Privatna arhiva
NAVIJAČKA PRIČA IZ GLASGOWA

Čak su i četiri hrvatska navijača podijeljena: ‘Nemam vjere u ovu repku!; Tako smo postali doprvaci...‘

‘Ovo me podsjeća na Finsku kad smo igrali 1:1, a potom matirali Ukrajinu pa bili drugi na svijetu‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. lipanj 2021. 14:54

Glasgow u ponedjeljak nije nimalo sličio na grad domaćin nogometnog Eura. Povremeno biste vidjelo nekoga u škotskom dresu kiltu, no brojnijih navijača ili bilo kakvog štimunga nije bilo. Ujedinjeno kraljevstvo i dalje živi pod jakim pritiskom mjera zbog Covida i to se itekako osjeća. Premda će na dan susret sigurno biti drugačija atmosfera.


Ponovno smo sreli Marijana, Ivu i Smriku, jedine hrvatske navijače koji su stigli iz našeg zemlje i cijelo su vrijeme ovdje, od Londona do Glasgowa uz hrvatsku reprezentaciju. U međuvremenu već su potpuno izašli iz karantene pa sad piju i po pubovima. Tu su bili i Dragan Lukić i Mirjana Akrapović iz Švedske, te Zagrepčanin Gordon koji je došao iz Pariza.
Što nakon svega očekuju od današnje utakmice? Na malom navijačkom okruglom stolu potvrdilo se - šest Hrvata sedam mišljenja. Ili izbornika.


- Srčane Škote koji imaju skromno nogometno znanje, ali rintaju 90 minuta. Ubaciti će stotinu centaršuteva i neće nam biti lako. Od Hrvatske očekujemo dodatne eksperimente, ako ćemo biti cinici Dalić se priprema da zavara Škote - kazao nam je Marijan aludirajući na velike promjene u ekipi.


- Apsolutno sam pesimist i nemam vjere u ovu reprezentaciju, ovako posloženu - iznenadio nas je Marijan.


Navijači obično nisu toliko kritični.
- Ja sam optimist, ova reprezentacija mora preokrenti tijek zbivanja. Dobit će, siguran sam - uzvratio je Dragan dodajući:


- Ovo me podsjeća na Finsku u Rijeci kad smo igrali 1:1, a potom matirali Ukrajinu i na kraju bili drugi u svijetu.


Što kaže Gordon?
- Nisam stručan nego samo navijač. Trebamo se promijeniti već desetak utakmica, a to se nije dogodilo. Uvijek se nadam. Znam da možemo, svi smo svjesni da znaju, samo to treba pokazati.


Jedina žena Mirjana za kraj:
- Bit će 2:0 za nas. To bi nam trebalo biti dovoljno za prolaz skupine. Nadam se.

image
Privatna arhiva


Dok naši važu je li objetivno više vjerovati ili se više bojati raspleta, Škoti su zabrinuti zbog pozitivnog testa Billya Gilmoura. Poprilično su i sarkastični:
- Srećom što se ni sa kime ne druži u reprezentaciji - komentiraju.


Andy Robertson u međuvremenu je obrisao fotografije kako igra stolni tenis s mladim igračem Chelseaja. Objavili su da ni sa kime nije bio u bliskom kontaktu.
- Šteta, ali samo da svi drugi budu negativni i vjerujemo da će Škotska odigrati odličnu utakmicu. Ovi je naša šansa - kazao nam je jedan od ljudi koje smo sreli u gradu u škotskom dresu.


Gilmourov Covid odjeknuo je kao šok. To je bila jedna od prvih vijesti u svim informativnim emsijama. Pat Nevin, nekadašnji reprezentativac Škotske na BBC-u je kazao:
- Nadam se da će Hrvatska imati loš dan. To nam je nada. Nije samo stvar u tome što smo ostali bez značajnog veznjaka koji je bio najbolji s Engleskom, nego ekipa neće moći imati mir. Sad će svi gledati jedni na druge da još netko ne bude pozitivan.


Živimo u vremenima kad je pozitivan nalaz na Covid česta pojava, mnoge su ekipe imale taj problem. Hrvatska je u Švedskoj u Ligi nacija igrala bez Brozovića i Vide koji su otpali nakon testiranja. To je samo jedan od primjera.

Nikad se nije postavljalo pitanje koje smo čuli u Glasgowu:
- Mislite li da trebate igrati sa Škotskom ili da biste morali dobiti 3:0 jer bi naši igrači trebali biti u izolaciji?


S tom temom suočio nas je prodavač Kieran kojeg smo sreli ispred fan shoppa Tartan Army. No, kad bi se tako gledalo mnoge utakmice ne bi bile odigrane. Zato neka se igra. Teren je jedino mjesto za odlučivanje utakmica.

Linker
20. travanj 2024 10:32