JOSKO PONOS/CROPIX
LUDNICA NA POLJUDU

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu! U završnici pao ruski bunker, gosti zabili sami sebi!

Vatreni su dominirali, uvjeti su bili vrlo teški, zaslužili su ovaj toliko važan trijumf...
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 14. studeni 2021. 17:19

HRVATSKA - RUSIJA 1:0 (Kudrjašov 81' - autogol)

HRVATSKA (4-2-3-1): Grbić - Juranović (od 76. Brekalo), Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić - Vlašić (od 58. Petković), Pašalić (od 76. Livaja), Perišić - Kramarić (od 86. Stanišić)

RUSIJA (4-3-2-1): Safonov - Karavajev, Divejev, Džikija, Kudrjašov - Fomin (od 80. Glebov), Barinov, Golovin (od 56. Čistijakov) - Ionov (od 56. Zobnin), Bakajev (od 78. Mostovoj) - Smolov (od 56. Zabolotnij)

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja: 30.257. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska)


Raspjevani Poljud na kiši je pobjednički ispratio Vatrene prema Kataru. Direktno na Svjetsko prvenstvo ide Hrvatska, a poražena Rusija će preko play offa pokušati do Katara.

image
JOSKO PONOS/CROPIX

Strijelac pobjedničkog pogotka koji je razgalio Poljud je Fedor Kudrjašev, 34-ogodišnji stoper Rusije koji je autogolom odveo Vatrene na SP.

Hrvatska je dominirala, napadala cijelu utakmicu, Rusi nisu uputili udarac u okvir Grbićevih vrata, ali ako već nisu u protivnička, zapucali su na svoja devet minuta prije kraja. Nesretni stoper Antalijaspora autogolom u 81. minuti prebrisao je sve obrane Safonova i obrambeni trud svoje momčadi, na radost više od 30.000 navijača na Poljudu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Metereolozi su bili u pravu. Najavljena kiša ostvarila se i više nego li je rečeno. Počela je pred korteo navijača s Rive prema Poljudu i nastavila sipiti satima. Dosadna jesenska, ostavljajala je dojam da nikad neće prestati. I nije prestala do kraja utakmice, dapače, na poluvremenu je još i pojačala s vjetrom. Iznad Splita se smračilo već oko podneva, a u 15,00 sati kada je započela utakmica izgledalo je kao da se igra u dubokoj noći, a ne u nedjeljno rano poslijepodne.

Po jakoj kiši i mokrom travnjaku Vatreni su očekivano od prve minute pritisnuli Ruse, jer Karpinova selekcija imala je privilegiju remija za odlazak u Katar. Uz stadionski poklič "u boj, u boj", ambiciozno je krenula Hrvatska. Ivan Perišić je prvi iskušao udarac, u 6. minuti s lijeve strane je testirao Safonova.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Još bolju prigodu kreirao je Josip Juranović sa desnog boka u 9. minuti. Visok i precizan ubačaj, kao na "trepavicu" za Kramarića koji je trznuo glavom, ali točno u Safonova. Rusi se stisli u 20 metara postavivši obranu na visini šesnaesterca, ali kako je vrijeme prolazilo sve su se više uvlačili u svoj kazneni prostor.

Marcelo Brozović digao je Poljud na noge u 24. minuti kada je njegov udarac sa više od 20 metara prohujao pored desne vratnice. Sijevali su ubačaji sa svih strana, ponovno je Safonov bio u akciji nakon novog pokušaja Brozovića u 27. minuti, ali ruska mreža ostala je netaknuta. Nakon pola sata igre Hrvatska je imala 69 % posjeda sa sedam udaraca prema vratima, dok Rusija ni zapucala prema Grbiću.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Međutim, svi napadi Vatrenih neutralizirani su od stoperskog tandema Divejev-Džikija koji je skinuo mnoštvo ubačaja u kaznenom prostoru Rusije. Do kraja poluvremena Rusi su se potpuno stisli u svoj kazneni prostor, ušli su praktički u krilo vrataru Safonovu, ali nisu Vatreni u prvih 45 minuta pronašli put do ruske mreže. Velika inicijativa, golema želja, ali ruski bedem je izdržao prvo poluvrijeme baš kako je Karpin i zamislio.

