, realnost hrvatskih klubova, koji žive od prodaje igrača. Bilo bi sjajno da smo mogli potpisati ugovore s Atleticom, Dinamom i Ferencvarosom, pa ostati u Lokomotivi igrati europske utakmice! Ali, ne ide to tako... Prijelazni je rok opustošio Kajzericu, međutim to je bilo neminovno. Zna se, naime, da je Lokomotiva klub koji afirmira igrače i zapravo im služi kao odskočna daska za korak više u karijeri. Tako je bilo i prije, tako je i sad, baš sam s Vrsaljkom pričao o tome, i on je jedno vrijeme bio na Kajzerici. Najteže je svakako treneru Goranu Tomiću, koji je ostao bez ključnih igrača i sad je opet na početku, opet mora iznova sve stvarati. Odličan je trener i vjerujem da će Lokosi biti sve bolji i bolji kako će sezona odmicati. Pa i mi smo lani loše startali i gurali su nas u borbu za ostanak, a vidjeli ste gdje smo završili. Tek kad smo “kliknuli” kao prava “klapa”, kad je zajedništvo prekrilo svlačionicu, tek tada smo postali pravi i pokazali smo sve što možemo. Uživali smo dolazeći na treninge, zezali smo se u svlačionici, zajedno smo poslije vježbanja išli na ručak, stalno smo se družili i povezali smo se poput najboljih prijatelja. I onda su došli i rezultati. Uglavnom, ne strahujem za Lokomotivu, dovest će još neko pojačanje i opet će to biti dobra momčad. Možda neće ponoviti lanjski rezultat, ali stvorit će Tomić dobru družinu.

U kontaktu s Horvatom

Jeste li u kontaktu s nekim iz Lokomotive?

- Jesam, razgovarao sam s trenerom vratara Darkom Horvatom, kao i s nekim suigračima. Prekrasna su mi sjećanja na dane na Kajzerici, proveo sam tamo dvije lijepe godine, baš sam uživao i o Lokomotivi mogu govoriti samo lijepim riječima. Za svakog mladog igrača Lokomotiva je najbolji izbor, sretan sam što sam dvije godine proveo u takvom klubu i što sam radio sa stručnim trenerima poput Tomića i Horvata - rekao je Grbić, naš reprezentativni vratar koji će u srijedu opet biti pričuva Oblaku na utakmici u Huesci.

Linker
17. travanj 2024 07:26