PRVA DAMA

Nekadašnji sveučilišni predavač pozvao Jill Biden da odbaci doktorsku titulu, reakcije su žestoke

Neki su oštro kritizirali autora članka Josepha Epsteina kao ženomrsca i seksista
Jill i Joe Biden
 Roberto Schmidt/AFP

Buduća prva dama Jill Biden suptilno je odgovorila na tekst bivšeg sveučilišnog predavača koji ju je pozvao da odbaci svoju doktorsku titulu kad preuzme dužnost prve dame, a podržale su je među ostalima bivša prva dama Michele Obama i glumica i pjevačica Bette Midler.

"Zajedno ćemo izgraditi svijet u kojem će se postignuća naših kćeri slaviti, a ne umanjivati", buduća prva dama tvitala je u nedjelju, referirajući se indirektno na komentar objavljen u subotu u Wall Street Journalu.

Kontroverzni članak napisao je nekadašnji gost-predavač koji je pozvao Biden da odbaci svoju doktorsku titulu kad preuzme dužnost prve dame, navodeći "eroziju ozbiljnosti i opuštanje standarda" u sveučilišnom obrazovanju.

Biden je profesorica engleskog jezika i književnosti, a na Northern Virginia Community College predaje od 2009. Doktorirala je na temu fluktuacije studenata na javnim američkim koledžima i mjerama potrebnim za njihovo zadržavanje u obrazovnom sustavu.

Reese Witherspoon odgovorila je na tvit Jill Biden u ponedjeljak, dodajući komentar "Da, hoćemo" uz emoji s podignutim rukama. Glumici "Little Fires Everywhere" solidarno se pridružila bivša prva dama Michelle Obama na Instagramu.

"Svi vidimo što se događa tolikim profesionalnim ženama, bilo da su njihove titule doktorica, gospođica, gospođa ili čak prva dama: prečesto naša postignuća nailaze na skepticizam, čak i podsmijeh. Sumnjaju oni koji odabiru slabost podsmijeha umjesto snage poštovanja".

"Pa ipak, njihove riječi na neki način opstaju - nakon desetljeća rada prisiljene smo se iznova dokazivati​​", napisala je Obama u ponedjeljak na Instagramu u postu u kojemu podržava Jill Biden zbog toga što "svoja postignuća nosi s gracioznošću, dobrim humorom i da,ponosom".

"Je li ovo doista primjer koji želimo dati sljedećem naraštaju?", pitala je Obama referirajući se na članak objavljen u WSJ-u.

Neki su oštro kritizirali autora članka Josepha Epsteina kao ženomrsca i seksista. Glumica i pjevačica Bette Midler oštro ga je napala: "Gospodine Epstein, koja arogancija. Kako je lako biti snishodljiv i patronizirati ženu, posebno onu za koju mislite da ju treba poniziti", tvitala je. "Zašto ne odaberete nekoga svoje veličine i maloumne mizoginije? Možete započeti s #PresidentDonaldTrump", poručila je Midler.

'Ima li ikakve šanse da ispustite 'dr'?'

"Madam prva damo - gospođo Biden - Jill - kiddo: Mali savjet o onome što se možda čini malim, ali mislim da nije nevažno", napisao je Epstein u subotu u WSJ-u, posudivši jedan od omiljenih deminutiva izabranog predsjednika Joea Bidena 'kiddo'.

"Ima li ikakve šanse da možda ispustite "dr." ispred svog imena? 'Dr. Jill Biden' zvuči tako lažno, da ne kažem komično", napisao je Epstein.

U članku u WSJ-u govorilo se o tome kako je doktorat "možda nekada značio prestiž, ali to je umanjeno erozijom ozbiljnosti i popuštanjem standarda u sveučilišnom obrazovanju općenito, u svakom slučaju izvan znanosti".

Inače, novoizabrani predsjednik Joe Biden često koristi izraz "dijete" ili "kiddo" obraćajući se mlađim ljudima oba spola. Novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris tako je uoči druge demokratske debate rekao "Polako sa mnom, dijete".

Epsteinova biografija je uklonjena s web stranice Northwestern University, gdje je Epstein nekad predavao, nakon objavljenog članka.

"Sveučilište je doznalo da je bivši izvanredni predavač koji ovdje nije predavao gotovo 20 godina objavio mišljenje u kojemu se nezasluženo vrijeđa dr. Jill Biden, koja polaže zakonito pravo na doktorsku vjerodostojnost i stručnost", navodi se u izjavi sveučilišta u subotu te dodaje da sveučilište "odbacuje ovo mišljenje, kao i umanjivanje bilo čijih zasluženih diploma iz bilo kojeg područja, s bilo kojeg sveučilišta."

Mnogo je postignuto time što se Jill Biden koristila titulom u doba kad je postala druga dama 2009. Ostale druge dame s doktoratom su Marilyn Quayle, pravnica i Lynne Cheney, s doktoratom iz engleskog jezika. Quayle se nije bavila pravom dok je njezin suprug Dan Quayle bio potpredsjednik Georgea H.W. Bush, a Cheney su se obraćali s "gospođo", a ne "dr."

Seizmolozi i 'dame za potrese'

Istaknuta seizmologinja Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) Lucy Jones, koja je obranila doktorat iz geofizike na Tehnološkom institutu u Massachusettsu također je stala na stranu Biden i podržala upotrebu doktorske titule.

"Kao i #DrBiden, naučila sam da ponekad trebate dodati ono 'dr.'", tvitala je Jones u subotu. "Osamdesetih sam se morala odjenuti u kratke hlače i majicu da bih pokazala da sam geolog. Lijepa odjeća u Caltechu značilo je da ste tajnica".

"Devedesetih su svi seizmolozi Caltech / USGS na televiziji objašnjavali potrese. Žene su nazivali 'dame za potrese'. Muškarce su nazivali seizmolozima. Počela sam koristiti dr. da podsjetim novinare da bi i žene mogle biti znanstvenice. "

Jones je rekla da joj je titula pomogla u 2000-ima i 2010-ima dok je radila s kreatorima politike u sklopu državnog povjerenstva za seizmičku sigurnost.

"#DrBiden, ja i svaki drugi doktor znanosti zaslužujemo koristiti svoje titule", zaključila je Jones.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:26