MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
PRESICA ZLATKA DALIĆA

‘Brekalo nikad nije bio upitan, evo zašto nije pozvan ranije. Petković? Neće mu pomoći galama‘

Održana je konferencija za medije u kojoj je izbornih Vatrenih najavio susret protiv Cipra
Piše: SN, HinaObjavljeno: 04. listopad 2021. 10:32

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na startu je nove akcije tijekom koje će "vatreni" odigrati dvije kvalifikacijske utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, u gostima na Cipru u petak te u Osijeku protiv Slovačke 11. listopada, naglasio kako se i ove utakmice moraju shvatiti ozbiljno kao i one u rujnu u kojima je osvojeno sedam bodova u tri susreta.

"Očekujem kako će svi igrači s popisa doći do večerašnjeg treninga koji je u 19 sati. Nadam se kako su spremni i bez ozljeda", rekao je u uvodu Dalić.

Još ranije su zbog problema s ozljedama s popisa otpali desni branič Celtica Josip Juranović i stoper Zenita Dejan Lovren, pa je Dalić aktivirao pretpozive Duji Ćaleti-Caru te Marinu Pongračiću.

"Juranović se ne može odmah priključiti punom treningu, pa smo odlučili da je bolje da ostane liječiti se u klubu. Logično je da u izostanku Juranpovića prva opcija za desnog beka bude Stanišić koji je odigrao nekoliko utakmica za Bayern na toj poziciji. Lovren je, pak, nakon posljednje reprezentativne akcije bio bolestan 10 dana i nije odigrao niti jednu utakmicu za klub. Zato smo se dogovorili da propusti ovu akciju. Imamo situaciju sa stoperima jer je i Vida dugo bio van stroja, ali za vikend je odigrao utakmicu. Ipak, aktivirali smo pretpozive Ćaleti-Caru i Pongračiću koji su u drugačijoj situaciji, oni su u punom treningu, ali nisu standardni u klubovima", dodao je Dalić.

Hrvatski izbornik kazao je kako će ova akcija biti lakša od prethodne samo utoliko što će umjesto tri utakmice na programu biti njih dvije.

"Moramo ovaj ciklus shvatiti jako ozbiljno, on je lakši od prošloga samo zato što igramo dvije, a ne tri utakmice. Ako ne budemo ozbiljni i odgovorni mogli bismo imati problema. Samim time što imamo manje utakmica, manje je i pozvanih napadača jer smatramo kako ćemo i s ovim izborom naći dobru soluciju. Vratio se Luka pa ćemo imati svoju standardnu veznu liniju što će nam olakšati situaciju. Prve opcije za poziije u špici su Kramarić i Livaja", najavio je Dalić.

Uoči listopadske dvije utakmice Hrvatska se nalazi na vrhu skupine H sa 13 bodova, koliko ima i druga Rusija.

"Najvažnije je da mi do kraja kvalifikacija ovisimo sami o sebi, ali ne bih htio da se dovedemo u situaciju da moramo pobijediti zadnju utakmicu protiv Rusije u Splitu. No, idemo korak po korak kako bismo si olakšali put", dodao je Dalić.

U odnosu na popis igrača za rujanske utakmice, Dalić je za listopadsku akciju u kadar vratio Josipa Brekala, no Bruno Petković i Ante Rebić još uvijek se nisu vratiti u krug reprezentativaca.

"Josip Brekalo meni nikada nije bio problem ni u kojem smislu. U vrijeme kada sam radio posljednji popis on je tražio novi klub i znali smo da nije u formi. Sada je u Torinu, našao je formu, odlično igra i zato je opet na pozivu. Neće nitko biti zakinut za reprezentaciju ako to zasluži svojim igrama, ponašanjem i odnosom prema reprezentacije. Petković nije izgubio mjesto u reprezentaciji, ali mora ga ponovno zaslužiti. Galama mu neće pomoći. On nam treba onakav kakak je bio protiv Slovačke i Mađarske. S Rebićem nisam razgovarao", komentirao je Dalić.

