StoryEditor
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
SUTRA JE SVE TREBALO KRENUTI

Evo kako bi Vatreni prošli na Euru: Simulacija predvidjela potpuno iznenađenje, ali i Srbiju u skupini

S ovom zabavnom aplikacijom možete se poigrati i vi. Funkcionira na vjeran način.
Autor: Sportske novostiObjavljeno: 11. lipanj 2020. 09:13

Da je, kolokvijalno rečeno, sa svijetom sve u redu, sutra je trebalo započeti Europsko nogometno prvenstvo. Već bi saznali i ime svih nacionalnih prvaka i osvajača kupova, a Modrić, Rakitić, Perišić i društvo bili bi u stanju pune pripravnosti za prvi dvoboj u skupini, protiv Engleza na Wembleyju.

Ipak, pandemija koronavirusa sav je spektakl odgodila barem za godinu dana. I da, moramo navesti ovo "barem", jer se uistinu valja nadati da jesen neće donijeti drugi, treći val zaraze. Nogomet bi, ali i ne samo nogomet ili sport općenito bili debelo uzdrmani nekim novim odgodama, a gospodarstva svjetskih zemalja dodatno potonula.

Ipak, za one koji "misle na nogomet", a takvih je u bespućima Interneta čitav niz, na Redditu je izašla prva verzija računalne simulacije Eura, odnosno toga kako bi ono završilo da je sve uistinu sutra i krenulo.

Simulacija je naravno, provizornog tipa i razlikuje se od računala do računala, ali funkcionira na unaprijed zadanim parametrima poput Elo-rejtinga koji projicira broj postignutih golova po utakmici.

U simulaciji koja se nalazi ovdje, obuhvaćeno je sve - od doigravanja preko Lige nacija do finala Eura na koje ćemo ipak morati malo pričekati.

U našoj je varijanti Hrvatska prošla skupinu s maksimalnih devet bodova, a zaigrali su Vatreni i sa Srbijom. Potom su Dalićevi odabranici prošli Portugal u osmini finala, ne bi li među osam najboljih ispali od Poljske porazom 3:1. Poljaci su, zanimljivo je, postali i prvaci Europe pobjedom protiv Švedske u finalu (4:2).

image
SCREENSHOT

Linker
17. lipanj 2020 00:35