NOVČANA POMOĆ

Hrvatski Crveni križ podijelit će 982.000 kuna stradalima u razornom potresu u Zagrebu

Tijekom javnog poziva prikupljen je 281 zahtjev, a pravo na isplatu pomoći ostvarile su 252 obitelji s 578 članova
 Bruno Konjevic/CROPIX

Hrvatski Crveni križ (HCK) počeo je s isplatama jednokratne novčane pomoći osobama čije su nekretnine stradale u potresu 22. ožujka, a ukupno će podijeliti 982.600 kuna.

Tijekom javnog poziva, od 20. srpnja do 14. rujna, prikupljen je 281 zahtjev, a pravo na isplatu pomoći ostvarile su 252 obitelji s 578 članova. Hrvatski Crveni križ po članu obitelji isplaćuje pomoć u iznosu 1700 kuna i ukupno će biti podijeljeno 982.600 kuna stradalima na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Novac je osiguran donacijama The Coca-Cola Foundation zaklade i Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.

Uz ispunjavanje socijalnih kriterija, pravo na jednokratnu novčanu pomoć ostvarili su vlasnici obiteljskih kuća, stanova i najmoprimci koji su imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama u vrijeme potresa i koje su u preliminarnom pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo - zbog vanjskog utjecaja), N2 (neuporabljivo - zbog oštećenja), odnosno "crvenom oznakom", PN1 (potreban detaljan pregled) te PN2 (potrebne mjere hitne intervencije), odnosno "žutom oznakom".

Pravo na pomoć ostvarile su i osobe koje su boravile u organiziranom smještaju za žrtve potresa u Studentskom domu Cvjetno naselje u Zagrebu ili bungalovima Terme Jezerčica u Donjoj Stubici u trajanju od minimalno 30 dana.

Hrvatski Crveni križ od prvoga dana pomagao je stradalima u potresu, a timovi psihosocijalne podrške i dalje su aktivni te rade u hostelu Arena u kojemu su smješteni ljudi koji se još uvijek ne mogu vratiti u svoje domove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30