screenshot
NASTAVAK KVALIFIKACIJA ZA eEURO

RADIKALNA ODLUKA IZBORNIKA! BROZOVIĆ I RAKITIĆ ZAVRŠILI NA KLUPI, VLAŠIĆ KREĆE OD PRVE MINUTE Posebno iznenađenje na desnom boku: 'Fizički je jak'

Piše: Petar ZobecObjavljeno: 30. ožujak 2020. 15:50

Hrvatski nogometni reprezentativci odradili su posljednje treninge uoči nastavka kvalifikacija za Euro u kojima bi, ako sve prođe kako treba, trebali izboriti barem doigravanje.

Kako se moglo doznati iz domaćeg tabora, sastav će biti identičan kao i prije dva tjedna kada je Hrvatska odradila prvi krug utakmica i u grupi J jedino Francuska ima bolji omjer.

Poznato je da se hrvatski stožer uoči početka ovih kvalifikacija odlučio na radikalnu promjenu sastava zbog kojih je često na udaru kritika javnosti i medija. Ne odustaje se od Antonija Milića na desnom beku, na stoperu je osvanuo Ćaleta-Car, dok su Brozović i Rakitić završili na klupi, a umjesto njih uskočili Badelj i Vlašić.

PEŠČENICA Modrić i društvo su posljednji glanc odradili u dnevnom boravku na Peščenici odakle će ih izbornik povesti u nove obračune. Riječ je o kvalifikacijama za Uefin eEuro 2020. koje se igra putem igrice Pro Evolution Soccer, a hrvatski su “izbornici” Marko Gelo (31) i Andrej Šporčić (24).

Hrvatska je nakon prvog dana natjecanja, tijekom kojeg ju je vodio Gelo, drugoplasirana selekcija skupine J. Danas na scenu stupa Šporčić kojeg smo upitali kako napreduju treninzi.

- Evo, trenira se, ha-ha. Nekome je ova karantena na nesreću, a nama na sreću - šali se objašnjavajući kako se priprema za utakmice.

- Nema tu neke prevelike filozofije - prije utakmice sjednem za PlayStation dva sata da uštimam prste, a za takva natjecanja znam malo više igrati pet, šest dana prije.

Šporčić objašnjava kako bi drugo mjesto u kvalifikacijama Hrvatskoj donijelo razigravanje i uvjeren je da bi se iz dodatnog playoffa plasirala na eEuro.

LUKA NAJBOLJI - Nadamo se prvome mjestu, iako su Francuzi baš jaki. U doigravanju će se raditi dvije grupe po pet momčadi, a prve tri iz svake grupe idu na Euro - priča Andrej, dodajući kako su favoriti iz virtualnog svijeta jednaki favoritima u stvarnom životu.

- Francuska je najveći favorit, Nijemci su odlični kao i Talijani, a i Srbija ima odlične igrače. Recimo, za Francusku igraju dečki koji inače imaju ugovor s Monacom kojeg predstavljaju na određenim ligama. Na tim natjecanjima se igra tri na tri pa se onda gleda tko je bio MVP taj dan i onda on i njegovi suigrači podijele deset tisuća eura, a isto je i za najljepši pogodak dana - kaže Šporčić koji priznaje da ne igra tako unosne lige, iako su on i Gelo dogurali do prva dva mjesta u zemlji i predstavljanja Hrvatske.

- U Hrvatskoj imamo PES Expert zajednicu u kojoj je oko 200 članova i tamo se kalimo, imamo par liga, imamo i okupljanja, i to čak i offline. No, nitko od nas ne igra na toliko ozbiljnoj razini, probali smo mi to u par navrata dići u Hrvatskoj na jednu razinu više, kako bi sve to dobilo jednu ozbiljniju notu, ali nema zainteresiranih sponzora.

Iako i on i Gelo imaju pravo “na jednog svog igrača”, kao i svaki izbornik, u njihovoj Hrvatskoj je nekoliko imena koja tjeraju na podizanje obrva.

Rakitić i Brozović su, primjerice, u frižideru kod naših izbornika. Međutim, Šporčić gorljivo brani svoj kontroverzni izbor.

- Svi većinom igraju u sustavu 4-2-1-3, pa tako i mi. Kod nas je Milić na desnom boku jer je dosta dobar i fizički jak u igrici, a Badelj je također “nabrijan” pa je zato ispred Rakete i Broza. Naš najbolji igrač je Modrić čija je ukupna ocjena oko 89, a najbolji igrači na igrici imaju 90. Ono što je specifično jest da su ocjene igrače izjednačene na igrici ili se tek malo razlikuju pa, recimo, i Armenci i Ovčji Otoci imaju svoje šanse i onda se zaista vidi tko je najbolji igrač. Dobrim igračima su ostali “special skills” pa će tako Ronaldov udarac iz prve uglavnom odsjesti u golu, dok će udarac nekog Armenca završiti pokraj gola.

NAMRGOĐENA CURA Doći do statusa najboljeg igrača PES-a nije lagano. U to su uloženi sati i sati napornog igranja, znojenja, živciranja i žulja na prstima.

- Osobno ne igram toliko puno. Kada mi se da, sjednem, i to je, recimo, dva sata dnevno, pa odigram. Onda moram pogasiti sve ostalo od interneta da bih imao dobru vezu, pa cura zna biti namrgođena (smijeh). Ako ne igrate dugo prije turnira i dođe vam neki malo bolji igrač, pomest će vas, a kao i za sve drugo, morate imati kontinuitet. Dečki koji igraju profesionalne lige igraju barem pet, šest sati dnevno.

Šporčić nije jak samo na upravljaču jer je prošao i nogometnu školu Lokomotive, a karijeru okončao u Dubravi.

- Bilo je tu ozljeda i još nekih stvari, ali pronašao sam se u ovom sportu u kojem se ipak može malo manje trčati. Evo, barem je za nešto dobro došlo to moje igranje.

Danas je na njemu velika odgovornost. Sačuvati pet bodova prednosti i izboriti play-off.

- Mislim da bismo se mogli plasirati na Euro, Gelo je to dobro odradio prvi dan i sada treba biti ispred Belgijaca. Tu su i Armenci, a s njima nikad ne znate, osobito jer internetska veza zna biti loša s njima pa to dovodi do “štekanja”. No, Belgijci su prvi konkurenti. Posljednju igramo s Francuzima i možda će se ta utakmica moći pogledati na Uefinu YouTube kanalu. Dobili su nas 6-1 u prvoj, ali možda ih iznenadimo u drugoj.

Linker
19. travanj 2024 14:27