Tonči Gabrić
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
POZIV NA OPREZ

‘Bio sam ljubimac Torcide, doživio sam ovacije, nisam znao gdje sam. Slovenci? Upozorenje, znaju s nama‘

Da Matjaža Keka sad netko pita bi li igrao s Lihtenštajnom ili Hrvatskom, izabrao bi Hrvatsku...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. rujan 2021. 18:19

Davna je to bila godina, početak travnja 1997.....Na Poljudu se igrala kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998, godine, ono veliko prvenstvo za nas na kojem smo uzeli broncu. Hrvatska je kao i danas igrala protiv Slovenije. Udarni sastav Vatrenih? Ajme majko kakvi su to igrači istrčali pred 20 tisuća gledatelja u Splitu. Šimić, Jurić, Jerkan, Bilić, Asanović, Boban, Prosinečki, Vlaović, Bokšić... Poveli smo s 2:0, zabili su Prosinečki i Boban, Dežela je bila na koljenima. Ali tada se ukazao Primož Gliha, prvo je na kraju prvog poluvremena smanjio rezulat, nakon što je Boban povećao na 3:1, strpao je Gliha još dva za konačnih 3:3!

Na hrvatskim vratima u toj utakmici branio je - Tonči Gabrić.

- Eh, kad se sjetim te utakmice... Bilo je puno toga lijepoga, ali i lošega. Nakon Danske, kad je Dražen Ladić primio onaj kiks pogodak, Ćiro Blažević je mene postavio između vratnica. I možete se misliti kako je bilo kad sam istrčao na travnjak Poljuda. Bio sam ljubimac Torcide, doživio sam takve ovacije da niti sam nisam znao gdje sam. A bio sam već iskusan vratar - kaže na Tonči.

Vele da su ga sve te emocije previše ponijele...

- Znate kako sam se osjećao? Kao da letim, kao da nisam na zemlji. Već u svojoj prvoj intervenciji izašao sam na nekih 25 metara od gola, a drugi put sam izašao na 35, ma skoro 40 metara. Uklizao sam Glihi, ali sam se baš u tom startu ozlijedio, Gliha je zabio, došao je do lopte prije mene. Od te silne želje sam htio sve, pa sam se ozlijedio.

Na poluvremenu je ušao Marijan Mrmić, a Gliha je i njemu onda uvalio još dva komada.

- Ostalo je 3:3. Ma, to je bila čudesna utakmica. Rezultat za nas nije bio dobar.

Slična situacija biti će i danas. Kao što onda nije bilo Dinamovca Dražena Ladića, sad nema opet Dinamovca Dominika Livakovića, brani Ivušić. Baš kao što je tada na gol stao Gabrić.

- Slična, ali ne i ista. Jer za razliku od mene koji sam tada stao na gol, Ivušić je branio u Bratislavi. I ne samo to, Ivušić je bio naš najbolji igrač protiv Slovačke, branio je izvrsno. Svaka mu čast. Prošle sezone je dobro branio, sad opet brani odlično. Ima odličnu figuru, dobro izgleda, iskusan je on, prošao je mnogo toga. Ne brinem ja danas za Hrvatsku kad se radi o Ivušiću, znam da će opet biti pravi.

Kaže Tonči da Hrvatska zaista ne treba brinuti kad su vratari u pitanju.

- Ma, mi imamo odličnih vratara. Eto vidite kako je Ivušić sjajno zamijenio Livakovića. Još kad se vrati moj Lovre Kalinić, a da ne kažem kako je sjajan vratar Ivo Grbić koji brani za Lille. Za vratare zaista ne moramo brinuti.

image
Matjaž Kek
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Mogu li Slovenci danas iznenaditi Hrvatski kao što su to učinili te 1997. godine?

- Vidite, mi smo tada bili puno jači od Slovenaca. Pa kakvu smo momčad imali, pa to je bilo čudo. Generacija koje je osvojila broncu u Francuskoj. Nisu sad Slovenci u nekim dobrim izdanjima. Ali kazati ću vam nešto. Kad smo mi u pitanju, Slovenci su uvijek - Slovenci! Imaju za izbornika Matjaža Keka kojem odgovaraju utakmice kao ova protiv Hrvatske. On voli igrati protiv reprezentacija koje su favoriti. A siguran sam da posebno voli igrati baš protiv nas. Da ga sad netko pita bi li radije igrao protiv Hrvatske na Poljudu ili protiv Linhenštajna u Ljubljani, izabrao bi - Hrvatsku! Kek i Slovenci će biti maksimalno napaljeni.

Onda je spomenuo Jana Oblaka...

- Oblak je među tri najbolja vratara na svijetu. Treba njemu zabiti. Brani za Atletico, a Matjaž Kek volu igru kakvu preferira Diego Simeone. Vidim da je Oblak kazao da Slovenija ima ambicija u Splitu. Naravno da ima, nezgodni su. Nas pobjeda na današnjoj utakmici 90 posto vodi na Svjetsko prvenstvo u Katar. Ali biti će teško, trebamo mi dobiti s obzirom na našu kvalitetu, ali neće nam biti lako. Predviđam tvrdu utakmicu, nikad nismo lako dobili te Slovence. Konačno, Slovenci su nas na startu kvalifikacija pobijedili s 1:0. Znaju oni igrati protiv nas - zaključio je Tonči Gabrić.

Linker
25. travanj 2024 01:15