TOM DUBRAVEC Cropix
AUDICIJA ZA KATAR

Danska danas za Vatrene ima specifičnu ulogu: Za neke bi ovo mogla biti prijelomna večer

Dalić bi već danas znao izdiktirati više od pola liste za Katar, međutim dovoljno je i otvorenih mjesta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2022. 05:45

Kopenhagen je grad tržnica i burzi, međunarodni sajam koji se ovdje održava u kolovozu glavno je odredište za modnu industriju, na njemu se predstavlja petstotinjak brendova, a Parken stadion večeras je najfrekventniji pa samim time možda i najvažniji sajam za hrvatske nogometaše u lipanjskom ciklusu, koji se nude izborniku za Svjetsko prvenstvo. Neće kupiti vizu, ali mogu se dobro predbilježiti...

Bit će velika borba za mjesta u avionu koji će povesti Vatrene na Bliski istok u obranu srebrne medalje. Dakako da Zlatko Dalić nije praznih ruku, u njegovom portfelju nalazi se prilično vrijedna imovina i već bi danas znao izdiktirati više od pola liste za Katar, međutim dovoljno je i otvorenih mjesta da neizvjesnost potraje... Dok su s Austrijom i Francuskom startali pretežno oni koji se ne moraju brinuti za status, iako je bilo i drugih koji nemaju takvu sreću, i kako bi na Stade de Franceu u četvrtoj utakmici, uzvratu s Tricolorima, moglo biti slično, Parken ima specifičnu ulogu. Na njemu bi u hrvatskoj postavi mogli dominirati dečki iz drugog plana koji dobivaju jednu od zadnjih šansi da kroz igre u nacionalnoj vrsti čekiraju kartu. Kasnije će ostati tek prevrtljivi rujanski dani i igre u klubu. Za neke bi ovo mogla biti prijelomna večer...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Čeličenje karaktera

Hrvatska je u Rusiji bacila u plač Dance koji su na jedanaesterce ispali u osmini finala Svjetskog prvenstva. Kasnije su Vikinzi bili daleko uvjerljiviji, ponekad i impresivni, danas su prvi na listi za ulazak u FIFA-in Top 10 (čak su sada i dio njega, jer su u lipanj ušli kao 11. sa svjetske rang liste, a potom su preskočili Meksiko) i zbog svega su toga favoriti. Neki bi ih takvima vidjeli i da je Hrvatska kompletna, iako je to već upitno. Posljednjih je dana među Vatrenima trajalo čeličenje karaktera, snaženje vjere da nisu dali svoje na najvećoj sceni i da bi već u Kataru mogli ponovno zablistati. Igrači koji se dokazuju poput Jakića, Sučića, Šutala, Oršića, Budimira, Ivanušeca, sada i Vlašića otkrit će koliko su sposobni odgovoriti tom izazovu.

Osim nove etape “pedaliranja” za mjesto pod arapskim suncem, već u trećem kolu Hrvatska ima vrlo bitnu utakmicu za perspektive u skupini. Pobjedom bi se mogla uključiti u bitku za prvo mjesto i Final four, porazom bi pravac bio borba za ostanak u elitnoj kategoriji. Nitko ne nameće pritisak i neće padati igračke glave u slučaju gubitka utakmice, ali jedna je obveza definitivna - želimo vidjeti dobru Hrvatsku! Tko god igrao na teren izlazi s tom dužnošću. Austrija se ne smije ponoviti. Dogodi li se još jednom onakav taktički fijasko i moralni posrtaj to će postati problem.

image

Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice Lige nacija protiv Danske

ANTE CIZMIC Cropix

Na Parkenu bi trebao proraditi i inat da se ne izađe ponovno s njega pognute glave. Lanjska osmina finala Eura jedan je od šokantnijih i bolnijih poraza Vatrenih zbog kojeg su u Hrvatskoj ljudi doslovno umirali od infarkta. Današnji ishod neće biti ni upola toliko važan, ali pravoj ekipi ponos ne da drugo nego da na tom mjestu, s tako svježim dojmovima bude na maksimumu. Entuzijazma i angažmana, a što će potom reći odnos snaga, to će se vidjeti na terenu... Jest, ovo je zapravo najmanje važna službena utakmica koju su Hrvatska i Danska igrale, ne računajući dvije prijateljske, a opet je bitna.

Work in progress, moglo bi stajati iznad imena svjetskih doprvaka koji i dalje grade ekipu i bit će sjajno ako je Dalić posloži do studenoga. Zato su rotacije i pretumbacije postale navika. Vidjet ćemo večeras koliko će točno Dalić napraviti promjena.

Tek dvije pobjede

Zlatko Dalić je s pretežno pričuvnom postavom u Rusiji svladao Island na zadnjem SP-u, od kojeg su prije toga Vatreni bili poraženi u kvalifikacijama. Hrvatska je znala prezentirati dobar nogomet i kad nije bila kompletna, kao što neće biti ni večeras. Je li vrijeme da se konačno to potvrdi i u Ligi nacija? U kojoj su i dalje na kontu samo dvije pobjede u dvanaest utakmica.

Danci su u zanosu, njihov rejting raste poput cijena goriva i vjeruju da mogu dobiti svakoga. Kao i mnogi imaju “pik” upravo na nas. Stari računi su gadna stvar. Kod njih optimizam para nebo. Vide se na prvom mjestu u skupini na kraju priče, a ne samo nakon dva kola. Opravdano ili će se iznenaditi? U njihovom domu, pred odanim navijačima, treba odigrati vrhunski da bi ih se matiralo. Za to treba velika hrabrost te još veći angažman i pamet. Po imenima nisu jači od Francuza, ali kao ekipa igraju skladniji nogomet. Za Vatrene koji podnesu glavni teret i za pojačanja s klupe, s time je zadatak da im se odupru i odgovore na pravi način još izazovniji.

Linker
18. travanj 2024 02:15