Jordan Pix/ Getty Images
BEZ DLAKE NA JEZIKU

REDKNAPP EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI: 'Triput sam kupio Niku, zašto ne bih i četvrti!'

Na Euru ću biti iskreni navijač Hrvatske, ne mogu ostati ravnodušan. Otvaranje s Turcima bit će vam jako teško Pratio sam slučaj Lovren, dobro je da je Čačić pokazao svoj autoritet i presjekao njegove ‘mušice’
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. svibanj 2016. 10:05

Slaven Bilić jedna je od impresivnijih osoba koje sam u životu upoznao. Davor Šuker bio je strašan, strašan golgeter, a Robert Prosinečki čisti genij. Luka Modrić je fantastičan igrač. Obožavam talent Nike Kranjčara. Čarli je u Tottenhamu bio nevjerojatan. Igor Štimac odradio je fenomenalne stvari za moju momčad. Ja sam zapravo zaljubljen u sve te divne hrvatske dečke, nije slučajno da me prate kroz cijelu menadžersku karijeru...

Dok razgovarate s Harryjem Redknappom, u svakom trenutku očekujete da telefon počne izbacivati bombone ili da vam se slušalica rastopi u ruci poput šećerne vate. Tako pristupačan, a onda i slatkorječiv čovjek endemska je vrsta u današnjem korporativnom i užasno važnom nogometnom svijetu gdje zvijezde pažljivo važu izjave kao da će vam otkriti formulu za hladnu fuziju. Prva asocijacija je - dvojnik Ćire Blaževića. Spontan, beskrajno zabavan, ali uvijek jednom nogom u sivoj zoni (ne zovu ga engleski novinari bez veze “wheeler dealer”).

Druga asocijacija je da bi Harry Redknapp bio idealan hrvatski ambasador u svijetu, u svakom slučaju prikladnije rješenje od trenutačnog u Timovu teamu. Dojam je da se 69-godišnji trener ne bi bunio, ionako kaže da ga spuštanje u nogometni rudnik više ne privlači i da si je u narednom razdoblju osmislio tjedan s dva ili najviše tri radna dana.

Slaven za pamćenje

Prvi ozbiljan menadžerski posao Harry Redknapp odradio je u West Hamu, gdje je prethodno ostvario solidnu igračku karijeru. Danas klub pod vodstvom Slavena Bilića krupnim koracima grabi prema vrhu Premiershipa.

- Slaven je odradio fantastičan posao s West Hamom. Serija pobjeda protiv najjačih momčadi lige i plasman u Europsku ligu, to je učinak za pamćenje i idealna priprema za selidbu momčadi na Olimpijski stadion. Klub se u hodu ‘prekalibrirao’, vidim da je rasprodano više od 50 tisuća sezonskih ulaznica za sljedeću godinu. West Ham je uvijek bio važan i velik klub u Londonu, ali sada postaje pravi magnet za publiku. Očekujem da će vrlo brzo završiti u razredu s Arsenalom i Tottenhamom - rekao je Redknapp prije nego što je krenuo dijeliti komplimente iz prvog odlomka ovog teksta.

Zaustavili smo se na prezimenu Kranjčar. Pitam nije li Niko pogriješio kada je izabrao Ameriku, kao da je pristao na eutanaziju iako u nogama ima još dvije-tri pristojne sezone na visokoj razini.

- Vjerujem da će se Kranjčar ovog ljeta vratiti u Veliku Britaniju. Znam da ga traži nekoliko velikih klubova i bit ću iskreno iznenađen ako se transfer ne dogodi. Ja sam ga u karijeri dovodio samo tri puta, pa zašto ne bih još jednom, ha, ha...

Skepsa prema Mourinhu

Redknappov posljednji angažman bio je izlet u izborničke vode, dvije utakmice na klupi Jordana, ali dugoročno je zainteresiran za savjetničku ulogu koju je prethodno obnašao u Derby Countyju. Ne vidi se više u menadžerskom top-razredu, iako nije dramatično stariji od Claudija Ranierija koji je ove sezone osvojio naslov. Talijan je 64-godišnjak, pet godina mlađi od Redknappa.

- Ranieri je pametan nogometni čovjek, logičan u svakom pogledu. Znao je kako želi igrati i imao je jasnu predstavu kakve igrače treba na kojim pozicijama. Nitko se, naravno, nije nadao da će stvar tako genijalno kliknuti i da će završiti hepiendom iz bajke. Jednu stvar vam ipak mogu sa sigurnošću kazati, Leicester sigurno neće biti prvak sljedeće godine.

Linker
20. travanj 2024 07:36