Borna Sosa Njemačka
 SN
KOMENTAR

Evo pod kojim bi uvjetima Sosa mogao igrati za Hrvatsku! Naučio je dvije lekcije: Nijemci su u rasulu...

Velika mu je škola što je vjerovao ljudima koji su ga prevarili. Ogorčeno je spustio i Zlatku Daliću
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. svibanj 2021. 12:41

Borni Sosi najbolje bi bilo da ode u samoizolaciju dok se ne smire strasti. Nakon što se se "lomila koplja“ tko ga osuđuje, a tko ima razumijevanja, kome je krvi on, a kome HNS i Dalić, na društvenim se mrežama "zaratilo" treba li mu dati drugu šansu. Sosin slučaj je kao lakmus papir - tko je spreman oprostiti preljub.


Dio je istine da je mlad i mogao bi biti koristan Vatrenima u perspektivi, no kakvu poruku šalju HNS i izbornik ako pruže ruku neuspjelom prebjegu? Hrvatski nogometaši više od trideset godina ginu za "kockasti“ dres. Taj kult reprezentacije, bezuvjetna odanost zbog koje Luka Modrić duboko u 36. godini "preore“ svaki travnjak na kojem istrči s državnim grbom na prsima, učinio je Hrvatsku daleko većom nogometnom nacijom nego što si itko u svijetu može objasniti. Sosa je okrenuo leđa vođen nekim svojim drugim interesnim motivima. Neko mu to može oprostiti, očito i Dalić, ali mnogi ne mogu.


Međutim, ne treba biti decidiran da je "mrtav za nas za sva vremena". Svaki zločin, pa i "zločin" ima kaznu, a takva bi možda ipak bila preteška. Velika mu je škola što je vjerovao ljudima koji su ga prevarili. Ogorčeno je i povrijeđeno spustio Daliću, a to ga oslikava kao mladića razočaranog što nije sve po njegovom jer prva želja bila mu je čim prije zaigrati za Hrvatsku A vrstu, a tek plan B - Njemačka.


Koliko se god danas čini neralnim da više ikad odjene dres naše domovine, po mnogima i neprihvatljivim, ipak će vrijeme biti najbolji sudac. Ako jednom, tko zna kad, uvjeri izbornika i HNS da je sazrio, da će biti "vojnik" na kojeg se može osloniti u bitki, u što danas brojni sumnjaju, možda jednom i dobije priliku.


Kakav ego se iščitava iz njegovih nastupa ne bi začudilo da se neće pokajati jer misli da ništa krivo nije napravio. S moralne strane to bi bilo logilčno jer svoju je odluku donio. No, pred njim je deset godina karijere... Dalek je to put. Za početak na njemu je da dodatno napreduje i natjera izbornika, sadašnjeg ili nekog budućeg, da ga baš silno želi. To bi mu jako pomoglo, ako se može vidjeti opet u hrvatskom dresu.


Pouzdao se u Nijemce čiji Savez već pet godina poprima elemente rasula, promijenio je tri predsjednika u tom razdoblju otkako su optuženi za kupovinu domaćinstva SP 2006. godine. Naučio je dvije lekcije - prema Hrvatskoj se ne treba junačiti, a Nijemci više nisu što su bili.

Linker
23. travanj 2024 11:35