VAGELIS GEORGARIOU/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA Vagelis Georgariou/Actionplus/Profimedia
TEŠKA ODLUKA

Dalićev specijalist uživo gleda glavnog konkurenta Livakoviću: ‘Vidjet ćemo na licu mjesta tko će na gol‘

‘Tko će braniti ništa neću prejudicirati. Najvažnije je da svi budu zdravi‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. listopad 2021. 15:50

Zlatko Dalić objavio je očekivan popis 24 igrača za utakmice s Maltom 11. studenoga u Ta'Qaliju i Rusijom 14. studenoga u Splitu, završne i ključne oglede za plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Luku Sučića prepustio je mladoj vrsti, u njoj je i dalje i Roko Šimić.

Za povrataka Brune Petkovića nije pravi trenutak, a Antu Budimira ovaj put nije stavio niti na pretpoziv. Napadač Osasune nije igrao dva mjeseca, no vraća se u konkurenciju u svojoj ekipi… Tako ponovno Hrvatska neće imati klasičnog centarfora i neće igrati na taj način. Vratili su se Josip Juranović i Dejan Lovren, a osim četvorice stopera koji nisu bili dvojbeni - Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol, šansu je dobio i Pongračić, dok su Škorić i Uremović pali na pretpoziv. Za Majera nije bilo mjesta jer sedmorica veznjaka su "beton". Od igrača koje ne zove od Eura - Petković, Rebić, Vrsaljko, Badelj, Bradarić i Kalinić, ovaj je put Hajdukova čuvara mreže stavio na pretpoziv.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Vratarska rješenja su očekivana - Dominik Livaković, Ivo Grbić, Simon Sluga. Ivica Ivušić još uvijek je ozlijeđen. Međutim, postoji li vratarska dvojba? Je li Livaković i dalje neupitna jedinica ili je to otvoreno, pitali smo Marjana Mrmića, trenera golmana.
- Nemojte pisati da je otvoreno, porazgovarat ću s Livakovićem i mislim da će s njim sve biti na najvišoj razini. Imao je ozljedu aduktora koja je bila glavni problem, nije ugodno kad vam nešto smeta i kad ne možete normalno ispucati loptu, ali vidio sam u utakmici s Istrom da je to sad u redu - odgovorio nam je Mrmić.


Ne sumnjamo u Dinamovog vratara, no pojedini su ga mediji i stručnjaci kritizirali za neke reakcije, a Mrmić leti u Francusku kako bi u petak uživo gledao Ivu Grbića protiv PSG-a pa je logično bilo pitati priprema li se to teren da Grbić stane na reprezentativna vrata.
- I Livaković i Grbić brane i prvenstvu i u Europi. Obojica imaju tri nastupa pred sobom, dva u domaćoj ligi i jedan u međunarodnoj konkurenciji. Mislim da bi trebalo biti OK - rekao nam je Mrmić, koji nam je prije toga kazao:

image
Ivo Grbić
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix


- Tko će braniti ništa neću prejudicirati. Vidjet ćemo na licu mjesta. Najvažnije je da svi budu zdravi. No, moramo imati u vidu da nemamo vremena za eksperimente i treninge, treba postaviti ekipu i provesti na terenu što želimo. O tome tko će biti "jedinica“ još ne mogu govoriti. Ima vremena. Sve ćete vidjeti na vrijeme.


Možda se samo nije htio izjasniti prije nego to kaže izbornik. Imaju dva tjedna... Kako vam djeluje Livakovićevo branjenje?
- U nekim utakmicama je djelovao malo lošije, navikli smo da to bude viša razina, ali ta dosta teška ozljede ostavila je traga. I on i Grbić će biti na visini. Sluga također dobro branu u Lutonu. S vratarima ne bi trebalo biti problema.


Grbića stalno pratite?
- Tako je. U petak ću biti u Parizu na utakmici s PSG-om. Napravio je pravu odluku samim time što je otišao u francuskog prvaka, adaptirao se dobro, kvalitetno brani u Europi i prvenstvu, a bit će samo još bolje. Nije to ekipa od protekle sezone Lillea u kojoj su redovno dobivali, otišao je trener i dosta igrača, ali to je jak klub u kojem može napredovati.


Kakva je situacija s Ivušićem?
- Nije dobro. Hematom nikako da mu splasne, ne radi s momčadi. Treba se izliječiti, bit će još utakmica, već u ožujku nadam se prijateljskih. Potom i Lige nacija… Samo da se vrati u trening Osijeka.


Na kraju smo Mrmića pitali kako kako gleda na završnicu kvalifikacija.
- Sve je u našim rukama, iako je prva utakmica na Malti najvažnija. Imali smo jako dobre ekipe kroz povijest i nikad nam nije tamo bilo lako igrati. Sjećam se 1998. kad je bilo 1:1 i onda je Vugrinec proradio pa smo dobili, potom je 2005. završilo 1:1, a u doba izbornika Čačića slavili smo samo 1:0. Moramo se koncentrirati na utakmicu u Ta'Qaliju, da je dobijemo ako treba i na mišiće, te da potom sami o sebi odlučujemo u Splitu. Nadam se da će Poljud biti prepun publike i da bismo trebali to riješiti u svoju korist. I u Moskvi smo dokazali da smo bili bolji. No, to je finale, jedna utakmica koja odlučuje plasman na SP, neće biti lako. Imamo odličnu ekipu, igrače iz velikih klubova, uz malo podrške navijača morali bismo napraviti rezultat. Znate, imali smo utakmica u kojima se ništa nije događalo, a sad se vidi da igramo bolje, da se kroz igru stvaraju šanse, čak i kad nismo dobili kao sa Slovačkom. Zato sam optimist - zaključio je Mrmić.

Linker
18. travanj 2024 22:01