VLADIMIR FEDORENKO Sputnik Via Afp
KLASA OPTIMIST

Bivši dinamovac iz prve ruke otkrio kako diše najveći konkurent Vatrenih: ‘Šanse na Poljudu su im male‘

‘U atmosferi koja će biti na splitskom stadionu teško će se Rusi izvući s bodom...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. listopad 2021. 15:25

Hrvatska ili Rusija, samo jedna reprezentacija sljedećeg će mjeseca izravno otići na SP u Kataru. Kako Rusi doživljavaju svoj uzlet do prve pozicije u skupini upitali smo Nikolu Mora, veznjaka Dinama iz Moskve i povremenog člana Vatrenih.

- Porasle su Rusima ambicije, ali mislim da nemaju velikih šansi. Na Poljudu će Hrvatska osigurati Katar - uvjeren je 23-godišnji Solinjanin.

Remi sa Slovačkom spustio je Hrvate na drugu poziciju, a Ruse podigao do samog vrha.

- Neću kazati da se nisu Rusi nadali, premda je realno bilo očekivati da poravnati uđemo u dvije posljednje utakmice kvalifikacija. Međutim, Rusi su izbili na prvo mjesto i moram priznati, s velikim samopouzdanjem čekaju naš međusobni dvoboj u Splitu. Pričao sam sa svojim klupskim kolegama, ruskim reprezentativcima Fominom i mladim Zakarjanom. Svjesni su i oni koliko je težak zadatak ostati neporažen na Poljudu. U atmosferi koja će biti na splitskom stadionu teško će se Rusi izvući s bodom, ali jasno je da vjeruju u direktni prolaz. Kao što i mi vjerujemo da smo pojedinačno puno bolji od Rusa.

Međutim, u 90 minuta, u jednoj utakmici sve je moguće...

- Istina, sve je moguće u jednoj utakmici, ali mi smo svoj kredit pogrešaka ispucali sa Slovacima.

Pritisak će biti s obje strane, posebno na Hrvatskoj. Uz to, Rusija se pokazala kao tvrd orah, reprezentacija koja pod Karpinom prima malo zgoditaka.

- Igraju čvrst nogomet, znam kako je bilo teško protiv Rostova kada ih je Karpin vodio. Uvijek nezgodno, s puno fizičkog kontakta, a malo prostora. Karpin ima takav pristup i sigurno je da će u Split doći s jakom obrambenom koncepcijom. Međutim, kada govorimo o pritisku, naši su reprezentativci navikli na pritisak rezultata. Iskusniji smo kroz igre u klubu i reprezentaciji, tu je naša psihološka prednost.

Derbi sa Spartakom

Ruska liga je ojačala ove sezone, drži Moro. Zenit je i dalje na čelu prvoligaške kolone, ali velika je borba iza momčadi koja dominira ruskom ligom.

- U odnosu na prošlu sezonu, momčadi su napredovale. Međutim, i dalje Rusi nemaju značajnijeg uspjeha u europskim natjecanjima. Znaju i ruski reprezentativci koliko su iskusniji Vatreni s igračima Reala, Intera i ostalih europskih klubova koji su navikli igrati odlučujuće utakmice. Međutim, kada su došli do prvog mjesta u skupini pokušat će Rusi iskoristiti veliku priliku.

Prije Hrvatske igraju Rusi sa Ciprom, međutim, taj susret nitko gotovo i da ne spominje.

- Kompletan je fokus samo na utakmicu s Hrvatskom. Očito je da dvoboj sa Ciprom smatraju kao već uknjižena tri boda. I pritom ne drže da bi im Malta mogla pomoći.

Nikola Moro ovog je vikenda u središtu zbivanja, sprema se za veliki moskovski derbi Spartaka i Dinama, koji se danas (subota) igra na Otkritije bank Areni.

- Cilj nam je ostati na drugom mjestu, a utakmica sa Spartakom uvijek je veliki događaj. Istinski derbi za navijače. Rusi su puno uložili u infrastrukturu, liga se medijski sjajno prati, a tribine su odlično ispunjene. Ali jasno, Rusima treba pomak i na reprezentativnoj razini, jer na Euru su ostali posljednji u skupini i zato Katar vide kao mogućnost iskupljenja.

Kamo sreće

Nada li se i Moro da bi se mogao naći u ulozi aktera za poljudski dvoboj? U tri rujanska dvoboja imao je status pričuve, ali za listopadske susrete nije dobio poziv. Bivši kapetan U-21 reprezentacije Hrvatske još čeka premijeru u ‘velikim Vatrenima’.

- Uvijek težim najvišim ciljevima i pokušavam svojim igrama zaslužiti novi poziv izbornika. Kamo sreće da to bude za Rusiju.

Linker
24. travanj 2024 22:01