Kvalifikacije za SP: Ljestvica skupine H

HRVATSKA - Rusija 1-0 (Kudrjašov 81-ag)
Malta - Slovačka 0-6 (Rusnak 6, 16, Duda 8, 69, 80, De Marco 72)
Slovenija - Cipar 2-1 (Zajc 48, Gnezda Čerin 84 / Kakoulli 89)

1. HRVATSKA 10 7 2 1 21-4 23
2. Rusija 10 7 1 2 19-6 22
3. Slovačka 10 3 5 2 17-10 14
4. Slovenija 10 4 2 4 13-12 14
5. Cipar 10 1 2 7 4-22 5
6. Malta 10 1 2 7 9-30 5

Tijekom poluvremena za Karpina je situacija postala još i bolje, jer sa jačanjem kiše natopio se travnjak i puno je teže bilo kreirati smislene akcije. Kada su momčadi izašle u drugi dio lopta se nije mogla voditi po travi, ali mogla se nabacivati. Upravo je iz ubačaja sa desne strane Pašalić pucao glavom sa tri metra, ali opet je obranio Safonov u 47. minuti.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Valerij Karpin je kompletno prvo poluvrijeme bio na nogama, pošteno je pokisnuo, a onda je drugo poluvrijeme za početak sjeo na klupu promijenivši kaput sa sportskom opremom.

Ali, na kišu je iz svoje kućice sve češće izlazio nestrpljivi Zlatko Dalić. Pritom se teren počeo pretvarati u bazen, a dok su se igrači valjali u blatnim lokvama ruski novinari su dovikivali "vaterpolo, vaterpolo". Uvjeti za igru u drugom dijelu neusporedivo su više odgovarali Rusima, momčadi koja je imala isključivo jedan cilj, ne primiti pogodak. Stoga se ponovno moralo napasti sa centaršutevima.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Juranović je precizno nabacio za Petkovića, ali njegov pokušaj glavom otišao je ravno u ruke Safonova u 61. minuti. Kako je utakmica odmicala Rusi su se ponovno sve više uvlačili u vlastiti kazneni prostor "čisteći" sve visoke lopte vrebajući pritom mogućnost za kontranapad.

Prvu put su tu šansu dočekali u 71. kada je iz polukontre zaprijetio Zobnin, ali sigurno je Grbić uzeo bočnu loptu ispred natrčalog Zabolotnjija. Za posljednjih 15-ak minuta Dalić je na travnjak poslao Livaju i Brekala umjesto Pašalića i Juranovića.

Šest minuta kasnije Hrvatska je povela, a Rusi su se tak onda sjetili kako bi trebali i napadati. Najbolji šut uputio je Karavajev u prvoj minuti sudačke nadoknade, ali otišlo je preko vratiju Grbića.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix


KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE VATRENIMA!!!

90'+3' - 'Požutio' je i Ivo Grbić zbog odugovlačenja.

90'+2 - Uhh, prohujalo je iznad gola... Karavajev se odvažio iz daljine, išlo je to malo iznad grede!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade. Poljud već slavi, ali ipak treba pričekati još koji trenutak da nam se ne zalomi kakav zalutali metak...

89' - Žuti karton Marku Livaji zbog starta s leđa na Danilu Glebovu.

86' - Posljednja zamjena i kod Vatrenih. Uz ovacije prepunog Poljuda izlazi Andrej Kramarića, a obranu će učvrstiti Josip Stanišić.

81' - GOOOL! Brekalo je centrirao, no taj ubačaj nije došao do nikoga od naših igrača... na drugoj je strani loptu dočekao Borna Sosa, poslao prema petercu, a ondje ju je - uz Kramarićevo ometanje - ruski branič Kudrajšov ugurao u vlastitu mrežu! Neka je i autogol, Hrvatska ima toliko željeno vodstvo!!!

80' - Peta i posljednja zamjena kod Rusa. Izašao je Fomin, ulazi Glebov.

80' - Livaja je lijepo pokušao proigrati Kramarića, brži je ipak na toj lopti Safonov.

