LAURENCE GRIFFITHS Afp
RIJEČ IZBORNIKA

Dalića razljutila jedna stvar, progovorio i o Gvardiolu: ‘Tjedan dana to treniramo, i dobijemo takav gol!

Izbornik Dalić nije bio previše nezadovoljan nakon poraza Hrvatske na startu EURA
Piše: Dražen Antolić/SNObjavljeno: 13. lipanj 2021. 17:35

Hrvatska je 1:0 porazom od Engleske na Wembleyu započela je svoj nastup u skupini D na EURU, a strijelac jedinog gola bio je Raheem Sterling u 57. minuti.

Protiv jednog od favorita čitavog natjecanja Hrvatska je najvećih tijekom dvoboja bila u podređenom položaju. Engleski vezni red nametnuo se hrvatskom te preselio težište igre na polovicu terena koja je pripadala našim igračima, pa je u prvih pola sata lopta gotovo 70 posto vremena bila u nogama engleskih igrača.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Hrvatska je, kao i na generalnoj probi protiv Belgije prije tjedan dana izgledala bezidejno u igri prema naprijed, dok protiv vrlo kvalitetnog suparnika nije mogla sačuvati svoju mrežu netaknutom.

Hrvatska je nastupila u sastavu: Livaković, Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol, Brozović (od 70' Vlašić), Modrić, Kovačić (od 85' Pašalić), Kramarić (od 70' Brekalo), Rebić (od 78' Petković), Perišić.

Izbornik Zlatko Dalić utakmicu na Wembleyu proveo je na nogama i nije mu bilo lako. Skakao je pored klupe i gestikulirao prema našim igračima stalno dajući upute, a u drugom poluvremenu napravio je čak četiri izmjene.

- Tjedan dana trenirali smo da ne smijemo dopustiti ubacivanje Sterlinga ili Fodena u sredinu, gdje im Kane prazni prostor. Radili smo na tome, ukazivali i, eto, dobili pogodak upravo na taj način - srdit je bio hrvatski izbornik.

Skakao je tijekom utakmice, stalno nešto pokušavao korigirati, no najveći posao ga tek čeka. Mora napokon naći pobjedničku formulu, i taktičku, i što se tiče izbora igrača.

Djelovao je prilično nezadovoljno po izrazu lica, iako je govorio da vidi više dobrih nego loših stvari...

- Čestitam Englezima na pobjedi, isto tako i našim igračima koji su dali koliko su mogli jer bilo je teško vrijeme za igru. Znali smo da moramo izdržati pritisak prvih dvadesetak minuta, u tome smo uspjeli. Nakon toga smo uzeli kontrolu nad susretom, vratili se u igru. Nije bilo dovoljno, pogotovo ne prema naprijed. Pogodak smo primili iz pogreške i ljuti me što smo ga dobili baš na način na koji smo ukazivali da tako ne smijemo reagirati.

Izbornik, kao i uvijek, traži pozitivan pristup.

- Nema mjesta pesimizmu i negativi. Ja sam pozitivan, pred nama su dvije utakmice i u njima moramo proći u drugu fazu.

Ponovile su se stare slabosti u obrani i napadu. Vrijeme je bilo teško, međutim, upada u oči da su Englezi trčali više. Na njihovom kontu je 100 kilometara, na hrvatskom tek 96. Jedno i drugo je daleko od vrhunskih standarda.

- Nije to s naše strane bila razrađena igra, niti nogomet kakav bismo htjeli, ali moramo imati u vidu da smo igrali protiv Engleske. Mene ovo što smo prikazali ohrabruje - rekao je Dalić.

Joško Gvardiol je debitirao na velikom natjecanju, ali Engleska je za njega bila prevelik zalogaj. Njegova loša taktička rješenja tijekom igre na lijevom beku nisu novost. Moć koju ima protiv "frajera“ kakvi su Englezi ne dolazi do izražaja, a slabosti itekako isplivaju na površinu. No, Dalić ga je branio:

- Gvardiol je bio u ekipi jer je to zaslužio svojim igrama. Trenutačno je u boljoj formi od Bradarića i Barišića koji ima i neku ozljedu - kazao je izbornik.

Radi se o mladom igraču i treba ga podržati, no guranje u "vatru“ na ovakvim utakmicama mu može ispasti medvjeđa usluga. On će najbolje od sebe dati kad dobije svoje pravo mjesto - stopersko! Iako, na izborniku je tko će igrati lijevo protiv Čeha.

O malom broju prilika Dalić je kazao:

- Imali smo izrađene akcije koje smo trebali dovesti do kraja, no to se nije dogodilo. Englezi su jaki i nije ih jednostavno probiti. S Rebićem na mjestu centarfora htjeli smo dobiti dubinu. Sve je to izgledalo dobro, ali nismo ostvarili cilj. Htjeli smo bod koji bi nam olakšao posao za ono što dolazi.

Odmah nakon susreta momčad je krenula za Rovinj, a imat će samo dva ozbiljna treninga prije Glasgowa. To će biti utakmica koja će polazati jesmo li ili nismo.

Linker
16. travanj 2024 22:16