NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
POGLED U BUDUĆNOST

Bišćan će biti jedan od glavnih kandidata za izbornika Vatrenih! Potpuna suprotnost mnogim HR trenerima

Gdje god je radio, ostavio je pozitivan trag, o njemu uvijek možete čuti sve najbolje...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. listopad 2021. 14:09

Bio je uspješan i prije, od prvog dana svoje trenerske karijere.

S Rudešom je osvojio prvo mjesto u Drugoj ligi, s ljubljanskom Olimpijom prvenstvo i Kup, s Rijekom Hrvatski kup. Gdje god je radio, ostavio je pozitivan trag, o njemu uvijek možete čuti sve najbolje od ljudi koji su s njim surađivali. Bišćan je potpuni opozit mnogim hrvatskim trenerima.

Posve drukčiji od većine, pa i njegovih zvučnijih kolega. Nekoć sjajan igrač koji je svoje najveće trenutka doživio u Liverpoolu, gdje je proveo pet godina i osvojio Ligu prvaka, danas je definitivno perspektivni trener koji već sada ima iza sebe zapažene rezultate. Ono što ga razlikuje od mnogih jest njegov trenerski, ako hoćete ljudski gard. Uvijek je bio svoj tip, čvrstih stavova i čvrste kralježnice. Kao igrač i kao trener. Neki će ga zbog toga prozvati “čudnim tipom”. Jer dosljednost, a Bišćan je dosljedan, kod nas se baš i ne smatra nekom pozitivnom karakteristikom, mnogima je zbog toga i antipatičan.

Nije od onih koji puno priča, ali rečenice su mu uvijek jasne, jezgrovite. Često smo pričali s mladim hrvatskim reprezentativcima koji su nam bez nekakvih posebnih pitanja sami nametali Bišćana i njegov stručni stožer kao jedan od temelja uspješne priče U-21 vrste. Kazivali su nam da izbornik ne priča puno, ali da uvijek, na svakom treningu i pred utakmicu, točno, do u detalje, vrlo brzo objasni sve što je potrebno. Uvijek su ti mladići, koji već iza sebe imaju dosta “pravih” utakmica, u prvi plan gurali njegov stručni talent, studioznost. No, nikada nisu propustili naglasiti da se Bišćan prema njima odnosi i kao prijatelj. Zato ga svi bespogovorno slušaju, upijaju baš sve što im govori.

S takvim “generalom” spremni su krenuti u svaku bitku, baš u svakom trenutku dati sve od sebe. Gledajući njegove pozivnice za mladu vrstu, nikada nismo uspjeli primijetiti da bilo što kalkulira, poziva igrače iz raznih klubova, a jedini kriterij mu je kvaliteta, forma...

Okrenuo se i prema dijaspori, na veliku scenu gura mladiće koji su se dokazali vani, a kojima je želja nositi hrvatski dres. Rezultati su naravno najbitniji za svakog trenera, bez njih se ne može egzistirati. Zna to i Bišćan, zna da će možda stići i vremena kad neće biti tako dobri kao što su sada. Međutim, on je od one sorte koja će se uvijek boriti i za dostojanstvo struke, predvodnik je mlađih trenera koji na neki poseban način mijenjaju trenersku scenu u Hrvata. Svakako je jedan od onih koji će danas-sutra biti glavni kandidat za izborničku poziciju A vrste.

Linker
15. travanj 2024 22:24