78' - Mijenja i Karpin. U igru će Andrej Mostovoj, izlazi Bakajev.

76' - Nova dva Dalićeva aduta. Ulaze Josip Brekalo i ljubimac splitske publike Marko Livaja, na klupu će uz 'standing ovation' Josip Juranović i Mario Pašalić.

74' - Fominov očajnički pokušaj s tridesetak metara dovoljno govori o bezidejnosti ruske igre. Ipak, njihova obrana svoj zadatak odrađuje bez greške.

72' - Novi Petkovićev pokušaj glavom... teška situacija za Dinamova napadača, nije mogao ozbiljnije zaprijetiti i na semaforu ostaje 'nula'.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

71' - Sijevnula je ruska kontra, Karavajev je čak uputio slab udarac prema golu koji nije niti išao u okvir. Grbić je siguran.

69' - Dobro kombiniraju Brozović, Modrić i Sosa, na kraju Rusi opet izbacuju. Zgusnut je blok, a natopljeni travnjak dodatno otežava. Dvadeset minuta je do kraja, vrijeme curi. Bit će nezgodno...

65' - Uhh, ovo je izgledalo jako loše... došlo je do nezgodnog sudara glavama Andreja Kramarića i Igora Divejeva. Ušle su odmah obje liječničke ekipe te se trenutno ukazuje pomoć obojici nogometaša. Dobro je, srećom vraćaju se i jedan i drugi.

- službeni spiker objavio je današnju posjećenost na Poljudu - 30.257 duša bodri Vatrene u Splitu!

63' - Maestralan dupli pas Brozovića i Petkovića završio je Brozovićevim udarcem - preko gola. Ajmo, ajmo!!!

61' - Petkoviiiiić!!! Juranovićev novi idealan ubačaj Petković ne uspijeva ovog puta pospremiti u mrežu...

60' - Pogledajte samo statistiku: 15-0 u udarcima, a 5-0 u okvir gola!

58' - Reagira sada i Zlatko Dalić. Evo Brune Petkovića, a Nikola Vlašić ispraćen je aplauzom prepunih poljudskih tribina.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

58' - Kramarić je isprobao svoj udarac iz daljine, bez uspjeha.

56' - Prve promjene radi ruski izbornik Valerij Karpin. Ulaze Zabolotnij, Zobnin i Čistijakov umjesto Smolova, Jonova i Golovina.

55' - Smolov dobiva žuti karton zbog prigovora.

52' - Gađa opet Perišić nakon dobrog driblinga i solo-akcije, odlazi to u korner...

51' - Žuti karton za Golovina zbog prekršaja na Modriću.

50' - Strahovito loše izgleda travnjak. Lopta gotovo niti ne odskače i moglo bi se govoriti o tome da se igra na rubu regularnosti... Dodatni je problem što ta količina vode utječe i na izvedbu tehnički potkovanijih naših nogometaša.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

47' - ZICER NAD ZICERIMA! Juranović je novim savršenim centaršutom pogodio Pašalića u pet metara koji skače i glavom gađa - ravno u Safonova! Šteta za ovaj promašaj...

46' - Vraćamo se na Poljud. Obojica izbornika zadovoljni su svojim postavama, isti će sastav istrčati na travnjak kao i u prvome dijelu. Loša je vijest da je kiša u potpunosti natopila teren i bit će iznimno teško igrati u ovakvim uvjetima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Presing Vatrenih nije stao od prve sekunde, vidljiva je ogromna želja hrvatskih nogometaša da ovdje dođu do pobjede, no Rusi disciplinirano drže stabilnu posljednju liniju, ne popuštaju ni milimetra. Raste pritisak iz minute u minutu, poljudske tribine intenziviraju veličanstveni dojam i pogodak visi u zraku!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Vrijedi zabilježiti još jednu Grbićevu intervenciju, i to nakon slobodnog udarca s oko 20 metara, iako opet prave opasnosti nije bilo.

40' - Neće pa neće... Kombiniraju Vatreni s jedne na drugu stranu, igra je bez greške, zaista zaslužuju svaku pohvalu, međitim Rusi su 'parkirali bus' u šesnaesterac i nikako da se probije ta zadnja linija.

