RONALD GORSIC/CROPIX
BRADARIĆ, IVANUŠEC & GVARDIOL

Bišćanov trojac sasvim sigurno može pomoći Daliću na Euru, izbornik ih nije zvao samo da popune broj

Tri igrača mlade hrvatske vrste priključila su se seniorskoj uoči Eura
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. lipanj 2021. 20:04

Mlada reprezentacija Igora Bišćana se u dramatičnom okršaju oprostila od Europskog prvenstva u četvrtfinalu protiv Španjolske, ali trojica mladića iz njegove vrste pred sobom imaju, nadamo se, dugo toplo ljeto na seniorskom Europskom nogometnom prvenstvu. To su znamo, Joško Gvardiol, Luka Ivanušec i Domagoj Bradarić.

Oni su dobili Dalićevu pozivnicu i sada, nakon što je završena priča u Mariboru, sele u Rovinj u reprezentativni kamp.
Što trojac može donijeti izborniku Zlatku Daliću, ima li šanse da netko od njih trojice zaigra na Euru? Sve, naravno, ovisi o Daliću, je li ih pozvao zato što na njih ozbiljno računa ili ih je pozvao samo da popune broj, da kao mladi igrači osjete veliko seniorsko natjecanje.

Za vjerovati jest da ih izbornik nije zvao samo da budu u krugu reprezentacije, već da zaista na njih računa. Barem na jednog ili dvojicu. I to ne samo ako se netko ozlijedi, kad nema dovoljno igrača za određenu poziciju, već i kad su svi Vatreni zdravi.
Poznajući Dalića, možemo vjerovati da ih je zaista pozvao zbog njihove kvalitete, te da su mu u planu. Definitivno, sva trojica su zaslužila poziv s obzirom na sve ono što su pokazali tijekom sezone. Od pozvanog mladog trojca, jedino je Domagoj Bradarić, igrač iznenađujućeg francuskog prvaka Lillea, igrao manje pred kraj sezone, Gvardiol i Ivanušec su bili jedni od nositelja, krucijalnih igrača europski vrijednog Dinama. Sva trojica su potvrdila da mogu participirati na visokoj europskoj razini. Sa stanovišta talenta i mogućnosti.

Zlatko Dalić je s Vatrenima dosegao fantastičan, povijesni rezultat u Rusiji, to sigurno nije bilo slučajno, pa dobro zna da se reprezentacija gradi ne na bazi imena, nego na bazi potreba. Joško Gvardiol jest svakako mladi igrač koji, iako je u Dinamu tijekom cijele sezone igrao na poziciji lijevog beka, može konkurirati čak i za udarnih jedanaest Vatrenih na poziciji stopera. Naročito sad kad je rovit Dejan Lovren. Gledajući logičnim smjerom, Vida i Ćaleta-Car koji imaju mnogo reprezentativnih utakmica u nogama su ispred njega, ali zar bi netko mogao kritizirati izbornika da, recimo, protiv Engleza koristi i Gvardiola?

Probijanje leda

Gvardiol mora probiti led u jednoj ozbiljnoj reprezentativnoj utakmici, da i sam sebi pokaže da može. Nekako nam se čini da bi “probijanje leda” nadarenog Gvardiola čak moglo gurnuti u prvi plan jer mladi dečko je u dresu Modrih pokazao da se može nositi s europskom kremom, iako na drugoj poziciji. Doista, tko je vjerovao i bio siguran da će tako dobro igrati na lijevom beku, u ozbiljnim uvjetima, pa je svejedno uspio. Zašto ne bi i sad na poziciji stopera?

Luka Ivanušec je, pak, protiv mladih, ali i iznimno kvalitetnih Španjolaca bio najbolji igrač, o njegovim odličnim igrama u Dinamu se ne trebaju ponavljati hvalospjevi. Ivanušec uvijek može biti igrač prevage, nas nekako najviše podsjeća na Nikolu Vlašića, njih dvojica su pravi “bull terijeri”, igrači za budućnost.

Bradarić iz prvog dijela sezone u Lilleu, te na temelju igara za mladu vrstu, također ima pravo na nadu, iako je realno na poziciji lijevog beka trenutačno nedodirljivi Borna Barišić. Zaključno, trojac koji iz mlade vrste stiže na seniorski Euro sigurno može pomoći Daliću.

Linker
18. travanj 2024 18:51