Upitan o svom mišljenju o aktualnoj temi, mogućem igranju svjetskog prvenstva svake dvije godine, o kojoj se "lome koplja" u nogometnom svijetu Dalić je bio jasan:

"Osobno mislim kako to nije dobra ideja, pogotovo za igrače jer bi se izgubila draž i strast svjetskog prvenstva. Mi izbornici ionako nemamo dovoljno vremena za rad s igračima i zato mislim da je to loša ideja, pogotovo u smislu zdravlja igrača".


PRIJENOS UŽIVO:

11:20 - Dalić je progovorio i o Rebiću, Petković i Vrsaljku koji nisu u milosti izbornika.

"Gledam najprije svoj interes. Nisam komunicirao s Rebićem, ali nikome nisam zatvorio vrata, ni njemu, ni Rebiću, ni Vrsaljku. Bavim se onima koji su na popisu. Kada igrači shvate da ih igre i ponašanje uvrštavaju na popis, onda će igrati. Petković nije izgubio mjesto u reprezentaciji, ali mora ga ponovno zaslužiti. Galama mu neće pomoći. On nam treba onakav kakak je bio protiv Slovačke i Mađarske", rekao je Dalić pa dodao:

"Ovo se ne ide direktno samo Brune. One koje nisam pozvao za ovaj ciklus, ne znači da ih neću pozvati za iduće okupljanje. To ne ovisi o meni..."

11:15 - "Svi igrači na popisu su u dobroj formi. Vidjet ćemo koja će opcija biti najbolja. U veznom redu imamo Brozovića, Modrića i Kovačića. Za špicu ćemo naći najbolju opciju. Prvi pick su Kramarić i Livaja. Bili smo previše statični i nismo mogli stvoriti višak. Nismo rotirali pozicije, a sada to više radimo", rekao je Dalić pa se osvrnuo na ponovni poziv Brekalu:

"Brekalo nikada nije bio problem. On ima svoj način rada. U vrijem kad je bio popis je tražio klub i nije bio u formi pa nije bio pozvan. Otišao je u Torinu i odličan je. Čim se vratio smo ga zvali. Treba nam kao i svi drugi. Ponio se korektno kad nije bio na popisu i to je veliki plus. Nitko neće biti zakinut za reprezentaciju tko to zasluži igrama, ponašanjem i izjavama."

11:10 - "U ovom ciklusu će nam biti lakše jer igramo dvije, a ne tri utakmice, ali moramo ovo shvatiti ozbiljno jer ćemo inače imati problema. Cipar smo teško pobijedili u Rijeci, jedva 1:0 i to nam je upozorenje", rekao je Dalić pa se osvrnuo na ozljede i Stanišića kao rješenje:

"Logično je da je Stanišić taj koji je prvi pick za tu poziciju. Imamo i Uremovića, a možemo probati s Brekalom ako želimo ofenzivnije. U pravu ste, Stanišić je prvi izbor. Ako je uspio u Bayernu, bude i u reprezentaciji. Što se stopera tiče, Gvardiol će biti na lijevom stoperu jer nam protiv Cipra treba lijeva noga na toj poziciji. Na drugoj strani imam izbora i naći ćemo rješenje."

11:05 - "Već neko vrijeme nismo primili gol, a tako moramo nastaviti i dalje. Moramo biti disciplinirani i paziti i na kartone. Puno toga je dobroga, ali moramo tako i nastaviti. U studenom nas čekaju teške utakmice i neće nam biti lako", rekao je Dalić u uvodu pa dodao:

"Važno je da odlučujemo sami o sebi. Mislim da će 21 bod biti dovoljan. Cilj nam je plasman u Katar, a kojom će se to dinamikom dogoditi je manje važno."

11:00 - Počela je konferencija za medije.

Linker
19. travanj 2024 06:07