Foto: Duje Klaric / CROPIX
KRENULO GA JE

HOĆE LI OVAJ VATRENI KOD DALIĆA ZAIGRATI STOPERA? Još kao klinac sve je šarmirao tehnikom i izborio veliki transfer, a sada je u velikom naletu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. prosinac 2019. 20:56

Jednom je Tin Jedvaj kazao:

- Kad se posložimo igrat ćemo dobro, mi smo mlada momčad s puno potencijala.

Hrvatski reprezentativac ostavio je u ljeto 2019. Leverkusen i u Augsburgu potražio kontinuitet nastupa. Iako među Vatrenima igra desnog beka, Jedvaj je stoper i u Njemačkoj je napokon našao adresu na kojoj to može dokazati. Njegov je rast očit, i po dojmu i po brojkama. Statistika SofaScorea to doslovno pokazuje iz mjeseca u mjesec. U kolovozu mu je ocjena bila 6,3, rujnu 6,5, u listopadu 6,7, što je po njihovim kriterijima prvo negativno, a sljedeća dva mjeseca neutralno, da bi studenome stigao do pozitivnih 7,0, a u prosincu još boljih 7,4.

Sve bolji nastupi

Najkvalitetnije je odigrao 30. studenoga protiv Kölna i ovog utorka 17. prosinca u dvoboju s Fortunom Düsseldorf kad je zabio gol i imao tri otklonjene opasnosti, od 13 duela dobio ih je 10.

Jedvaj je u tekućoj sezoni Bundeslige igrao 15 utakmica za Augsburg, svaki put 90 minuta, izostao je samo iz prve, to mu je bio prvi pogodak. Kao igrač iz zadnjeg reda ne nalazi se često u šansi, ali zato ima 4,3 otklonjene opasnosti pred vlastitim vratima. Što je bitno, nije napravio, u 15 utakmica, niti jednu pogrešku koja bi dovela do gola, kaznenog udaraca, pa čak niti prigode za suparnika. Duele osvaja 58 posto, bolji je u zraku 65 posto neto na tlu - 50 posto. Nema crveni, dobio je tek dva žuta kartona.

Jedvaj, koji je 28. studenoga napunio 24 godine, u Njemačkoj je od 2014. godine. Prvo je došao u Leverkusen na posudbu iz Rome, potom su ga otkupili za sedam milijuna eura. Protiv Fortune je zabio drugi gol na utakmici s kojim su zapravo potvrdili pobjedu, završilo je 3:0.

Kad bi Vatreni imali riješeno pitanje desnog beka i kod Zlatka Dalića bi kandidirao za stopera, no prihvatio je pričuvnu ulogu riječima:

- To je reprezentacija, tu se ne pita, a i nema tako puno utakmica.

Radi se o nogometašu koji je vrlo mlad šarmirao promatrače tehnikom i odvažnošću, to ga je i dovelo do Rome, ali tek sada počinje na pravi način graditi karijeru. Još nije dosegao razine kakve su mu neki predviđali, hoće li?

Iako je bio na Euru u Francuskoj i SP-u u Rusiji, u nacionalnoj vrsti ima status dobrodošlog rješenje u slučaju nužde. Standardnost u izvedbama i etabliranje na stoperu, što bi ga jednog dana moglo odvesti u jači klub od Augsburga, sigurno bi pomoglo da jednom bude i među Vatrenima prvotimac u toj roli. Brojke su sve bolje, a konstatacije promatrača i na višoj razini o statističkih pokazatelja.

Glavni zadatak

- Svaki će klub sada morati respektirati Augsburg - kazao je nakon utakmice u utorak.

U sredini su tablice, njima je glavni zadatak da ne ispadnu u niži rang, što im se vrlo vjerojatno neće dogoditi. Već sada imaju 11 bodova više od Fortune, koja se nalazi na mjestu za play-out. U izbornikovim nacrtima 23 igrača za Euro Jedvaj je siguran, a o igrama u klubu, kao i stanju konkurenata u državnom dresu, ovisit će koliku će tamo imati ulogu.

Linker
17. travanj 2024 13:39