FRANCK FIFE Afp
SASTAV ZA DANSKU

Hrvatska kakvu nikad nismo vidjeli: Dalić više od pola momčad ostavlja na klupi, evo tko mijenja zvijezde!

Izbornik najavio brojne rošade za predstojeći dvoboj na travnjaku Parkena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2022. 12:57

Vatreni će u četvrtak oprobati travnjak stadiona Parken, kojeg pamte od lani kad su poraženi od Španjolske u osmini finala Svjetskog prvenstva. Nismo sigurni s kakvim će doživljajima neki istrčati na njega... U petak imaju utakmicu 3. kola Lige nacija, po mnogočemu najtežu dosad.

Zlatko Dalić redizajnirat će sastav. Izbornik je najavio kako u startnoj postavi neće biti udarnog veznog trojca koji čine Modrić, Brozović i Kovačić, kao niti Majera i Brekala jer su bili starteri u obje prve utakmice. U toj kategoriji je i Juranović. Premda za njega nije bio decidiran da će dobiti odmor.

Lišen vjerojatno šestorice koje je poslao na svjetske prvake, makar će neki ući kasnije, hrvatski sastav će protiv Danaca imati potpuno drugo lice i fizionomiju, čak i ako Dalić ostane kod varijante s četvoricom u obrani i ne primijeni katarski model s trojicom stopera.

image
SN

Šime Vrsaljko trenira s momčadi, ali pitanje je hoće li ga poslati u vatru od prve minute ili će šansu dobiti Josip Stanišić. Igrač Bayerna u tom bi slučaju bio samo jedan od mladih čije bi dionice skočile jer premijerno bi za A momčad mogao startati i Luka Sučić.

U veznom i napadačkom redu malo je opcija. Kad se izbrišu navedena petorica, zna se da će u sredini igrati Jakić kao zadnji vezni, da bi Oršić morao biti lijevo krilo, a Kramarić ili Budimir u ulozi centarfora. Ne posegne li izbornik za rješenjem kojeg dosad nije primijenio.

Za ostala - dva vezna i jedno napadačko mjesto, ima četvoricu kandidata – Pašalić, Vlašić, Sučić i Ivanušec.

Na golu će biti Livaković, lijevi branič zacijelo Sosa, pa ostaje samo riješiti uloge stopera. Četvorica su igrala od prve minute u dvije utakmice, Kopenhagen bi po svemu trebao biti trenutak za debi petoga - Josipa Šutala. Od početka ili kasnije. Hoće li to biti mladi par Erlić - Šutalo? Opet Erlić - Vida? Ili se vraća Ćaleta-Car?

Na prvi pogled vidljiv je manjak klasičnih veznjaka, što bi se čak lakše riješilo u sustavu 3-5-2. I Danska će rotirati, i njima je ovo treća utakmica, ali kako su neke igrače dijelom ili posve odmorili u Austriji, ponudit će snažnu ekipu. Domaćini su i stalo im je da dobiju Hrvate, te se osvete za ispadanje na “penale” u Rusiji. Pred dečkima je golemo iskušenje.

Sastav bi mogao biti (4-2-3-1): Livaković – Stanišić, Erlić (Šutalo), Ćaleta-Car, Sosa – Jakić, Pašalić – Sučić (Ivanušec), Vlašić, Oršić – Kramarić (Budimir).

HRVATSKA S DANSKOM

16. lipnja 1996.

Sheffield, EP, skupina 4:

Hrvatska - Danska 3:0

29. ožujka 1997.

Split, kvalifikacije za SP:

Hrvatska - Danska 1:1

10. rujna 1997.

Kopenhagen, kvalifikacije za SP:

Danska - Hrvatska 3:1

10. veljače 1999.

Split, prijateljska utakmica:

Hrvatska - Danska 0:1

5. lipnja 2004.

Kopenhagen, prijateljska

utakmica:

Danska - Hrvatska 1:2

1. srpnja 2018.

Nižnji Novgorod, 1/8 finala SP:

Hrvatska - Danska 3:2-11m (1:1)

Linker
23. travanj 2024 02:31