Strpljivo čeka svoju šansu u Atleticu
 DPPI via AFP
INTERVJU ZA SN

‘Zvao me Bilić, ali sam otišao kod najskupljeg na svijetu! Euro? I da idem, ne bih bio bitan Vatrenima!‘

‘Naravno, velika je stvar što bih bio dio Vatrenih. Meni je čast da sam u krugu reprezentacije...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. travanj 2021. 18:37

Dugo se nismo čuli s Ivom Grbićem (25), vratarom vodeće momčadi Primere, Atletica iz Madrida. Javio se baš kad se vratio s tečaja španjolskog jezika.

- Moram učiti, imam dosta obveza, želim u španjolskom jeziku biti skroz gramatički točan. Inače, sad već solidno pričam, normalno komuniciram s ljudima, ali, kažem, htio bih maksimalno naučiti i gramatiku. Tek sam tu osam mjeseci, ali stvarno sam dobro naučio govoriti, sve razumijem, dobro je... - kazao nam je za početak Grbić.

Priča nam da je život u Madridu odličan, da je u glavnom španjolskom gradu dobra situacija s koronavirusom, najbolja situacija u Europi, da je otvoreno mnogo toga i da mu je sve dobro. Ipak, otkad je iz Lokomotive preselio u Atletico, branio je samo 90 minuta, i to jednu utakmicu u Kupu protiv Cardassara, u kojoj je Simeoneova momčad pobijedila 3:0.

- Da, kad pogledate, branio sam samo jednu utakmicu. Međutim, to ne znači ništa, mogu vam kazati da sam jako napredovao u ovih osam mjeseci. Dobro sam se prilagodio na momčad, na španjolski nogomet. Šteta je samo što smo ispali u Kupu od trećeligaša Cornellije, jer bih u tom natjecanju dobivao prilike. Međutim, kad smo ispali nisam branio jer sam imao koronavirus. Međutim, ovo mi je prva godina u Španjolskoj, prva godina u karijeri da sam u inozemstvu. Uostalom, ogromna je bila stvar otići iz Lokomotive u Atletico, u jedan od najvećih klubova na svijetu. Sljedeću sezonu želim braniti više utakmica.

Moguća i posudba

Kako doći do više utakmica kad je na vratima Atletica sjajni Jan Oblak, jedan od najboljih svjetskih vratara?

- Vidjet ću kakva će biti situacija u klubu. Možda odem negdje na posudbu, jer želim braniti, možda ostanem u Atleticu, treba vidjeti kakva će biti situacija s Oblakom. Uglavnom, ako odem na posudbu, želim ostati u Španjolskoj. U klubu me vide kao projekt, računaju na mene u budućnosti kao na bitan kotačić momčadi. Sve ću se dogovoriti s Atleticom, s klubom ću vidjeti što je najbolje za moj razvoj. Ali, ponavljam, zaista sam ovdje zadovoljan s obzirom na svoj napredak. Velika je promjena bila dolazak iz HNL-a u Primeru, u takav veliki klub kakav je Atletico. Da sam otišao, recimo, u Osasunu, bila bi to ogromna stepenica, a kamoli ne u Atletico.

Kaže nam kako u Atleticu ima sve što mu je potrebno...

- Sjajno se ovdje radi, imam vrhunskog trenera vratara, vrhunske kondicijske stručnjake, sve uvjete. Ma, kad sam dolazio u Atletico, znao sam gdje i zašto dolazim. Dugo su me pratili i točno znam što žele od mene. Baš se dogodilo sve onako kako sam mislio kad sam dolazio. Uz Oblaka sam mnogo toga naučio, vrhunski je profesionalac, ogroman karakter i svjetski, top vratar.

Ali, problem vašeg nebranjenja se očitava u činjenici da možda propustite Euro. Da ste branili više, vjerojatno biste imali Dalićevu pozivnicu?

- Velika je stvar, naravno, otići na Europsko prvenstvo. Ali, znate, sve je to upitno. Kad sam bio u Lokomotivi, izbornik me nije zvao u reprezentaciju. Imao sam tada dosta ponuda, ali Lokomotiva ih nije prihvaćala. Imao sam jasnu ponudu od Slavena Bilića za WBA, te ovu iz madridskog Atletica, a ostale klub nije htio prihvatiti. Atletico me pratio, pokazali mi projekt i sve što žele od mene.

Bitan faktor

Onda se opet vratio na Euro...

- Vidite, da sam otišao na Euro, ne bih bio neki bitan faktor. Naravno, velika je stvar što bih bio dio Vatrenih. Meni je čast da sam u krugu reprezentacije. Uostalom, ja na kraju mogu završiti na Euru. Livaković, Kalinić i Sluga su odlični vratari, u ovom trenutku sam četvrti vratar reprezentacije, no znate kakva su ovo vremena, koronavirus, može se dogoditi neka ozljeda. Na koncu, vjerujem da ću u budućnosti biti vratar reprezentacije kad se izborim za veću minutažu. No, ne samo da sudjelujem u rosteru, već da svojom kvalitetom pomognem reprezentaciji, da imam bitnu ulogu. Znam da trebam biti strpljiv, mlad sam vratar, imam vremena ispred sebe. Ukoliko u Španjolskoj branim dobro, ukoliko napravim, da tako kažem, neko ime, izbornik me neće moći zaobići. Vjerujem u sebe i držim da ću zaista u budućnosti moći biti od koristi u reprezentativnom dresu.

image
AFP

Atletico je prvi na ljestvici, s bodom ispred Barcelone, tri ispred Reala. Bilo je i više bodova razlike, približili su se velikani. Može li Atletico osvojiti naslov prvaka?