36' - Golovin je uputio kakav-takav udarac s tridesetak metara koji Grbić uz manju nesigurnost hvata. Teško je ostati pribran pri ovakvoj veličanstvenoj atmosferi i apsolutnom nedostatku događanja na polovici Vatrenih. To je zapravo najbolji pokazatelj nemoći ruskih nogometaša u dosadašnjoj fazi susreta. Samo neka tako i ostane.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

35' - Opet prijeti tandem Juranović-Perišić! Veznjak Intera silno je željan pogotka na Poljudu... morat će ući jedna!

32' - Ponovno spašava Safonov! Juranović je centrirao, ali se centaršut pretvorio u prijetnju po ruski gol... sjajno izgleda igra Dalićevih trupa!

31' - Razvijen je jedan veliki transparent za Vukovar na poljudskim tribinama. Na Poljudu je uistinu spektakularna atmosfera, brojna navijačka grla nose Vatrene prema zajedničkome cilju... VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

27' - Novi Brozovićev šut izvana! Safonov je pokrio cijeli šesnaesterac, najaktivniji je ruski igrač na terenu, dres mu je kompletno prekriven blatom... sada je sjajno zaustavio novi Brozov pokušaj s ruba kaznenog prostora, lijepo je to izgledalo. Diže se ritam, ajmooo!!!

25' - Evo i Perišića opet! Nadvisio je Karavajeva i dobro gađao glavom, neće ga gol zasad... Nakon toga je nizozemski sudac opomenuo, doduše samo usmeno, vratara Safonova zbog zadržavanja igre.

24' - Brooooozzz!!! Juranovićev ubačaj Safonov je izbio izvan šesnaesterca, ali samo na noge Brozoviću koji šutira slabijom, lijevom nogom, svejedno je ta parabola išla nekoliko centimetara pored gola!

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

22' - Opalio je sada Kramarić iz daljine, a zatim Sosa nešto između udarca i centaršuta, oba puta bezuspješno.

20' - Inicijativa Hrvatske ne jenjava. Steže se obruč, pogodak visi u zraku, samo nedostaje onaj završni potez...

17' - Nova dobra prilika Vatrenih! Uigrana kombinacija dovela je do još jedne prigode u kojoj je Perišić ipak bio okružen trojicom Rusa, propao je i taj pokušaj...

15' - Dobro su sada kombinirali Lovren i Vlašić, nažalost stigli su se posložiti Rusi.

12' - Perišić i Sosa i dalje su najopasniji po lijevoj strani. Na suprotnoj, desnoj, Juranović je imao nekoliko dobrih poteza, ali u ovoj fazi susreta ruska obrana disciplinirano odbija nalete hrvatskih nogometaša.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

9' - I evo prve ozbiljnije šanse! Juranovićev fantastičan centaršut Kramarić pokušava realizirati glavom, ali gađa ravno u ruskog vratara... izvrsno su posloženi Dalićevi izabranici, Modrić dirigira igrom, razigrava i Pašalić, a obrana s Lovrenom na čelu zasad ne dopušta Rusima da se približe Grbiću.

6' - Evo i prvoga udarca u okvir. Perišić s desetak metara iskosa, nije bilo snage u tom pokušaju i čita ga lako Safonov.

3' - Žustro su počeli Vatreni, presing je visok od prve sekunde, većinom se probija lijeva strana preko Sose i Perišića. Sada je Modrić iz slobodnjaka tražio nekoga u šesnaestercu, izbijaju to Rusi.

1' - Počeo je ključni kvalifikacijski susret za Vatrene na Poljudu... sretno!!!

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


14.50 Glavni je sudac utakmice 38-godišnji Nizozemac Danny Makkelie. Na FIFA-inoj je službenoj listi od 2011., a osim suđenja nogometnih utakmica radi i kao policijski inspektor u Rotterdamu.

image
JEAN CATUFFE Dppi Via Afp

14.40 Dvije promjene u odnosu na Maltu

Hrvatska je na Malti pobijedila 7:1, a izbornik Zlatko Dalić napravio je dvije promjene u sastavu za utakmicu s Rusijom. Nikola Vlašić dobio je šansu od prve minute umjesto Lovre Majera, a Dejan Lovren je zaigrao na poziciji Duje Ćaleta-Cara.

