PAUL ELLIS Afp
SAVJETI UOČI HRVATSKE

Balkanci je nadimak od kojeg Hrvati ne mogu pobjeći, palo upozorenje: Španjolci moraju kontrolirati živce

Hrvatska se cijeni i uvažava u španjolskim medijima, a jedno mišljenje prevladava...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. lipanj 2021. 08:38

Kako španjolski mediji vide Hrvatsku i što su savjetovali svom izborniku Luisu Enriqueu uoči utakmice osmine finala Europskog prvenstva u Kopenhagenu? Rijetko ćete u napisima medija na Pirenejima naići na podcjenjivanje, barem kad se radi o “ozbiljnim”, analitičkim tekstovima stručnih komentatora.

Hrvatska se cijeni i uvažava, ali istodobno prevladava mišljenje kako Španjolska ima razloga za optimizam uoči sraza u Kopenhagenu.

“Hrvatska je negdje između 4-3-3 i 4-2-3-1 sustava, ovisno o Modrićevoj poziciji i ulozi. S druge strane, to je momčad koja ne daje loptu suparniku. S Engleskom i Češkom imala je izjednačen posjed, a protiv Škotske je dominirala (66 %).

Iako Hrvatska ima jako uporište u trokutu veznog reda kojeg čine Brozović, Kovačić i Modrić, Dalićevim igračima bit će teško uzeti loptu Španjolcima. Zbog toga ne bi bilo iznenađenje da će se u dijelovima utakmice povući i čekati. Ne treba zanemariti ni njihov borbeni duh, koji ih je odveo do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Španjolska pobjeda protiv Hrvatske ne izgleda kao jednostavna stvar, ali je u isto vrijeme izvediva. Unatoč kritikama i činjenici da postoji prostor za napredak, naša reprezentacija je favorit. Lopta će odlučiti, ali Enrique i njegova momčad imaju razloge za optimizam’’, piše Javier Alfaro u Mundo Deportivu.

Nadimak Balkanci?!

‘Balkanci’ je nadimak od kojeg Hrvati ne mogu pobjeći u španjolskim medijima. Tako Felip Munouz u Mundo Deportivu piše:
“Balkansku momčad karakterizira čvrsti blok s iskusnim igračima, stoga će Španjolska morati dobro kontrolirati njene ključne igrače. Luka Modrić unatoč godinama ostaje glavna figura, on je srce hrvatske momčadi. Važan je i Ivan Perišić zbog svoje brzine i golova, ali će njegovo sudjelovanje spriječiti Covid. Modrić ima veliko iskustvo u ovakvim utakmicama i bit će mu važno uzeti loptu’’, piše autor uz dodatak kako će Španjolci morati kontrolirati živce u ovako važnoj utakmici, s obzirom na to da u svojim redovima imaju puno mladih i neiskusnih igrača.

Novinar Sporta Jordi Gil očekuje da će Enrique protiv Hrvatske izvesti isti sastav kao i protiv Slovačke u posljednjoj utakmici u skupini, s tim da bi Alvara Moratu u napadu mogao zamijeniti Ferran Torres. Svoje pozicije u obrani bi zahvaljujući dobrim partijama protiv Slovačke trebali zadržati Azpilicueta i Garcia, Koke će biti u sredini uz Busquetsa i Pedrija, dok krilne pozicije pripadaju Sarabiji i Gerardu Morenu.

Dani Olmo nije u Gilovim kombinacijama, a tek treba vidjeti hoće li ga Enrique i na koji način koristiti protiv Vatrenih...

Linker
22. studeni 2021 14:28