- Možemo biti prvaci! Imamo još devet utakmica do konca prvenstva. Da, sustižu nas Barcelona i Real. Nisu neki “klubići”, zar ne? Da nam je netko na početku sezone rekao da ćemo devet kola prije kraja biti prvi, svi bismo to potpisali. Ova sezona je zaista jako teška za sve, svi su imali mnogo oscilacija. Nama je u jednom trenutku sezone nedostajalo po sedam-osam igrača. Da, sada smo kiksali protiv Seville u gostima, opet nam je nedostajalo nekoliko bitnih igrača. Imamo jako dobru momčad, karakterni smo, imamo velike šanse za osvojiti titulu. Ipak, ovog trenutka još nitko od nas ne razmišlja o naslovu, fokusirani smo utakmicu po utakmicu. U nedjelju igramo s Betisom, jedino što nas zanima je pobjeda. Real i Barcelona igraju El Clasico, bit će tu još dosta prosipanja bodova od svih, bit će zanimljivo do samoga kraja. Atletico, Barca i Real će se boriti za tiulu do zadnjeg kola.

Je li vam žao ispadanja iz Lige prvaka?

- Jest, naravno... Baš smo tada bili pod koronavirusom. Opet nam je nedostajalo sedam ili osam igrača. Neki su imali koronu, dvojica su bili ozlijeđeni. A “doma” smo protiv Chelseaja igrali u Bukureštu. Žao nam je Lige prvaka, ali Chelsea je top momčad, u drugoj utakmici su nas stvarno nadigrali, zasluženo su prošli. Stisnuli smo im ruke i čestitali. Želim Chelseaju i našem Mateu Kovačiću sve najbolje, da osvoje ako mogu.

Nema opuštanja

Kakav je trener Diego Simeone?

- Što se može kazati o čovjeku koji je osvajao sve moguće tofeje? Šteta što je dvaput izgubio u finalu Lige prvaka. Najskuplji je trener na svijetu. O Simeoneu se može govoriti sve samo u superlativima, sve najbolje. Fenomenalan je karakter, ogroman pozitivac, niti u jednom trenutku ne daje igračima da se opuste. Iz svih izvlači maksimum. Atletico je uvijek bio veliki klub, ali otkako je trener Diego Simeone, to je klub među desetak najboljih klubova na svijetu, po rezultatima i po svemu - zaključio je Grbić.

'Stalno se družim sa Šimom Vrsaljkom'

Druži li se često sa svojim suigračem Šimom Vrsaljkom?

- Sa Šimom sam stalno. Živi blizu mene, pravi je prijatelj i momak. Odlično se slažemo, pa Dalmatinci smo... Šime mnogo znači Atleticu i reprezentaciji, veliki je profesionalac i igrač. Nego, moram vam reći, svi momci iz regije, kako se kaže, su sjajni, tu mislim još na Savića i Oblaka. Super smo svi i izvan terena. Vrsaljko, Savić i Oblak su tu već dugi niz godina, veliki su dio povijesti ovog kluba. Imam veliko poštovanje prema njima, a svi su mi od početka bili od ogromne pomoći, mnogo su mi olakšali. Ovdje ih se strašno cijeni, napravili su vrhunske karijere.

'Ako i ispadne, Lokomotiva će se brzo vratiti u 1. HNL'

Kako vidi svoj bivši klub Lokomotivu, koja je zadnja u HNL-u i bori se za ostanak u ligi?

- Imala je Lokomotiva ove sezone dosta nesreće. Vidim da se napadalo Božidara Šikića da je prodao veliki broj igrača. Dinamo, Osijek, Hajduk ili Rijeka imaju kapital, navijače... Da se Hajduk bori za titulu, na svakoj utakmici bi bilo 20 tisuća navijača. Oni mogu živjeti normalno, tu sad ne govorim o ovoj sezoni, koja je takva zbog koronavirusa. Ali, čak i ti najbolji hrvatski klubovi moraju prodavati igrače. Tko bi kazao Kastratiju, Jakiću, Toliću, Uzuniju ili meni da ne možemo otići kad dobijemo pravu ponudu? Puno toga smo napravili prošle sezone kad smo bili drugi. Lokomotiva ovisi o prodaji igrača. Naravno da navijam da Lokomotiva ostane u HNL-u. Bit će teško, ali i ako slučajno ispadnu, stabilan su klub, imaju jako dobru nogometnu školu, tako da će se brzo vratiti. No, držim da neće ispasti. U budućnosti će Lokomotiva opet biti jaka.

'Dinamo ima šanse u uzvratu protiv Villarreala, 0:1 nije ni tako loš rezultat'

Kako je Grbić vidio Dinamo protiv Villarreala?

- Dinamo je odigrao stvarno dobro prvo poluvrijeme. Nije imao sreće kod onog jedanaesterca, ali pokazali su da mogu igrati s Villarrealom, parirati im. Naravno, kako je utakmica odmicala, Villarreal je sve više pokazivao svoju kvalitetu. Za Dinamo je bio peh jer nije startao Petković, tek se vraća od ozljede. Da je on igrao od prve minute i posve zdrav puno bi im značio. Mislim da će se Dinamo u uzvratu predstaviti kao što se predstavio protiv Tottenhama u Maksimiru, ovaj poraz od 0:1 nije uopće loš rezultat za Modre, Dinamo ima šanse u uzvratu.

Linker
18. travanj 2024 06:18