Majer je na Malti dao dva gola, Ćaleta-Car jedan, ali izbornik je imao drugačiji plan za Ruse. Dao je šansu igračima koji su više toga prošli i imaju više iskustva. Dakako s pravom pet zamjena treneri mogu dosta toga promijeniti tijekom utakmice.

14.30 Četvorica ostala na tribinama

Zlatko Dalić imao je u ovoj akciji 27 igrača, a kako je mogao samo 23 staviti zapsnik četvorica su morali ostati na tribini. U Splitu su to bili Antonio Čolak, Marin Pongračić, Luka Sučić i Luka Ivanušec. Prije toga na Malti također Čolak i Pongračić, koji dakle nisu uopće službeno zabilježeni da su sudjelovali u ovoj akciji nacionalne vrste, te Brekalo i Barišić. Pritom je Barišić morao biti ostavljen sa strane jer imao je dva žuta kartona.

Dalić inače nije pozivao toliko igrača, međutim za ovu akciju je napravio drugačije. Naknadno je aktivirao nekoliko pretpoziva, a čak i poziva igračima koji nisu bili niti na pretpozivu Majeru i Petkoviću.

13.35 Stigli su i službeni sastavi! Sve je prema našim najavama. Vlašić umjesto Majera, Lovren umjesto Ćalete-Cara.

>>> NOVO <<< Zlatko Dalić je riješio sve! Umjesto Duje Ćalete-Cara krenut će Dejan Lovren, a Nikola Vlašić ulazi umjesto Lovre Majera. Tako da imamo i konačan sastav za veliki dvoboj s Rusijom do kojeg je preostalo još dva sata. Pa da ponovimo..

image

Postava Hrvatske za utakmicu s Rusijom

SN

>>> Navijački karusel kreće prema stadionu

Kroz naš navijački pregled dana možete uživo pratiti hod navijača prema stadionu sa splitske rive. Sve polako kreće, pokušava priču omesti kiša koja je krenula padati, a rijeka navijača na stadionu bi se trebala pojaviti već prije 14 sati kada će Vatreni izaći na zagrijavanje.

DETALJE NAVIJAČKE PRIČE PROČITAJTE OVDJE

>>> Oboren još jedan rekord Poljuda

Kako doznajemo, za dvoboj Hrvatske i Rusije na Poljudu akreditirano je 80 novinara, od čega 23 ruske kolege te 19 foto-reportera. Nikada toliko predstavnika "sedme sile" nije bilo na jednoj utakmici u Splitu. Hoteli su puni navijača, a utakmica će imati čitav niz poznatih gostiju.

>>> Dalić je odlučio, ali ne do kraja! Poznato je 10 od 11 igrača koji će istrčati na Poljud u utakmicu s Rusijom. Postava s Malte neće se mijenjati, osim u jednom ili dva slučaja. Prvi je, promjena Majera za Vlašića na poziciji desnog krila, a druga će se dogoditi ako Dejan Lovren uskoči na stopersku poziciju umjesto Duje Ćalete-Cara. To je jedina izbornikova dilema nekoliko sati prije utakmice.

image

Postava Hrvatske za utakmicu s Rusijom

SN

Doznajemo da niti igrači nisu, do jutarnjeg sastanka, znali tko će danas popodne krenuti od prve minute u sraz s Rusima. Dalić je bio zakopčan do kraja, a ovaj posljednji dio problema oko Gvardiolovog partnera u sredini obrane riješit će u posljednji trenutak. Vratiti Lovrena, stup obrane iz Rusije i jednu od okosnica reprezentacije ili pak nastaviti s Ćaletom-Carom koji sjajno igra u Marseilleu, a ima i dobru utakmicu s Malte... Vidjet ćemo.

Dakle, Vatreni će danas istrčati ovako:

Grbić - Juranović, Lovren (Ćaleta-Car), Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić - Vlašić, Pašalić, Perišić - Kramarić


Linker
19. travanj 2024 13:42