Duje Ćaleta Car

 NICOLAS TUCAT Afp
VATRENI MERCATO

Francuzi tvrde: Marseille se svim silama želi riješiti Ćalete Cara! Ali, ne zato jer je loš igrač...

Idu toliko daleko da tvrde kako bi našeg stopera mogli odstraniti iz ekipe ako ih ne posluša...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. kolovoz 2022. 20:09

Kada bi HNS imao svoj "porezni zakon", šef Uprave koja bi dobila zadatak inkasirati postotoke od prijelaza Vatrenih i puniti s njime fondove za opće dobro pucao bi si u čelo. Transferi svih izabranika koji su igrali u lipanjskom ciklusu Lige nacija zajedno su iznosili 0 centi. Tu brojku mijenjaju Petar Musa, kojem je prvi poziv došao baš za spomenutu akciju ali se nije mogao odazvati zbog korone i Antonio Čolak, akter kvalifikacija za Mundijal, no ne i zadnjih ogleda.

Njihova je zbrojena cifra 7,1 milijuna eura jer Benfica je platila Boavisti pet za Musu, a Glasgow Rangeres 2,1 PAOK-u za Čolaka. Prije toga se klub iz Porta domogao Muse za 4,25 milijuna eura koliko je bio dužan praškog Slaviji. Međutim, HNS nema vlastiti "porezni zakon" te od transfera ni inače ne naplaćuje ništa, niti od odlazaka igrača iz Hrvatske van jer sve ide klubovima, pogotovo ne kod poslova među klubovima iz drugih država. Neće biti tragičnih posljedica...

image

Nikola Vlašić

Cristina Quicler/Afp/Profimedia

Koliko se šuškalo eurima očekivali smo barem jednu zvučnu bombu. Iako je dovoljno vremena do kraja kolovoza da se dogodi, sve je manje vručih priča. Možda se užari mercato u zadnjim danima kad će se naći nezadovoljnici svojim rosterima.

Nikola Vlašić, Duje Ćaleta-Car, Mario Pašalić te Borna Sosa i dalje su najdublje u igri. Do kraja prijelaznog roka može se dogodit i koje iznenađenje kao što bi bilo da RB Leipzig ipak proda Joška Gvardiola unatoč dogovoru da ostane još jednu sezonu, ali sve je izglednije da će se manje love zavrtjeti nego je bilo najavljeno. Ako će itko više napraviti transfer. Niti to sada nije sigurno.

Vlašić bi rado otišao iz West Hama, po informacijama koje imamo Torino bi mu bio vrlo drag izbor zbog trenera Ivana Jurića, taj je klub iz Serie A itekako zainteresiran, ali i dalje samo ispituje teren, ništa konkretno još nije ponudio. Vlašić je jedan od jačih razloga za sukob Jurića i sportskog direktora Davidea Vagnatija koji je obišao svijet jer trener više nema živaca za čelnike koji bi kupovali da ne plate. David Moyes radi na dovođenju drugih igrača među Čekićare i premda je Nikola prošao pripreme s njima i dalje mu je u drugom planu.

No, West Ham je iskeširao moskovskom CSKA 26 milijuna eura plus u ugovoru ima osam milijuna eura bonusa i ne želi se tek tako odreći imovine. Osim toga za Torino, ali i druge klubove koji su u igri puno je dati 4-5 milijuna eura godišnje bruto za igračevu plaću, a takvu ima u Londonu jer nikad nikoga nisu tako tretirali. Zato imaju dva golema problema - preskupo im je preuzeti plaću igrača jer to je iznad njihova ranga te bi se Nikola morao odreći dosta toga kako da bi se zatvorio posao, a drugi je što žele imati pravo otkupa za fiksnu cijenu koja bi po trenutačnom raspoloženju West Hama trebala biti oko 25 milijuna eura.

Dok se ti klubovi maksimalno mogu "ispružiti" do 15. To dovoljno govori koliko je Vlašić daleko od finiširanja posla, kakvim je gordijskim čvorom vezan te će se vjerojatno sve lomiti u zadnjim danima prijelaznog roka. Zbog sportskih motiva, posebice Svjetskog prvenstva želio bi u klub gdje će biti standardan prvotimac, ali to što novčano ima u West Hamu je izvrsno i malo gdje može dobiti. Osim u kontinentalnim velikanima koji ga ne traže.

Predsjednik Marseillea, Španjolac Pablo Longoria, po pisanju francuskih medija, svim silama želi se riješiti Duje Ćaleta-Cara jer cilj mu je izbjeći njegov odlazak sljedećeg ljeta bez odštete. Prema istim izvorima spreman ga je dati za 10 milijuna eura, iako ga je kupio za 19, dok bi igrač najradije ostao do 2023. te potom kao slobodan našao novi klub.

Čak su neki pisali da mu Marseille neće dati igrati, unatoč tome što je trener Igor Tudor, ukoliko ih ne posluša i ipak ostane. No, kome ga prodati? Opet je po medijima u igri Sevilla, bez jasne potvrde. Osim što je izvjesno da traže stopere nakon što je Jules Kounde otišao u Barcelonu.

Mario Pašalić povezuje se s nekoliko adresa, posebice glasno s Romom, no na više sastanaka rimskih čelnika i Atalante nije bilo dogovora. Kao i Vlašić i on je vezan čvrstim ugovorom. Jose Mourinho želi ga u Vučici čak i nakon što je doveo Dybalu, ako je vjerovati novinarima koji ih prate, međutim u Bergamu imaju velike apetite i zapravo ne žele ostati bez njega. U pripremama je zabio seriju golova...

image

Ivan Perišić

JACK GUEZ Afp

Borna Sosa je po portalima preseljen u sve kontinentalne velikane, zadnje je stavljen u kontekst Manchester Cityja, a nije se dogodilo ništa. U Stuttgartu je, imao je problema s aduktorom još od reprezentacije i Lige nacija pa nije s ekipom odradio pripreme, no i dalje je u Bundesligi, Kao i Josip Brekalo i Marin Pongračić u Wolfsburgu.

Kao slobodni igrači, Ivan Perišić je iz Intera prešao u Tottenham, Šime Vrsaljko je Atletico Madrid zamijenio Olympiacosom, Domagoj Vida više nije u Bešiktašu nego je potpisao dvogodišnji ugovor s AEK-om, dok se Martin Erlić koji je bio na posudbi u Speziji, vratio u Sassuolo. "Erlić kolos za Dionisija", predstavila ga je Gazzeta dello Sport u svojem fantasyju. Dionisi je trener Sassuola u kojem nije igrao u Serie A, ali će sada.

Svi su drugi i dalje na istim adresama. Marko Livaja je potpisao novi petogodišnji ugovor s Hajdukom, Kristijana Jakića je otkupio Eintracht, a kao i oni i mnogi drugi ostali i po svemu sudeći nastavit će gdje su stali. Za više njih je to najbolje po pitanju reprezentacije i Svjetskog prvenstva. Tako i Borna Barišić u Rangesu i Josip Juranović u Celticu... o čijim potencijalnim odlascima je bilo govora.

Linker
23. travanj 2024 19:59